Etter drøyt tre år med omfattende anleggsarbeid, er prosjektet Fv. 659 Nordøyvegen ferdigstilt. Veien gir et etterlengtet fastlandsamband for Nordøyene (Lepsøya, Haramsøya, Flemsøy/Skuløy, Fjørtofta og Harøya) i Ålesund kommune som huser om lag 2 700 personer.
Den offisielle åpningen var 27. august.
Under et arrangement i regi av Norsk forening for fjellsprengningsteknikk i 2020, omtalte prosjektingeniør Henrik Kristoffer Kvikne i Skanska Nordøyvegen som selskapets største og mest spektakulære anleggsprosjekt.
Geo365.no: «Norges mest spektakulære anleggsprosjekt»
Årsaken er de mange delprosjektene Nordøyvegen har bestått av. Følgende har blitt bygget:
- Lepsøybroen (800 meter lang)
- Laukabroen (110 meter lang)
- Hamnaskjersundbroen (200 meter lang)
- Haramsfjordtunnelen (3 500 meter lang)
- Nogvafjordtunnelen (5 730 meter lang)
- Fjørtoftfjordtunnelen (3 680 meter lang)
- Burbergtunnelen (miljøtunnel, 170 meter lang)
- Vei på sjøfylling over Lepsøyrevet (2 735 meter lang)
- Ny vei over Fjørtofta

Strekningen Skjeltene-Lepsøya-Austnes åpnet i desember i fjor, og Fjørtofttunnelen i juni i år.
Med den offisielle åpningen av hele veistrekningen har innbyggerne på Nordøyene blitt knyttet nærmere sammen med resten av Ålesund kommune, og næringsliv og private vil spare transportkostnader og få et mer fleksibelt og forutsigbart transportsystem. Det skriver Møre og Romsdal fylkeskommune.
Til tross for til dels utfordrende geologi med blant annet flere påviste svakhetssoner, har tunneldrivingen og prosjektet i helhet blitt drevet frem uten overskridelser på tid eller kostnader.
Til bygg.no beskriver prosjektsjef i Skanska Are Eliassen Nordøyvegen som et stort og komplekst prosjekt, der byggherren (fylkeskommunen) hadde laget en god beskrivelse og hvor risikoen i kontrakten var balansert.
– Sett i lys av prosjektets størrelse og kompleksitet har dette egentlig vært en ganske enkel reise med lite overraskelser, forteller Eliasen til bygg.no.
Prosjektet hadde en prislapp på 5,6 milliarder kroner og tok drøyt 3,5 år å ferdigstille. Arbeidet med å realisere veien startet allerede i 1963. Først i 2016 vedtok fylkestinget at veien skulle bygges, og arbeidet tok til i 2019.