Close Menu
    Facebook LinkedIn
    Geo365
    Facebook LinkedIn
    BESTILL Login
    • Hjem
    • Anlegg og infrastruktur
    • Aktuelt
    • Bergindustri
    • Dyphavsmineraler
    • Miljø
    • Olje og gass
    • Geofunn
    Geo365
    Du er her:Home » Funn av olje stimulerer interessen
    Olje og gass

    Funn av olje stimulerer interessen

    Av Halfdan Carstensapril 3, 2014
    Del denne artikkelen Facebook Twitter LinkedIn Email
    Et tokt i fjor høst konkluderer med oppsiktsvekkende resultater. Det er mye som tyder på at den smale Jan Mayenryggen midt i Norskehavet har et aktivt petroleumssystem.
    Facebook Twitter LinkedIn Email

    –        Resultatet av våre undersøkelser mer enn antyder at det er et aktivt petroleumssystem langs Jan Mayenryggen, forteller Sverre Planke, daglig leder i Volcanic Basin Petroleum Research (VBPR).

    Det er jo nesten for godt til å være sant, men den erfarne geologen er egentlig ikke så overrasket.

    –        Ved å flytte kontinentene tilbake dit de var før Norskehavet begynte å sprekke opp i paleocen – for drøyt 55 millioner år siden – ser vi at prøvetakingsområdet ligger i den nordlige forlengelsen av Vikinggrabenen i Nordsjøen, forklarer Planke.

    All oljen og gassen som er funnet i Vikinggrabenen er som kjent dannet i den svært gode kildebergarten som ble avsatt i sen jura. Nå er det mye som tyder på at den også finnes langs Jan Mayenryggen.

    Bakgrunnen for Plankes utsagn er detaljerte geokjemiske analyser som er gjort på bunnprøver og kjerneprøver samlet inn under et tokt i fjor høst. Toktet ble gjort på islandsk side av Jan Mayenryggen og var helt uavhengig av ODs undersøkelser.

    711_Seismisk profil
    Prøveinnsamlingen foregikk langs denne 1000 meter høye “klippen” som ligger innenfor det området som Island kontrollerer.
    Kilde: TGS/VBPR

     

    Prøver nok for “en brønn”

    –        Hovedtanken med toktet var å øke den geologiske forståelsen av Jan Mayenryggen samt få en bedre ide om prospektiviteten i området, sier Sverre Planke.

    VBPR har bred kunnskap om Arktis på begge sider av Norskehavet. På norsk side har den lille og energiske staben gjennomført studier av sokkelen utenfor Midt-Norge så vel som i Barentshavet, og utenfor Øst-Grønland tok VBPR skrape- og kjerneprøver sist sommer. Selskapet har også utarbeidet et geofysisk atlas for Øst-Grønland i samarbeid med TGS. Det var derfor naturlig å ta skrittet ut til midten av Norskehavet der det ligger en liten rest av Øst-Grønland som Island har råderetten over.

    Ideen bak fjorårets tokt var å prøveta tertiære og mesozoiske bergarter for å gjøre sedimentologiske og geokjemiske analyser. Nysgjerrigheten drev dem også til å undersøke om det lekker hydrokarboner fra undergrunnen. Samtidig var det viktig å knytte analysene opp mot seismiske data i området for å kunne få et bedre grep om reflektorenes alder.

    –        Det ble samlet inn prøver fra tolv “stasjoner”. Ti var kjerneprøver og to var skrapeprøver. Til sammen ble det samlet inn 200 kg stein. I tillegg ble det tatt prøver der det er mistanke om at det lekker hydrokarboner fra undergrunnen og opp i havvannet.

    Alle kjernene ble logget visuelt, og det er gjort biostratigrafiske, geokjemiske, geofysiske så vel som petrofysiske undersøkelser. Petrografiske studier er også gjort.

    –        Prøvene ble samlet langs hele “klippen” slik at de til sammen utgjør en “pseudobrønn” som er “1000 meter dyp”. På den måten kan resultatene knyttes opp mot seismiske data, forteller Planke.

    Alderen varierer fra midtre eocene til perm/trias.

