2. september gikk et 200 meter langt og 20 meter bredt jordras på Hennset i Heim kommune i Trøndelag, mellom Molde og Trondheim. Raset tok med seg deler av et hus, én person omkom og fem personer ble sendt til sykehus.
Raset ble utløst i et område der Statens vegvesen nå bygger ut nye E39, og det er grunn til å tro at utbyggingen kan ha utløst eller hatt en medvirkende årsak til skredet.
Nasjonal database for grunnundersøkelser (NADAG) forteller oss at Statens vegvesen ikke hadde gjort boringer i området der skredet var utløst. Årsaken skal være at det var for vanskelig å komme til med borerigg. Statens vegvesen har bekreftet ovenfor geo365.no at geologer ikke har vært med i vurderingene av grunnforholdene i dette området, men at de har støttet seg til NGUs kvartærgeologiske kart.
Geo365.no: Hadde ikke gjort boringer ved skredområdet
Ifølge en sak publisert på nrk.no har politiet opplyst at den skredrammede familien observerte endret vannføring i en bekk som lå nær huset i forkant av skredet.
Nyhetsformidleren påpeker også at flere naboer til veiprosjektet har opplevd mye overvann som følge av arbeidet.
Tror bekken er sentral
Kalle Kronholm, geolog og daglig leder i Skred AS, sier til VG.no at skredet ser ut til å ha gått i et område hvor det kan være marin leire, i tillegg til at det renner en bekk gjennom skredområdet.
Kronholm tror bekken kan gi en forklaring på hvordan skredet ble utløst.
– En bekk har et naturlig leie og en naturlig vannføring. Men hvis man leder vann fra et stort felt ned i det som ellers var en liten bekk, kan det ha noe å si for stabiliteten i leiren. Bygging av skogsbilveier er for eksempel noe som kan gjøre dette.
– Når du har tette flater som veier, får du en ganske annerledes avrenning av vannet. Det kan ha en negativ effekt, sier han til VG.no.
Vi trenger mer kunnskap
Også geolog og professor emeritus ved Universitetet i Oslo Johan Petter Nystuen understreker viktigheten av å ha oversikt og kontroll over avrenning ved slike prosjekter.
Til nrk.no sier han at hyppigere perioder med mye nedbør gjør at man må tenke annerledes om utbygginger.
– Vi trenger mer kunnskap om hvordan skred utløses under ulike betingelser, både naturgitt og der hvor vi mennesker foretar inngrep i naturen.
Han legger til:
– Menneskene i huset skulle ikke vært der på det tidspunktet. Hadde området vært evakuert, hadde i alle fall ikke det tragiske utfallet kommet.
Nystuen mener kommunene må være mer forsiktige når de gir tillatelser til bygging, og at rør og stikkrenne som legges for å ta unna overflatevann må dimensjoneres for større mengder nedbør.
– Ellers vil det skape flom, erosjon, og dermed fare for skred, sier han videre til nyhetsformidleren.
Erosjon i en bekk var for øvrig også den utløsende årsaken til kvikkleireskredet i Gjerdrum desember 2020.
Statens vegvesen har utnevnt en ekstern, uavhengig ekspertgruppe som skal undersøke jordskredet og hvorfor det ble utløst.