Close Menu
    Facebook LinkedIn
    Geo365
    Facebook LinkedIn
    BESTILL Login
    • Hjem
    • Anlegg og infrastruktur
    • Aktuelt
    • Bergindustri
    • Dyphavsmineraler
    • Miljø
    • Olje og gass
    • Geofunn
    Geo365
    Du er her:Home » «Big data» kan finne de siste oljedråpene
    Olje og gass

    «Big data» kan finne de siste oljedråpene

    Av Halfdan Carstensmars 24, 2022
    Del denne artikkelen Facebook Twitter LinkedIn Email
    Earth Science Analytics-gründeren ser stort potensiale i bruk av maskinlæring på norsk sokkel. Men hva er egentlig maskinlæring?

    Illustrasjon: Earth Science Analytics

    Facebook Twitter LinkedIn Email

    Figuren over: Resultat fra 3D egenskapsprediksjon i Troll Vest. Egenskapen som her er drapert på bunn kritt-horisonten er vannmetning. Brønnloggene viser tetthet, og vi kan se forkastninger tolket av en ML-modell på de vertikale seksjonene. Bunn kritt-horisonten er også tolket av en ML modell. Data fra Diskos.

    – Ved å ta i bruk datamaskinenes evne til å knuse nærmest uendelige mengder med data, åpnes helt nye muligheter til å skaffe innsikt i geologiske problemstillinger som geologene tidligere bare kunne drømme om. Maskinlæring er spesielt godt egnet for nærfeltleting, hevder Eirik Larsen, gründer og Chief Solutions Officer i  Earth Science Analytics.

    De «nærmest uendelige mengder med data» har vi. Geologiske og geofysiske data fra modne deler av norsk sokkel som spenner nesten 60 år har blitt fritt tilgjengelige, men har så langt ikke blitt utnyttet godt nok fordi vi ikke har hatt kapasitet til å analysere dem.

    Dette gjelder alle typer data, fra både seismikk og borehull, så vel som utallige bilder, analyser og rapporter.

    LES OGSÅ: Mer effektivt – og bedre kvalitet

    Eirik Larsen er blant foredragsholderne under DIGEX 2022-konferansen som i år arrangeres i Stavanger, samt digitalt, 6. – 7. april.

    PROGRAM OG REGISTERING

    Maskinlæring i praksis – godt etablert

    Så må vi ikke tro at datamengder som uttrykkes i terabyte, petabyte og exabyte er spesielt for oljeleting. De fleste av oss tenker ikke over det, men maskinlæring (ML) arbeider for oss i alle døgnets timer.

    – Ansiktsgjenkjenning på smarttelefonen, karttjenestene på den samme telefonen, der vi blir anbefalt raskeste kjørevei, eller forslag til videoer på YouTube, basert på hva du har hørt eller sett før.

    – Det interessante er at samtidig som du drar nytte av en slik tjeneste, gir du fra deg verdifulle brukerdata som igjen anvendes til å gjøre tjenesten enda bedre for både deg selv og andre, sier Larsen.

    Geologen, med bakgrunn fra blant annet Norsk Hydro, Statoil og eget konsulentselskap, trekker frem Amazon som nok et eksempel på hvordan data kan brukes til bedre brukeropplevelser. Med en gang du har søkt eller kjøpt et spesielt produkt, vil du få anbefalinger på nye produkter basert på kjøpemønsteret til andre som har kjøpt det samme som deg.

    Vi kan like det eller ikke, men ved hjelp av datamaskinenes store kapasitet, gagner det oss hvordan andre agerer, og andre drar igjen fordel av oss. At også Google, Amazon, YouTube og andre giganter har nytte av det, hører med til historien. Det siste er imidlertid ikke en problemstilling når geologene skal gjøre sine analyser basert på ML.

