Close Menu
    Facebook LinkedIn
    Geo365
    Facebook LinkedIn
    BESTILL Login
    • Hjem
    • Anlegg og infrastruktur
    • Aktuelt
    • Bergindustri
    • Dyphavsmineraler
    • Miljø
    • Olje og gass
    • Geofunn
    Geo365
    Du er her:Home » De tre SKUFFELSENE i Barentshavet
    Olje og gass

    De tre SKUFFELSENE i Barentshavet

    Av Halfdan Carstensseptember 18, 2014
    Del denne artikkelen Facebook Twitter LinkedIn Email
    Ingen av Statoils tre boringer i Barentshavet i sommer er assosiert med EM-anomalier av vesentlig størrelse. Derfor er det heller ikke overraskende at de ikke påviste kommersielle mengder med hydrokarboner.
    M Vest Energy med Jonny Hesthammer er nå godkjent av myndighetene og vil bore sin første brønn allerede neste år. Foto: Halfdan Carstens

    M Vest Energy med Jonny Hesthammer er nå godkjent av myndighetene og vil bore sin første brønn allerede neste år. Foto: Halfdan Carstens

    Facebook Twitter LinkedIn Email

    Borekampanjen i Hoop-området i sommer har gitt svært magre resultater. Statoil har gjort to ørsmå gassfunn (Atlantis; 7325/1-1 og Mercury; 7324/9-1, «Stor sjanse for funn»), og én tørr brønn (Apollo; 7324/2-1). Dette står i skarp kontrast til de to oljefunnene OMV tidligere har gjort på Wisting (2013) og Hanssen (2014; «Forventet funn på Hanssen»).

    Hvordan var det mulig å bomme så fundamentalt?

    Fabelaktig god korrelasjon

    Det har lenge vært kjent at det er en klar sammenheng mellom responsen fra elektromagnetiske målinger og fluidinnholdet i reservoaret (GEO 03/2013; «Økt interesse for omstridt teknologi». Ingen steder er dette bedre demonstrert enn i Barentshavet. Jonny Hesthammer, adm. direktør i Atlantic Petroleum Norge og professor ved Universitetet i Bergen, viser at det er en nærmest entydig korrelasjon mellom størrelsen på EM-anomaliene (NAR= Normalisert Amplitude-Respons) og volumet av hydrokarboner i reservoaret (GEO 02/2014; «Overbevisende data letter oljeletingen»).

    Sammenhengen mellom styrken på EM-anomali og nylig avsluttede brønner på norsk sokkel. Det går frem at kommersielle funn er assosiert med NAR (normalisert amplituderespons) > 15. © Atlantic Petroleum
    Sammenhengen mellom styrken på EM-anomali og nylig avsluttede brønner på norsk sokkel. Det går frem at kommersielle funn er assosiert med NAR (normalisert amplituderespons) > 15.
    © Atlantic Petroleum

    Boringen av Byrkje (7218/8-1 ) tidligere i år var nok et datapunkt som bekreftet at manglende anomali betyr tørr brønn («Professor tror ikke på funn av betydning»). Hanssen-brønnen (7324/7-2), som OMV boret tidlig i sommer «Forventet funn på Hanssen»), viste derimot at en CSEM-anomali var assosiert med et lite tilleggsfunn til hovedfunnet på Wisting.

    • Resultatene er oppsiktsvekkende, sier Hesthammer.
    • Jeg har sett på emgs sine inversjonsresultater av multiklient EM-data fra Hoop-området, og det er rett og slett en usedvanlig god korrelasjon mellom styrke og utstrekning av observerte EM-anomalier og volumer av hydrokarboner. Den største EM-anomalien i området er knyttet til Wisting som er antatt å ha påvist 132 millioner fat o.e. Den nest største anomalien i området er knyttet til Hanssen-funnet hvor 18-56 millioner fat o.e. ble påvist. Denne anomalien er ca. ¼ av størrelsen til Wisting, noe som passer godt med påviste reserver. Og så må vi ikke glemme Wisting Alternative. Den ble boret utenfor EM-anomalien knyttet til Hanssen-funnet. Brønnen hadde hydrokarboner i Kobbeformasjonen som mål, men var altså tørr, igjen i god overensstemmelse med det EM-data viser, utdyper Hesthammer.

    På grunn av funnene Wisting og Hanssen har det vært knyttet ekstra stor interesse til de tre boringene Statoil har gjort i Barentshavet i sommer. Alle tre var en skuffelse. For selv om det ble funnet små mengder gass i to av brønnene, var det langt fra kommersielle mengder. De kan i høyden kalles tekniske funn (Atlantis og Mercury).

