Close Menu
    Facebook LinkedIn
    Geo365
    Facebook LinkedIn
    BESTILL Login
    • Hjem
    • Anlegg og infrastruktur
    • Aktuelt
    • Bergindustri
    • Dyphavsmineraler
    • Miljø
    • Olje og gass
    • Geofunn
    Geo365
    Du er her:Home » Norske tunneler 2.0
    Anlegg og infrastruktur

    Norske tunneler 2.0

    Av Ronny Setsåjuli 25, 2022
    Del denne artikkelen Facebook Twitter LinkedIn Email
    Digitalisering og elektrifisering er noen av de viktigste grepene den norske tunnelbransjen kan og bør gjennomføre i de kommende årene.

    Bildet viser injeksjonsarbeider i forbindelse med tunneldriving som utgjør en del av jernbaneprosjektet med dobbeltspor Sandbukta – Moss – Såstad. Foto: AMV

    Facebook Twitter LinkedIn Email

    – Tunnelbransjen er konservativ. Det vil aldri bli en revolusjon. Jeg ser derimot en tydelig inkrementell utvikling. Med det mener jeg at bransjen utvikler seg gradvis, hele tiden med små forbedringer med hensyn til utstyr, metoder, kunnskap og forståelse, sier Eivind Grøv, sjefforsker ved SINTEF Communitys avdeling for infrastruktur og professor II ved Institutt for geovitenskap og petroleum ved NTNU.

    Grøv har i en årrekke jobbet på forsknings- og teknologiutviklingssiden med tunnel- og undergrunnsteknologi, og han har ledet eller tatt del i en rekke prosjekter som har bidratt til eller i fremtiden kan bidra til å gjøre norske tunneler bedre og sikrere med lavere overskuddsmasser og klimagassutslipp.

    Geo365.no: To grep for bedre tunneldriving

    Geo365.no: Gamle spenninger gir store rom

    Sjefforskeren mener norsk tunnelbransje er moderne og holder høy standard, noe som også er litt av årsaken til at nye metoder og nytt utstyr innføres svært gradvis. Han mener likevel at det er rom for større forbedringer for operasjoner i norske bergrom innenfor to områder: digitalisering og elektrifisering.

    Neste steg er digitalisering

    – Digitalisering og automatisering er et naturlig neste steg for bransjen, som det også er og har vært innenfor andre områder i samfunnet. Tunneler er en helt essensiell del av samfunnets infrastruktur, og vi mener alt tyder på at bruk av undergrunnen vil øke i en tid med befolkningsvekst og urbanisering, både nasjonalt og internasjonalt.

    SINTEF har sammen med NTNU tatt initiativ til å opprette et forskningssenter («Gemini-senter») knyttet til tunnelteknologi der de blant annet vil hjelpe bransjen å digitalisere og automatisere aspekter av operasjonene. Senteret heter Tunnelteknologi 2.0 (geo365.no: SINTEF og NTNU viderefører samarbeid om undergrunnen).

    – Vi har allerede sett en utvikling i bransjen der stadig flere enheter samler inn stadig større mengder data. Disse dataene har imidlertid i liten grad blitt utnyttet.

    – Om de tas i bruk gjennom maskinlæring og kunstig intelligens, kan de også i større grad utnyttes for automatisering der maskinene i stor grad kan styre seg selv.

    Grøv ser til flyindustrien for å beskrive fremtidens tunneloperasjoner.

    – I teorien kan en 747-jumbojet selv gjennomføre en reise fra Oslo til New York ved hjelp av autopiloten som har tilgang på nært sagt alle data den trenger. Piloten er til stede i cockpiten først og fremst for å kunne ta kontroll om noe uforutsett skjer.

    – I tunnelen kan dette for eksempel handle om at boremaskinen treffer en forkastningssone som ikke var ventet.

    Sjefforskeren hevder tunnelarbeideren fortsatt vil spille en uerstattelig rolle i fremtidens tunneler, men arbeidsoppgavene vil bli annerledes – og tryggere.

