Leteselskapet Green Minerals la nylig frem den siste kvartalsrapporten for 2023. I rapporten kommer det frem at selskapet tar sikte på å kunne søke på lisenser i Norskehavet i andre halvdel av 2024 med mulig tildeling i første kvartal i 2025.
Stortinget åpnet formelt norsk sokkel for mineralvirksomhet 9. januar. Under konferansen Deep Sea Minerals 2023, uttalte ekspedisjonssjef i Energidepartementet Lars Erik Aamot at de forhåpentligvis kan sette i gang en lisensrunde i år.
geo365.no: Tror på lisensrunde i 2024

I mellomtiden jobber Green Minerals på flere fronter med å øke kunnskapsgrunnlaget og utvikle nødvendig teknologi. De ønsker å ta del i alle deler av verdikjeden for dyphavsmineraler, noe som gjenspeiler seg i prosjektene de deltar i.
Vellykket malmtest
Ett av prosjektene handler om testprosessering av marin sulfidmalm og har blitt utført i samarbeid med den finske geologiske undersøkelsen (GTK).
Adm.dir. Ståle Monstad delte de positive resultatene fra studien under konferansen Deep Sea Minerals 2023, og disse bekreftes i kvartalsrapporten.
Selskapet har nå demonstrert at marin sulfidmalm kan blandes med sulfidmalmer fra gruver på land og oppredes i eksisterende prosessanlegg med høye utvinningsgrader.
Ved å unngå å måtte investere i egne prosesseringsanlegg, vil terskelen for hvor store marine mineralressurser som må defineres før en investeringsbeslutning kan gjøres, være betraktelig lavere. Blanding av malmer kan også bidra til lengre levetid for lavgehaltgruver på land.
Project ULTRA blir også nevnt i rapporten. Prosjektet, som har blitt ledet av National Oceanographic Centre og University of Southampton har gjort undersøkelser og samlet prøver langs Den midtatlantiske ryggen og gitt oss ny forståelse om sulfidforekomster og hvordan vi kan spore dem opp (les mer i lenkene under).
geoforskning.no: Finding hidden SMS deposits
geoforskning.no: Sediments reveal close-by mineral deposits
Gjennom partnerskapet med Oil State Industries (OSI), jobber selskapet med en studie vedrørende design for et operativt gruvesystem tilpasset sulfidforekomster i dyphavet. Studien skal ferdigstilles i inneværende kvartal, og resultatene vil brukes i fremtidig lisensarbeid.
Jakter 200 millioner tonn malm
Green Minerals opplyser også at de viderefører intensjonsavtalen i Stillehavet. Tidlig i 2023 meldte de om avtalen vedrørende anskaffelse av en lisens i Clarion-Clipperton Zone, som regnes som verdens største nodulfelt.
Avtalen ble inngått med en ikke navngitt «kompetent og anerkjent internasjonal lisensholder», og partene skal samarbeide om utviklingen av lisensen.
Konservative anslag tilsier at CCZ kan inneholde 6 milliarder tonn mangan, 270 millioner tonn nikkel, 230 millioner tonn kobber og 44 millioner tonn kobolt. Mengden kobber i CCZ
skal tilsvare én tredjedel av alle kjente ressurser på land.
Green Minerals har opplyst at letedataene indikerer at lisensen kan inneholde mer enn 200 millioner tonn noduler. Nodulene inneholder flere av metallene som kreves for det grønne skiftet og produksjon av batterier, deriblant nikkel og kobolt.