Close Menu
    Facebook LinkedIn
    Geo365
    Facebook LinkedIn
    BESTILL Login
    • Hjem
    • Anlegg og infrastruktur
    • Aktuelt
    • Bergindustri
    • Dyphavsmineraler
    • Miljø
    • Olje og gass
    • Geofunn
    Geo365
    Du er her:Home » Nytt samarbeid om CO2-lagring
    CCS

    Nytt samarbeid om CO2-lagring

    Av Press Releaseoktober 2, 2017
    Del denne artikkelen Facebook Twitter LinkedIn Email
    Statoil, Shell og Total signerte samarbeidsavtale for å videreutvikle karbonlagring på norsk sokkel.
    Avtalen ble signert i Oslo 2. oktober. (Foto: Ole Jørgen Bratland)

    Avtalen ble signert i Oslo 2. oktober. (Foto: Ole Jørgen Bratland)

    Facebook Twitter LinkedIn Email

    Partnerne undertegner i dag en samarbeidsavtale for å videreutvikle karbonlagring på norsk sokkel.  Prosjektet er en del av norske myndigheters satsing på å utvikle fullskala karbonfangst og -lagring i Norge.

    I juni tildelte Gassnova Statoil kontrakten for første fase av prosjektet. Norske Shell og Total E&P Norge går nå inn som likeverdige partnere, mens Statoil skal lede prosjektet. Alle partnerne skal bidra med personell, erfaring og finansiell støtte.
    Første fase av dette prosjektet vil kunne lagre opp til 1,5 millioner tonn CO2 per år. Prosjektet vil planlegges for å kunne motta ytterligere CO2-volumer med sikte på å stimulere nye kommersielle karbonfangstprosjekter i Norge, Europa og globalt. Dermed har prosjektet potensial til å bli første CO2lagringsprosjekt i verden som mottar CO2 fra industrikilder i flere land.
    – Statoil’s syn er at uten karbonfangst og -lagring er det ikke realistisk å nå det globale klimamålet fastsatt i Paris-avtalen. Fokus på samarbeid og kunnskapsspredning er viktig for å øke antall CCS-prosjekter. Vi er svært fornøyd med å ha fått med oss Shell og Total som samarbeidspartnere i prosjektet, og deres erfaring og kompetanse vil styrke dette prosjektet ytterligere, sier Irene Rummelhoff, Statoils konserndirektør for Nye energiløsninger. – Vi har tro på at det solide partnerskapet har gode forutsetninger for å utvikle dette pionerprosjektet, tillegger hun.
    De tre selskapene har en felles visjon om en infrastruktur for karbonlagring.
    – Shell anser CCS som en transformativ teknologi som har potensiale til å redusere CO2 utslipp fra industri som fortsatt vil være avhengig av hydrokarboner i tiårene framover. Shell har betydelig erfaring med å samarbeide med myndigheter og andre eksperter for å støtte utviklingen av storskala CCS og vi er svært glade for å kunne gjøre dette i samarbeid med våre partnere»  Sier Monika Hausenblas, Executive Vice President for Miljø og Sikkerhet i Shell.- Total integrerer klimautfordringen i strategien sin. Totals deltakelse i dette første kommersielle lagringsprosjektet er dermed helt i tråd med vårt lavkarbonveikart og vår strategi om å etterhvert bli et ledende selskap globalt innen karbonfangst, -utnyttelse, og -lagring (CCUS), sier Philippe Sauquet, President, Gas, Renewables & Power og President, Strategy Innovation i Total. – Målet for dette første integrerte prosjektet i industriell skala, som støttes av norske myndigheter, er å utvikle en gjennomførbar, reproduserbar, lønnsom CCUS-modell med henblikk på å gjennomføre andre store prosjekter rundt omkring i verden, sier han.
    Prosjektet skal lagre CO2 som fanges fra landbaserte industrianlegg på Østlandet. CO2 vil bli transportert med skip til et landbasert mottaksanlegg på Vestlandet.  Her blir CO2 mellomlagret før den sendes videre gjennom rørledning på havbunnen til injeksjonsbrønner øst for Troll-feltet. Det er tre mulige lokasjoner for mottaksanlegget og endelig valg vil bli tatt senere i år.
    Formålet for dette prosjektet, som støttes av Gassnova og andre statlige interessenter, er å stimulere nødvendig utvikling av CCS slik at de langsiktige klimamålene i Norge og EU kan nås. Samarbeidet vil danne grunnlag for etablering av videre samarbeid i bygge- og driftsfasene.

    RELATERTE SAKER

    Hydrogen: Ikke gitt at grønt er best for miljøet

    april 22, 2025

    Et vendepunkt innen CCS

    april 9, 2025

    Etablerer permanent seismisk overvåkningsstasjon

    mars 21, 2025
    Vis 1 kommentar(er)

    1 kommentar

    1. Kjell Knævelsrud on oktober 3, 2017 07:37

      Vanvittig dårlig ide’ å fange og lagre CO2.
      Dette fordi, å beholde CO2 i atmosfæren øker matproduksjonen på kloden.
      Allerede nå er planteveksten på kloden økt med mer enn 14% på grunn av CO2 økningen som har vært i moderne tid (og temperaturen globalt er heller synkende!). Så, hvorfor bruke unødvendige og store summer til fangst og lagring av CO2? Politikere, hvor er dere?
      Kan forstå at investorer ønsker dette så lenge myndighetene subsidierer, og at høye politiske priser for å bruke CO2 lagrings systemet kan kreves. Men den dagen verden ser at dette var bare tull å tilrettelegge for, og at CO2 heller ønskes i atmosfæren, da faller grunnlaget for investorenes feilslåtte investering.

    NYHETSBREV
    Abonner på vårt nyhetsbrev
    geo365.no: ledende leverandør av nyheter og kunnskap som vedrører geofaget og geofaglige problemstillinger relatert til norsk samfunnsliv og næringsliv.
    KONFERANSER

    Tre uker gjenstår
    May 09, 2025

    Tre uker gjenstår

    En underkommunisert faktor for CCS
    May 07, 2025

    En underkommunisert faktor for CCS

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?
    May 06, 2025

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?

    Oppnådde gjev status
    May 05, 2025

    Oppnådde gjev status

    Gull: Bleka gullgruve
    May 02, 2025

    Gull: Bleka gullgruve

    OLJEPRIS
    BCOUSD quotes by TradingView
    GULLPRIS
    GOLD quotes by TradingView
    KOBBERPRIS
    HG1! price by TradingView
    GeoPublishing AS

    GeoPublishing AS
    Trollkleiva 23
    N-1389 Heggedal

    Publisher & General Manager

    Ingvild Ryggen Carstens
    ingvild@geopublishing.no
    cell: +47 974 69 090

    Editor in Chief

    Ronny Setså
    ronny@geopublishing.no
    +47 901 08 659

    Media Guide

    Download Media Guide

    ABONNEMENT
    © 2025 GeoPublishing AS - All rights reserved.

    Trykk Enter for å søke. Trykk Esc for å avbryte.