    Gjennom ulike prosjekter ved de bergtekniske fagmiljøene ved SINTEF og NTNU, jobber Eivind Grøv for å gjøre norske tunneler mer effektive, sikre og smarte med et lavere klimaavtrykk. Foto: Halfdan Carstens

    Elektrifisering – for klima og HMS

    I Gemini-senteret Tunnelteknologi 2.0 vil forskerne også jobbe med nye løsninger knyttet til elektrifisering.

    – Tunnelbransjen må ta inn over seg at også de har et samfunnsansvar når det kommer til å redusere klimagassutslipp. De må være med på å bidra til at verdenssamfunnet oppnår de globale klimamålene som settes. Jeg mener det er på dette området den norske bransjen kan forbedre seg mest.

    Til syvende og sist kan bransjen måtte forandre seg enten de vil eller ikke.

    – Det grønne skiftet vil tvinge dem over mot grønnere løsninger og bort fra dieselmaskinene, hevder Grøv.

    Han påpeker imidlertid at flere av tunneloperasjonene allerede er delvis elektrifisert.

    – Boremaskinen er for eksempel allerede elektrisk drevet. Men det gjelder kun når den står og borer. Når den skal flytte seg, skjer det ved hjelp av diesel. Det samme gjelder andre enheter som rutinemessig er i bruk. For massetransport benyttes fortsatt fossildrevne lastebiler, men i mange tilfeller basert på biodrivstoff.

    – Batteriteknologien for elektrisk drevne, større kjøretøy er under utvikling. For transportbånd har vi allerede elektriske løsninger.

    Grøv mener det kun er et tidsspørsmål før alle maskiner i norske tunneler har fått installert batterier og kan fungere 100 prosent elektrisk.

    Det er verdt å merke seg at elektrifiseringen av anleggsbransjen, og tunnelbransjen spesielt, ikke utelukkende handler om klima.

    – Det er også et HMS-aspekt, påpeker Grøv og viser til at el-drevne kjøretøy ikke produserer eksos, noe som forbedrer luftkvaliteten inne i tunnelen betydelig og også reduserer behovet for ventilasjon, avslutter Eivind Grøv.

    Dette er et utdrag av artikkelen Norske tunneler 2.0 som du kan lese i sin helhet i GEO 2022.

    BESTILL DITT EKSEMPLAR HER

    RELATERTE SAKER

    Manglende helhetlig kontroll

    mai 9, 2025

    Veien til bedre masseforvaltning

    mars 24, 2025

    Anbefaler sikringstiltak

    mars 17, 2025
    KOMMENTER DENNE SAKEN

    Comments are closed.

    NYHETSBREV
    Abonner på vårt nyhetsbrev
    geo365.no: ledende leverandør av nyheter og kunnskap som vedrører geofaget og geofaglige problemstillinger relatert til norsk samfunnsliv og næringsliv.
    KONFERANSER

    Tre uker gjenstår
    May 09, 2025

    Tre uker gjenstår

    En underkommunisert faktor for CCS
    May 07, 2025

    En underkommunisert faktor for CCS

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?
    May 06, 2025

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?

    Oppnådde gjev status
    May 05, 2025

    Oppnådde gjev status

    Gull: Bleka gullgruve
    May 02, 2025

    Gull: Bleka gullgruve

    OLJEPRIS
    BCOUSD quotes by TradingView
    GULLPRIS
    GOLD quotes by TradingView
    KOBBERPRIS
    HG1! price by TradingView
    GeoPublishing AS

    GeoPublishing AS
    Trollkleiva 23
    N-1389 Heggedal

    Publisher & General Manager

    Ingvild Ryggen Carstens
    ingvild@geopublishing.no
    cell: +47 974 69 090

    Editor in Chief

    Ronny Setså
    ronny@geopublishing.no
    +47 901 08 659

    Media Guide

    Download Media Guide

    ABONNEMENT
    © 2025 GeoPublishing AS - All rights reserved.

    Trykk Enter for å søke. Trykk Esc for å avbryte.