– Denne NOU-en vil være et viktig grunnlag for arbeidet med regjeringens mineralstrategi. Målet er at Norge skal utvikle verdens mest bærekraftige mineralnæring og å bidra til at Norge leder an globalt som leverandør av grønne byggesteiner, uttaler næringsminister Jan Christian Vestre.
Vestre fikk fredag 1. juli overlevert utredningen til ny minerallov av Ernst Nordtveit på vegne av utvalget som ble oppnevnt i 2020.
Nordtveit er professor ved Det juridiske fakultet ved Universitetet i Bergen.
Regjeringens mineralstrategi skal legges frem senere i år. Vestre har ved flere anledninger uttalt at mineraler og bergindustri er et stort satsningsområde for regjeringen, og at norske mineralressurser har en viktig rolle å spille i geopolitisk sammenheng og i det grønne skiftet.
Geo365.no: Norge må lede an
– Det har vært en sterk økning i etterspørselen etter disse grønne råvarene som trengs i infrastruktur, batterier, magneter og andre produkter som er helt avgjørende for det grønne skiftet. Etterspørselen øker og det vil være behov for å utvinne store mengder mineraler framover. Derfor må vi legge enda bedre til rette for utvinning av mineraler i Norge og at dette gjøres på en mest mulig bærekraftig måte, sier Vestre videre.
Mineralloven må, sammen med annet regelverk, sikre at mineralvirksomhet foregår innen forsvarlige rammer og på en mest mulig bærekraftig måte, skriver regjeringen.
– Mineralutvinning har konsekvenser for omgivelsene, så et av de viktigste oppdragene Minerallovutvalget skulle løse, var å foreslå endringer i mineralloven som legger til rette for effektive tillatelsesprosesser og samtidig forebygge og redusere konflikter knyttet til blant annet naturavtrykk, disponeringen av overskuddsmasser fra mineraluttak og forholdet til samiske interesser og særlig reindriften, fortsetter Vestre.
Geo365.no: Forventer forenkling, effektivisering og geopolitisk fokus
Mandat
Mandatet gikk ut på å identifisere mangler og mulige forbedringsområder og forenklinger i mineralloven og å utarbeide forslagene til endringer som utvalgte mener er hensiktsmessige.
Endringene skulle ha som formål å legge til rette for størst mulig samlet verdiskapning innenfor bærekraftige rammer.
Utvalget har i utredningen foreslått en ny helhetlig lov om mineralvirksomhet som skal avløse den gjeldende mineralloven. Dette argumenteres med at endringene de foreslår er såpass omfattende og til dels gjennomgripende at en ny lov er mest hensiktsmessig.
En ny lov har også vært nødvendig for å oppnå en klarere og mer oversiktlig struktur og for å gjøre språket i loven mer tilgjengelig for alle som må forholde seg til den, skriver utvalget.
Utvalget konstaterer at formålet med den nye loven er å legge til rette for en bærekraftig utnyttelse av landets mineralressurser i en tid med økende behov for slike ressurser samtidig som dette skal gjennomføres innen rammene som hensynet til naturmiljø og annen virksomhet stiller. Forslaget innebærer en sterkere understreking av hensynet til bærekraftig mineralvirksomhet.
Utvalget foreslår å videreføre skillet mellom statens og grunneiers mineraler, men foreslår å samordne forvaltningen bedre gjennom å etablere en felles undersøkelsestillatelse for statens mineraler og for industrimineraler og lette mineraler, som er grunneiers mineraler.
Når det kommer til leting, foreslår utvalget å videreføre gjeldende regler, men at målinger fra lufta skal bli tydeligere definert som leting.
Utvalget mener grunneieren og kommunen må involveres i større grad før undersøkelsestillatelsen gis, og at DMF må vurdere om de skal gi undersøkelsestillatelse, opp mot hensynet til naturmiljø, grunneiers bruk og annen bruk av området og forholdet til omgivelsene – eller andre grunner som tilsier at det ikke bør gis undersøkelsestillatelse. Dette er en vesentlig endring sammenlignet med dagens regler, der disse forholdene ikke vurderes, verken for statens eller grunneiers mineraler.
Les hele forslaget her: NOU 2022: 8 Ny minerallov
Utvalget har i forbindelse med utarbeidelsen av forslaget hatt møter med en lang rekke virksomheter, organer og organisasjoner.
Mineralloven trådte i kraft i 2010 og ble evaluert i 2018. Evalueringen anbefalte å vurdere flere endringer, Minerallovutvalget ble derfor oppnevnt to år senere, og har nå fremmet et forslag til ny minerallov.