Energidepartementet og Nærings- og fiskerdepartementet har gjennom en ny forskrift gjort det obligatorisk å melde inn grunnundersøkelser og naturfareutredninger. Innmeldingene går til henholdsvis Norges geologiske undersøkelse (NGU) og Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).
– Informasjon om grunnforhold og naturfare kan være livsviktig for å forebygge ulykker fra flom og skred. Jeg er derfor glad vi nå gjør det obligatorisk å melde inn grunnundersøkelser og naturfareutredninger til myndighetene til nytte også for andre aktører, uttaler energiminister Terje Aasland.
Innmeldingsplikten ble blant annet omtalt i stortingsmeldingen om flom og skred som ble lagt frem tidligere i 2024. Også Gjerdrumutvalget støttet en slik plikt i sin utredning i kjølvannet av kvikkleireskredet i 2020.
NGU er godt fornøyde med at mer grunndata nå skal deles med offentligheten via Nasjonal database for grunnundersøkelser (NADAG), som de drifter.
– Dette er samfunnskritiske data som ikke gir full verdi med mindre de deles. Forskriften vil bli nyttig både samfunnsøkonomisk og sikkerhetsmessig, sier Jostein Mårdalen, avdelingsdirektør i NGU, i en sak på no.
Prosjektleder for NADAG Inger-Lise Solberg, håper også data fra eldre grunnundersøkelser registreres, selv om forskriften ikke har tilbakevirkende kraft.
– Vi håper at de som har gjennomført tidligere grunnundersøkelser fortsetter å registrere data fra disse i NADAG, og ikke bare fra framtidige undersøkelser. Eldre data har ofte høy verdi, og kan utgjøre kritisk informasjon i forbindelse med beredskap og krisehåndtering, sier Solberg til ngu.no.