Close Menu
    Facebook LinkedIn
    Geo365
    Facebook LinkedIn
    BESTILL Login
    • Hjem
    • Anlegg og infrastruktur
    • Aktuelt
    • Bergindustri
    • Dyphavsmineraler
    • Miljø
    • Olje og gass
    • Geofunn
    Geo365
    Du er her:Home » Revidert skuffer norsk bergindustri
    Bergindustri

    Revidert skuffer norsk bergindustri

    Av Pressemeldingmai 14, 2024
    Del denne artikkelen Facebook Twitter LinkedIn Email
    Økt utvinning av mineraler som er avgjørende for det grønne skiftet, får ingen støtte i revidert nasjonalbudsjett som ble lagt fram i dag. Regjeringens mineralstrategi fra i fjor sommer er tydeligvis lagt i en skuff og glemt, mener Norsk Bergindustri.

    Lars Joakim Hanssen, fagsjef politikk og samfunn i Norsk Bergindustri. Foto: Norsk Bergindustri

    Facebook Twitter LinkedIn Email

    I forslaget til revidert nasjonalbudsjett foreslår regjeringen at Innovasjon Norge skal forvalte fem milliarder kroner i tråd med formålet med Grønt industriløft. Der heter det at «målgruppen for ordningen bør være nyskapende, grønne industriprosjekter i vekst- og oppskaleringsfase».

    – Ikke bare er satsingen puslete. Den treffer heller ikke bedrifter som skal stå for utvinningen av mineraler for det grønne skiftet, kommenterer fagsjef politikk og samfunn Lars Joakim Hanssen i Norsk Bergindustri, og legger til at disse midlene allerede var satt av i det ordinære statsbudsjettet og altså ikke innebærer noen økning.

    Må håpe på SV
    Med brask og bram la regjeringen i fjor frem en mineralstrategi hvor målet ikke var snauere enn at Norge skulle utvikle verdens mest bærekraftige mineralnæring. Revidert nasjonalbudsjett er en erkjennelse av at det ikke er noe samsvar mellom målet og den politiske viljen, mener Norsk Bergindustri.

    – I Norge tar det opptil 20 år fra de første undersøkelsene til man er i gang med fullskala produksjon, noe som blant annet skyldes omstendelige og lite koordinerte beslutningsprosesser hos offentlige organer. Det gjør det vanskelig og kostnadskrevende å finansiere gruveprosjekter. Næringen trenger ikke bare tilgang på låneordninger som andre næringer har mulighet til å søke på. Vi trenger også andre risikoavlastende tiltak, som gjør næringen attraktiv for norsk kapital, sier Hanssen og fortsetter:

    – Nå setter vi vår lit til at SV drar regjeringen inn på riktig spor. Verden trenger flere mineraler for å produsere lavutslippsteknologi. I dag utvinnes disse mineralene i land som ikke stiller de samme standardene til menneskerettigheter, natur og HMS som vi gjør i vår del av verden. Dessverre er også barnearbeid utbredt i enkelte land med stor mineralproduksjon. Vil vi dette til livs, må vi legge til rette for økt utvinning av mineraler i Norge.

    Følger ikke opp intensjonene
    Regjeringens mineralstrategi med over 50 tiltakspunkter er heller ikke fulgt opp andre steder i budsjettforslaget. Unntaket er 5,4 milliarder kroner til Norges forskningsråd. Dette er imidlertid kun en flytting av midler på budsjettet, og pengene skal deles mellom tiltak i mineralstrategien og helsenæringen.

    – Mineralstrategien legger en rekke føringer for Norges geologiske undersøkelse (NGU) knyttet til kartlegging av de store ressursene vi har i Norge. Det kommer ingen ekstra midler til NGU utover de fem millioner kronene de fikk tildelt i det ordinære budsjettet. Vi har tidligere sagt at NGU bør få minst 30 millioner kroner årlig over ti år for oppfølging av tiltak og intensjoner i strategien, sier Hanssen.

    Direktoratet for mineralforvaltning (DMF) er i mineralstrategien tiltenkt en nøkkelrolle i samordningen av lete-, undersøkelses- og utvinningsprosjekter. Men det er heller ingen ekstra penger til DMF i budsjettforslaget.

    Finansiering og risikoavlastning
    – I sin mineralstrategi skriver regjeringen at den «… vil vurdere opprettelsen av et statlig mineralselskap eller fond for å sikre lønnsom og bærekraftig utvikling av kritiske råvarer». Dette følges heller ikke med konkrete tiltak, avslutter Lars Joakim Hanssen.

    RELATERTE SAKER

    Gull: Bleka gullgruve

    mai 5, 2025

    Støtter oppheving av uranforbud

    april 30, 2025

    Foreløpig skuffelse fra EU-kommisjonen

    april 16, 2025
    KOMMENTER DENNE SAKEN

    Comments are closed.

    NYHETSBREV
    Abonner på vårt nyhetsbrev
    geo365.no: ledende leverandør av nyheter og kunnskap som vedrører geofaget og geofaglige problemstillinger relatert til norsk samfunnsliv og næringsliv.
    KONFERANSER

    Tre uker gjenstår
    May 09, 2025

    Tre uker gjenstår

    En underkommunisert faktor for CCS
    May 07, 2025

    En underkommunisert faktor for CCS

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?
    May 06, 2025

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?

    Oppnådde gjev status
    May 05, 2025

    Oppnådde gjev status

    Gull: Bleka gullgruve
    May 02, 2025

    Gull: Bleka gullgruve

    OLJEPRIS
    BCOUSD quotes by TradingView
    GULLPRIS
    GOLD quotes by TradingView
    KOBBERPRIS
    HG1! price by TradingView
    GeoPublishing AS

    GeoPublishing AS
    Trollkleiva 23
    N-1389 Heggedal

    Publisher & General Manager

    Ingvild Ryggen Carstens
    ingvild@geopublishing.no
    cell: +47 974 69 090

    Editor in Chief

    Ronny Setså
    ronny@geopublishing.no
    +47 901 08 659

    Media Guide

    Download Media Guide

    ABONNEMENT
    © 2025 GeoPublishing AS - All rights reserved.

    Trykk Enter for å søke. Trykk Esc for å avbryte.