    • Selv om det er en tydelig EM-anomali assosiert med Mercury-funnet, så er utstrekningen liten, bare ca. 1/3 av det som observeres for Hanssen-funnet. Igjen passer det meget godt med de små gassvolumene som er oppgitt (6-12 millioner fat o.e.).
    • Det er rett og slett en fabelaktig god korrelasjon mellom observert EM-anomali og funn av og mengde hydrokarboner i dette området.

    Hva så med Apollo- og Atlantisbrønnene lengre nord? Disse brønnene er boret i et område med vesentlig høyere bakgrunnsresistivitet enn det som observeres for brønnene lengre sør. Men EM-dataene er likefullt overbevisende, i henhold til Hesthammer.

    • Apollo-brønnen er boret like utenfor et tydelig resistivt lineament, og det er ikke knyttet noen klar anomali til Apollo-prospektet. Det burde derfor ikke være noen overraskelse at denne brønnen var tørr.
    • For Atlantis-brønnen er bildet noe mer nyansert. Det er ingen tydelig anomali assosiert med dette prospektet heller, men EM data indikerer noe forhøyet resistivitet, og det henger fint sammen med observasjonen av små mengder gass i brønnen» sier Hesthammer.
    Resistivitetsanomalier i Hoop-området. De to sterkeste anomaliene er tydelig assosiert med de to funnene av olje på Wisting og Hanssen, mens Statoils tre brønner enten har en svak anomali eller mangler en anomali. © Atlantic Petroleum
    Resistivitetsanomalier i Hoop-området. De to sterkeste anomaliene er tydelig assosiert med de to funnene av olje på Wisting og Hanssen, mens Statoils tre brønner enten har en svak anomali eller mangler en anomali.
    © Atlantic Petroleum

    Kan vi neglisjere data?

    Og da er bildet komplett. For mens de tre funnbrønnene lengre sør alle er assosiert med EM-anomalier som passer med de hydrokarbonvolumene som har blitt påvist, så er de skuffende resultatene fra Apollo og Atlantis også greit forklart med EM-data uten noen tydelig assosiert anomali.

    • I tillegg viser resultatene fra Atlantis og Mercury viser også at EM har sensitivitet til forkastningsblokker ned til 1×1 km og hydrokarbonkolonner som er under ti meter, påpeker geologen med brede geofysikk-kunnskaper.

    Det betyr i all enkelhet – vil nok mange hevde – at det er svært risikabelt å lete i denne del av verden uten å bruke EM-data.

    • Dataene fra Hoop-området er noe av det flotteste jeg har sett når det gjelder dokumentasjon på at EM-teknologien fungerer, konkluderer Jonny Hesthammer.

    Vi på sidelinjen sitter likevel igjen med spørsmålet om resultatene vil bli brukt i framtidige borebeslutninger. Hvor mange datapunkter må det til før letegeologene tror på en sammenheng mellom EM og hydrokarboner? Hvor mange tørre brønner skal den norske staten subsidiere før den konservative oljeindustrien innser hva ny teknologi kan bidra med?

    711x250 geo365_Banner HH

    RELATERTE SAKER

    Kan bidra til økt leteaktivitet

    mai 7, 2025

    Unlocking Norway’s tight gas potential

    april 25, 2025

    Styrker Barentshavet som petroleumsprovins

    mars 31, 2025
    KOMMENTER DENNE SAKEN

    Comments are closed.

    NYHETSBREV
    Abonner på vårt nyhetsbrev
    geo365.no: ledende leverandør av nyheter og kunnskap som vedrører geofaget og geofaglige problemstillinger relatert til norsk samfunnsliv og næringsliv.
    KONFERANSER

    Tre uker gjenstår
    May 09, 2025

    Tre uker gjenstår

    En underkommunisert faktor for CCS
    May 07, 2025

    En underkommunisert faktor for CCS

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?
    May 06, 2025

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?

    Oppnådde gjev status
    May 05, 2025

    Oppnådde gjev status

    Gull: Bleka gullgruve
    May 02, 2025

    Gull: Bleka gullgruve

    OLJEPRIS
    BCOUSD quotes by TradingView
    GULLPRIS
    GOLD quotes by TradingView
    KOBBERPRIS
    HG1! price by TradingView
    GeoPublishing AS

    GeoPublishing AS
    Trollkleiva 23
    N-1389 Heggedal

    Publisher & General Manager

    Ingvild Ryggen Carstens
    ingvild@geopublishing.no
    cell: +47 974 69 090

    Editor in Chief

    Ronny Setså
    ronny@geopublishing.no
    +47 901 08 659

    Media Guide

    Download Media Guide

    ABONNEMENT
    © 2025 GeoPublishing AS - All rights reserved.

    Trykk Enter for å søke. Trykk Esc for å avbryte.