Horisont Energi og Neptune Energy går sammen om å utvikle et karbonfangst og -lagringsprosjekt ved navn Errai. Avtalen ble signert i oktober og bygger på en intensjonsavtale som ble inngått tidligere i år. Det etableres nå en prosjektorganisasjon for å gjennomføre planene.
I første fase vil Errai kunne lagre mellom fire og åtte millioner tonn CO2 årlig, med mulighet for utvidelse i senere faser. Prosjektet omfatter en landbasert terminal for mellomlagring av CO2, som deretter skal lagres permanent i et offshore reservoar.
Terminalen på land vil kunne ta imot CO2 fra europeiske og norske kunder, og i de nåværende planene vurderes det ulike lokasjoner i Sør-Norge. Selskapet meldte nylig at de har intensjoner om å søke på utlyste arealer for CO2-lagring i Egersundbassenget.
Dette kan bli Norges andre landbaserte CO2-terminal. Den første ligger i Øygarden kommune utenfor Bergen og er en del av Northern Lights-prosjektet.
Geo365.no: CO2-lagringen starter om to år
NCS Exploration Strategy 2022
En egen sesjon er viet karbonhåndtering (CCS) med foredrag av CapeOmega, Horisont Energi og Wintershall Dea.
23. – 24. november 2022
Stavanger (Forus)
Klimanøytral ammoniakkproduksjon
Errai-prosjektet ble initiert av Horisont Energi i 2021, og injiseringen av CO2 er forventet å starte innen 2026. Dette blir selskapets andre store CCS-prosjekt etter flaggskipprosjektet Barents Blue, som satser på å utvikle verdens første og største ammoniakkfabrikk med minimale klimagassutslipp.
En sentral del av Barents Blue–prosjektet er Polaris, et anlegg for produksjon av karbonnøytral blå ammoniakk, og omfatter transport av CO2 fra ammoniakkanlegget og lagring i et reservoar i Barentshavet. Konseptet vil ha en forventet lagringskapasitet på mer enn 100 millioner tonn CO2.
Begge av Horisonts CCS-prosjekter er oppkalt etter de to nordligste stjernene på himmelen.
Neptune Energy har de seneste 14 årene reinjisert CO2 i gassfeltet K12-B i den nederlandske delen av Nordsjøen. Selskapet er også partner i Snøhvit-feltet, hvor det er blitt reinjisert CO2 siden 2008. Målet er å lagre mer karbon enn det som slippes ut fra egen drift og fra produktene de selger globalt innen 2030.
80 milliarder tonn
Oljedirektoratet startet arbeidet med å definere mulige lagre for CO2 på norsk sokkel for mer enn ti år siden. Arbeidet resulterte i et atlas som viser at det kan være mulig å lagre mer enn 80 milliarder tonn CO2 på sokkelen. Det tilsvarer dagens norske CO2-utslipp i over 1 000 år.
Geoforskning.no: Samler all kunnskap i ett verk
Geoforskning.no: 7,2 milliarder tonn CO2 kan lagres i Barentshavet
Geoforskning.no: 5,5 milliarder tonn CO2 kan lagres i Norskehavet