– Vi vil bli dårligere rustet. En ting er akutte situasjoner som flom og skred, men dette handler også om å planlegge og vurdere risikoen ved etableringen av nye bygg, veier og infrastruktur, sier Brede Edvardsen, leder i Norsk Arbeidsmandsforbund vedrørende konsekvensene av ytterligere nedskalering av NVE Anlegg til FriFagbevegelse.
Ekstremværet Hans førte til store nedbørsmengder på Østlandet 7. – 9. august. Konsekvensene har hovedsakelig vært flom, jordskred og erosjon og ødeleggelse av veier, jernbanelinjer, bebyggelse og annen infrastruktur. Siste nytt på varsom.no.
NVE Anlegg, en enhet underlagt Norges vassdrags- og energidirektorat, sitter på spisskompetanse på flomsikring, kvikkleire og ras og rykker ut ved akuttsituasjoner i hele landet.
I 2016 ble avdelingen ifølge FriFagbevegelse betydelig nedskalert, fra 35 personer til 20 personer, etter at Olje- og energidepartementet hadde bedt NVE utrede en nedleggelse av hele enheten.
– Om vi mister kompetansen til NVE Anlegg vil skadeomfanget av ekstremvær bli mye større enn det er i dag, fortsetter Edvardsen til nettavisen og trekker frem kompetansen avdelingen besitter på behandling av overflatevann, sikring av skråninger for rasforebygging og sikring av bekke- og elveløp.
Lederen påpeker at det ikke bare handler om liv og helse, men også samfunnsøkonomiske konsekvenser.
– Det er billigere å bygge på en måte som kan ta unna overflatevann enn å lage noe som ikke gjør det. Samfunnsøkonomisk har dette en stor betydning. Jeg er redd for at kompetansen til de som faktisk kan gjøre disse jobbene, blir borte.
I desember i fjor varslet regjeringen at de vil ta en gjennomgang av og oppdatere flom- og skredpolitikken. En melding skal legges frem for Stortinget til våren.
– Klimaendringene gjør at det er kritisk at vi har gode verktøy for å forebygge flom- og skredskader. Dette handler om at folk skal føle seg trygge, uttalte olje- og energiminister Terje Aasland.
Det gjenstår å se hva dette vil bety for NVE og NVE Anlegg. Edvardsen håper uansett at ekstremværet vil bidra til økt anerkjennelse av behovet for mer midler til forebygging.
– Vi trenger noen sånne påminnelser om at dette ikke er tull og tøys. Klimaendringene er høyst reelle. Jeg håper konsekvensen blir at NVE beholder og oppskalerer kapasiteten og kompetansen som finnes i NVE Anlegg. Behovet er stort, sier han til nettavisen.
1 kommentar
Det er litt lite hopeheng her, når vi finansierer et helt hylekor som roper verdens undergang. Da spørs det om de som undersøker muligheter til å håndtere overvann skulle vært høyere prioritert?