    –        Vi har fått en mengde ny kunnskap om lithologi, stratigrafi og avsetningsmiljø, konkluderer Sverre Planke.

    Norge og Grønland lå inntil hverandre før Norskehavet begynte å åpne seg i tertiær. Her ser vi at Vikinggrabenen i Nordsjøen grenser opp mot Jan Mayen-ryggen så vel som Øst-Grønland. Det er derfor ikke urimelig at det er geologiske likheter mellom den nordligste delen av Nordsjøen og Jan Mayen-ryggen. Kilde: Doré et al
    Norge og Grønland lå inntil hverandre før Norskehavet begynte å åpne seg i tertiær. Her ser vi at Vikinggrabenen i Nordsjøen grenser opp mot Jan Mayen-ryggen så vel som Øst-Grønland. Det er derfor ikke urimelig at det er geologiske likheter mellom den nordligste delen av Nordsjøen og Jan Mayen-ryggen.
    Kilde: Doré et al
    Lagrekken er godt kjent både på Øst-Grønland og utenfor Midt-Norge slik diagrammet viser. På sokkelen utenfor Øst-Grønland er det imidlertid ikke boret. Derfor er det usikkerheter knyttet til Jan Mayen-ryggen. Med fjorårets undersøkelser er geologene kommet et skritt videre. Kilde: Sagex 2008
    Lagrekken er godt kjent både på Øst-Grønland og utenfor Midt-Norge slik diagrammet viser. På sokkelen utenfor Øst-Grønland er det imidlertid ikke boret. Derfor er det usikkerheter knyttet til Jan Mayen-ryggen. Med fjorårets undersøkelser er geologene kommet et skritt videre.
    Kilde: Sagex 2008

     

    Stimulerer interessen

    Undersøkelsene sist sommer må sies å være svært oppmuntrende med tanke på å finne olje og gass på Jan Mayenryggen. Men også for de ytre delene av Møre- og Vøringbassenget samt soklene utenfor både Færøyene og Shetland er resultatene positive.

    Sammen med Oljedirektoratets undersøkelser på norsk side av Jan Mayenryggen har TGS og VBPR stimulert interessen for denne ganske spesielle geologiske provinsen langt vest for det norske fastlandet.

    711x474_Steinprøver
    Disse steinprøvene er skrapt opp fra bunnen. Prøvetakingsstedet er bestemt ved hjelp av seismiske data og valgt ut fra ønsket om å finne utgående lag. Foto: VBPR

    Slide 1

    RELATERTE SAKER

    Kan bidra til økt leteaktivitet

    mai 7, 2025

    Unlocking Norway’s tight gas potential

    april 25, 2025

    Styrker Barentshavet som petroleumsprovins

    mars 31, 2025
    KOMMENTER DENNE SAKEN

    Comments are closed.

    NYHETSBREV
    Abonner på vårt nyhetsbrev
    geo365.no: ledende leverandør av nyheter og kunnskap som vedrører geofaget og geofaglige problemstillinger relatert til norsk samfunnsliv og næringsliv.
    KONFERANSER

    Tre uker gjenstår
    May 09, 2025

    Tre uker gjenstår

    En underkommunisert faktor for CCS
    May 07, 2025

    En underkommunisert faktor for CCS

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?
    May 06, 2025

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?

    Oppnådde gjev status
    May 05, 2025

    Oppnådde gjev status

    Gull: Bleka gullgruve
    May 02, 2025

    Gull: Bleka gullgruve

    OLJEPRIS
    BCOUSD quotes by TradingView
    GULLPRIS
    GOLD quotes by TradingView
    KOBBERPRIS
    HG1! price by TradingView
    GeoPublishing AS

    GeoPublishing AS
    Trollkleiva 23
    N-1389 Heggedal

    Publisher & General Manager

    Ingvild Ryggen Carstens
    ingvild@geopublishing.no
    cell: +47 974 69 090

    Editor in Chief

    Ronny Setså
    ronny@geopublishing.no
    +47 901 08 659

    Media Guide

    Download Media Guide

    ABONNEMENT
    © 2025 GeoPublishing AS - All rights reserved.

    Trykk Enter for å søke. Trykk Esc for å avbryte.