Gygra er navnet på den nye sulfidforekomsten som først ble observert under et tokt i desember 2024, og deretter bekreftet og ytterligere kartlagt i mars i år.
Forekomsten befinner seg på Knipovichryggen en drøy kilometer sørøst for Jøtul, en aktiv hydrotermisk kilde som ble påvist i 2022.
Gygra føyer seg inn i rekken av flere sulfidfunn gjort de seneste årene, noe som er en direkte konsekvens av høy kartleggingsaktivitet.
Til tross for at regjeringen i desember i fjor valgte å stanse den kommende konsesjonsrunden for havbunnsmineraler, holder datainnsamling i statlig regi frem i ufortrødent tempo. Sokkeldirektoratet fikk i forbindelse med statsbudsjettet for 2025 en betydelig økning i bevilgningen for å fortsette kartleggingen av dyphavet.
– Vi har vært travle, bekreftet Hilde Braut, underdirektør for Nye næringer i Sokkeldirektoratet (Sodir) da hun holdt foredrag under konferansen Deep Sea Minerals 2025 i Bergen i april.
Braut viste til at direktoratet, i samarbeid med universitetene i Bergen (Senter for dyphavsforskning) og Tromsø, gjennomførte tre tokt i 2024, og så langt i 2025 har de fullført ytterligere to.
Under toktet i mars, som også involverte medlemmer i EMINENT-prosjektet, ble altså sulfidforekomsten Gygra bekreftet og prøvetatt.
Totalt ble det samlet inn 53 prøver ved hjelp av undervannsfarkosten Ægir 6000 sin gripearm. Prøvetakingen ble dokumentert med høyoppløselig video.

Et nøkkelmineral
Braut kunne fortelle at prøvene så langt er analysert ved hjelp av et måleinstrument (håndholdt XRF) om bord på skipet. De foreløpige resultatene ser ut til å være oppmuntrende i et lete- og ressursperspektiv.
– Analysene indikerer at materialet har et kobberinnhold på mellom 2 og 30 prosent, med et gjennomsnitt på 5 prosent.
Hun påpekte at tilstedeværelsen av mineralet atacamitt er en bekreftelse på høyt kobberinnhold i forekomsten. Det samme mineralet ble også påvist ved sulfidforekomsten Grøntua på Mohnsryggen. Grøntua ble funnet sommeren 2024.
Braut var ikke den eneste foredragsholderen som fremhevet atacamitt under konferansen i Bergen. Et forskerteam ved University of Southampton har de seneste årene gjort undersøkelser ved Semenov-sulfidfeltene langs midthavsryggen i Atlanterhavet.
Forskningen deres har så langt vist at atacamitt i den øverste, forvitrede delen av sulfidene ved havbunnen er en god indikator på tilstedeværelse av kobber i dypere lag. Et atacamitt-rikt lag ved havbunnen kan trolig også utgjøre en ressurs i seg selv.
geo365.no: Understanding the fate of sulfide metals
Prospektivt, men krever mer undersøkelser
De seneste årenes tokt i Norskehavet viser helt tydelig at den norske delen av midthavsryggen er svært prospektiv med hensyn på sulfidressurser. Listen over kjente forekomster vokser jevnt og trutt, og av de forekomstene som er prøvetatt, er metallgehaltene ofte høyere enn hva vi typisk ser i forekomster som det drives på i gruver på land.
Det er imidlertid fortsatt et åpent spørsmål om noen av de vil være drivverdige. Enkeltprøver hentet fra havbunnen er ikke tilstrekkelig for å etablere et ressursestimat. Borekjerner må også til for et tilstrekkelig statistisk grunnlag av malmkroppene i tre dimensjoner.
Like fullt er den pågående kartleggingen av miljøet og geologien i dyphavet helt essensielt for at vi skal sikre oss kunnskapsgrunnlaget vi trenger før eventuell ressursutvinning kan finne sted.
Formålet med Sodir-undersøkelsene var å øke kunnskapen om dyphavet, og det ble samlet inn ulike geologiske og miljødata. Målet er å samle inn rundt 60 000 km2 dybdedata (multistråle ekkolodd) i løpet av året, samt et vell av andre datasett.
Navngitte sulfidforekomster og hydrotermiske kilder i norske farvann:
- Syv Søstre (aktiv, Kolbeinseyryggen)
- Soria Moria (aktiv, Jan Mayen-feltene)
- Trollveggen (aktiv, Jan Mayen-feltene)
- Perle & Bruse (aktiv, Jan Mayen-feltene)
- Ægirs kilde (aktiv, Mohnsryggen)
- Fåvne (aktiv, Mohnsryggen)
- Lokeslottet (aktiv, Mohnsryggen)
- Mohnsskatten (aktiv, utdøende, Mohnsryggen)
- Gnitahei (inaktiv, Mohnsryggen)
- Kopperhaugen (inaktiv, Mohnsryggen)
- Jøtul (aktiv, Knipovichryggen)
- Deep Insight (inaktiv, Mohnsryggen)
- Ultima Thule (aktiv, Knipovichryggen)
- Grøntua (inaktiv, Mohnsryggen)
- Gygra (inaktiv, Knipovichryggen)
Atacamitt
(av Atacama-ørkenen, Chile): rombisk, svartgrønt mineral med sammensetning Cu2+Cl(OH)3, dannet på bekostning av andre kobbermineraler. Forekommer i tørre strøk i den oksiderte sonen over kobberforekomster. I Norge funnet i Kvitingsfaret i Lom, Oppland (Innlandet) i et overheng, og derved beskyttet mot regn.
Kilde: Norske geologisk ordbok (2013)