Ressursenes beste venn

Ressursenes beste venn

Superlativene haglet da Bente Nyland ble takket av etter tolv år som oljedirektør.

Den forrige oljedirektøren, politikeren Gunnar Berge, mintes en sommerdag for drøyt tolv år siden. Han hadde bestemt for «å gå på dagen», men ingen visste noe, heller ikke Bente Nyland som hastig hadde blitt bedt om å stille på sjefens kontor. Der ble hun stilt overfor et ultimatum. Nå vet vi hva møtet dreide seg om, og Nyland har gjort jobben, skal vi tro alle som stod i køen for å si noen takkens ord noen kveldstimer i forrige uke.

Nyland mintes selv episoden med skrekkblandet fryd, for utenfor stod pressen og ville vite om Oljedirektoratets planer for seismikkinnsamling utenfor Lofoten/Vesterålen. Hun havnet midt i en mediestorm.

Siden den gang har hun vært en «tydelig stemme», slik mange uttrykte det. Herunder redaktøren i Stavanger Aftenblad, Lars Helle, som presiserte at hun har vært tydelig og ikke til å bli misforstått. Han la også vekt på at Nyland har vært «outspoken», hun har ikke lagt noe imellom, og en kvalitetsbyråkrat med faglig trygghet.

Fremfor alt tok Helle fram at Nyland, på linje med de tre tidligere direktørene, har vært en tydelig talskvinne for økt utvinning og bedre utnyttelse av ressursene.

Den nylig tiltrådte departementsråden Andreas Erichsen påpekte at departementet kontinuerlig har evaluert innsatsen, og konklusjonen er at hun har levert. Han refererte til at i den perioden hun satt ved roret var det totale innskuddet til oljefondet 3872 (,5) milliarder kroner. Erichsen konkluderte med å utnevne Nyland til «ressursenes beste venn».

Anne Myhrvold, direktør i PTIL, gjorde som de andre og skrøt Nyland opp i skyene: dyktig, modig, raus, bestemt, uhøytidelig, godt humør, lett å prate med.

Landets nye oljedirektør, Ingrid Sølvberg, var ikke snauere:

«Vi i Oljedirektoratet har hatt gode år under din ledelse. Du er et medmenneske med stor omsorg for de rundt deg. Du er imøtekommende og blid, du viser tillit til de rundt deg og stoler på at jobben blir gjort. Du har vært en solid kaptein og støttespiller, og har bidratt med kloke råd og veiledning. Jeg har hørt at du i volleyball-karrieren din var en racer ved nettet – både i blokk og smash. Det har vi nytt godt av når du har tatt det med inn i ledergjerningen din. Du står i fossen med dine – det er en veldig viktig og flott lederegenskap.»

Også Sølvberg kom inn på hennes engasjement for ressursene, og siterte ONS-sjefen på følgende: «Bente Nyland står fram som en strategisk leder med en eksepsjonell evne til å fremme tiltak som sikrer en attraktiv og konkurransedyktig sokkel, med fokus på langsiktig ressursforvaltning.»

Sølvberg stilte seg også i den lange rekke som forteller at hun nyter stor respekt:

«Det har vært imponerende å se og høre hvor stor respekt du nyter i de eksterne omgivelsene.»

Og hva sa den tredje oljedirektøren selv? Jo, at å slutte er «vemodig», og at hun for tiden er «ukonsentrert og rastløs». Det forstår vi så gjerne.

Les intervjuet med Bente Nyland fra 2007: «Populær oljedirektør»

 

X