– Med våre enorme ressurser, svært effektive produksjon og allerede bransjeledende karbonavtrykk, er vi i fremste startposisjon for å dra nytte av den økende etterspørselen etter høykvalitets jernmalm, sa Gunnar Moe, administrerende direktør i Rana Gruber, som nylig la frem resultatene for tredje kvartal.
Produksjonen for kvartalet endte på 478 000 tonn jernmalmkonsentrat, en solid økning fra andre kvartal (421 000 tonn), men noe lavere enn tredje kvartal i fjor.
Produksjonen bestod av 90,6 prosent hematitt, 9,2 prosent magnetitt, og 0,2 prosent Colorana. Sistnevnte er et spesialprodukt som benyttes som fargestoff og til bremsebelegg, magnetstriper og i kjemiske prosesser.
Den norske jernmalmprodusenten bemerker at produksjonen av magnetitt fortsetter å øke, og dette produktet hadde mer enn dobbelt så høy salgsverdi per tonn som hematitt i kvartalet som gikk. Målet er 200 000 tonn per år fra 2026, om lag en dobling fra produksjonsnivået i 2023.
Rana Gruber har lenge hatt et mål om å øke jerninnholdet i hematitten de produserer fra 62 til 65 prosent. Et konsentrat med 65 prosent jern oppnår høyere salgsverdi, og muliggjør dessuten stålproduksjon med lavere klimautslipp. For inneværende kvartal forespeiler de stabil produksjon av et konsentrat med minst 64 prosent, og målet er rundt 67 prosent innen 2030.
Selskapet opplyser videre at de nærmer seg produksjonsstart ved Stensundtjern dagbrudd. En investeringsbeslutning skal tas i første kvartal 2025, og produksjonen er ventet senest i første kvartal 2026. Drift av forekomsten skal bidra til at Rana Gruber når målet om betydelig høyere magnetittproduksjon de kommende årene.
Rana Gruber har rundt 370 ansatte og produserte 1,8 millioner tonn jernmalmkonsentrat i 2023. Ressursbasen er 444 millioner tonn jernmalm, og reservene 94 millioner tonn, noe som sikrer produksjon i minst flere årtier fremover.
Selskapet er det eneste operative gruveselskapet på børs i Norge, men får snart selskap av Nordic Mining der produksjonen er nært forestående.