Krever umiddelbare oljegrep Foto: Equinor / Ole Jørgen Bratland

Krever umiddelbare oljegrep

Ordførere i 32 kommuner advarer i et felles opprop mot full stans i nye oljeprosjekter og krever handling.

 – Vi ber om at regjeringen umiddelbart setter inn tiltak som vil avhjelpe den dramatiske situasjonen for Norges viktigste næring, skriver ordførere fra 32 kommuner i det felles oppropet, ifølge NTB, gjengitt i blant annet Stavanger Aftenblad.

Brevet er sendt til blant andre statsminister Erna Solberg, olje- og energiminister Tina Bru og finansminister Jan Tore Sanner.

Ordførerne mener tiltaket som vil ha størst betydning for å sikre arbeidsplasser er forskuttering av skattefradrag, et tiltak som nylig ble foreslått av bransjeorganisasjonen Norsk olje og gass.

– For å stimulere olje- og gassbransjen som er i en dyp krise på grunn av lav oljepris og koronakrisen for øvrig, bør Stortinget snarest endre skattereglementet og innføre avskrivninger samme år som investeringen foretas. Næringen trenger stabilitet i aktivitetsnivået, og ikke minst sikre fagkompetansen, arbeidsplassene og rekrutteringen, sier Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun, som ifølge NTB har gått i bresjen for initiativet.

Om flere investeringer blir lønnsomme, vil det videre bidra til å holde ansatte i arbeid i leverandørbransjen, påpeker ordførerne. De trekker frem Aker BP og Equinor som eksempel på selskaper som har flere planlagte prosjekter som kan bidra til å holde aktivitetsnivået på norsk sokkel oppe i nær fremtid.

– Dette er et målrettet forslag som umiddelbart vil få effekt fordi det vil gi selskapene økt likviditet og forbedret prosjektøkonomi som bidrar til å opprettholde aktiviteten på norsk sokkel. Det vil skape aktivitet i leverandørindustrien som vil bidra til å sikre arbeidsplasser i kommuner over hele landet, fremholder ordførerne.

Fullstendig liste over kommunene som har signert oppropet: Alstadhaug, Alver, Asker, Aukra, Aure, Austrheim, Bodø, Bergen, Eigersund, Hammerfest, Harstad, Haugesund, Herøy, Kongsberg, Kristiansand, Porsgrunn, Lindesnes, Rana, Randaberg, Stjørdal, Verdal, Sør-Varanger, Sandnes, Stavanger, Gjesdal, Trondheim, Tysvær, Ulstein, Øygarden, Sola, Stord og Ålesund.

X