    Eirik Larsen er medgründer i Earth Science Analytics som i løpet av fem år har blitt et selskap å regne med når de siste «oljedråpene på norsk sokkel» skal finnes og produseres mest mulig effektivt. Stikkordet er maskinlæring. Selskapet har hatt suksess, og kundene finnes nå – ikke bare i Norge – men over det meste av verden. Interessant nok er store oljeselskaper som Saudi Aramco, Equinor og Wintershall Dea inne på eiersiden sammen med det japanske selskapet Sumitomo Corporation. Eirik Larsen har en Ph.D. i sedimentologi og jobbet i første del av karrieren som letegeolog med «gammeldagse» verktøy, og det var da han så behovet for digitale verktøy som kan behandle store mengder data. Foto: Privat

    Fortsatt en fjern drøm

    – Internt bruker vi gjerne uttrykket maskinlæring, men eksternt benytter vi også uttrykket kunstig intelligens, forteller Larsen, og innrømmer at de gjør seg litt finere enn de egentlig er.

    – Maskinlæring er formelt definert som en del av kunstig intelligens, samtidig som det stemmer at drømmen om kunstig, generell intelligens, som ligner menneskelig intelligens, fremdeles ligger langt frem i tid.

    Kunstig, generell intelligens (KGI, «sterk KI», «Artificial General Intelligence» (AGI)) kan simulere menneskelige tankesett og oppførsel, eller – slik snl.no skriver – «… er i stand til å løse oppgaver uten å få instruksjoner fra et menneske på hvordan den skal utføre dem».

    – Kunstig, generell intelligens er foreløpig bare noe vi drømmer om. Riktignok er det store teknologimiljøer som prøver å knekke koden, og vi følger godt med på utviklingen, men det er fortsatt et stykke frem. Derfor blir det riktig å si at vi i Earth Science Analytics, enn så lenge, i all hovedsak driver med maskinlæring.

    Denne saken er en del av et lengre intervju med Eirik Larsen skrevet for GEO 2022.

    Bestill ditt eksemplar av magasinet her

    RELATERTE SAKER

    Kan bidra til økt leteaktivitet

    mai 7, 2025

    Unlocking Norway’s tight gas potential

    april 25, 2025

    Styrker Barentshavet som petroleumsprovins

    mars 31, 2025
    KOMMENTER DENNE SAKEN

    Comments are closed.

    NYHETSBREV
    Abonner på vårt nyhetsbrev
    geo365.no: ledende leverandør av nyheter og kunnskap som vedrører geofaget og geofaglige problemstillinger relatert til norsk samfunnsliv og næringsliv.
    KONFERANSER

    Elektrisitet kan bekjempe kysterosjon 
    May 20, 2025

    Elektrisitet kan bekjempe kysterosjon 

    Grønland eller Grønnland: Hva skjer med innlandsisen under global oppvarming?
    May 16, 2025

    Grønland eller Grønnland: Hva skjer med innlandsisen under global oppvarming?

    Hva klimaendringene kan fortelle oss om istidene
    May 16, 2025

    Hva klimaendringene kan fortelle oss om istidene

    Kan hente mer metall ut av smelteovnene
    May 14, 2025

    Kan hente mer metall ut av smelteovnene

    Hefaistos og Psamathe – Kan de gamle greske gudene redde dagens klimatragedie?
    May 12, 2025

    Hefaistos og Psamathe – Kan de gamle greske gudene redde dagens klimatragedie?

    OLJEPRIS
    BCOUSD quotes by TradingView
    GULLPRIS
    GOLD quotes by TradingView
    KOBBERPRIS
    Track all markets on TradingView
    GeoPublishing AS

    GeoPublishing AS
    Trollkleiva 23
    N-1389 Heggedal

    Publisher & General Manager

    Ingvild Ryggen Carstens
    ingvild@geopublishing.no
    cell: +47 974 69 090

    Editor in Chief

    Ronny Setså
    ronny@geopublishing.no
    +47 901 08 659

    Media Guide

    Download Media Guide

    ABONNEMENT
    © 2025 GeoPublishing AS - All rights reserved.

    Trykk Enter for å søke. Trykk Esc for å avbryte.