Close Menu
    Facebook LinkedIn
    Geo365
    Facebook LinkedIn
    BESTILL Login
    • Hjem
    • Anlegg og infrastruktur
    • Aktuelt
    • Bergindustri
    • Dyphavsmineraler
    • Miljø
    • Olje og gass
    • Geofunn
    Geo365
    Du er her:Home » Samler ekspertdata i skyen
    Olje og gass

    Samler ekspertdata i skyen

    Av Ronny Setsådesember 19, 2019
    Del denne artikkelen Facebook Twitter LinkedIn Email
    Tidligere tolkninger av brønndata skal samles i skyen og analyseres ved hjelp av kunstig intelligens. Det gir nye muligheter og bedre innsikt for geologene og geofysikerne i Aker BP.

    Illustrasjon: Schlumberger Montpellier Technology Center / Tanya Kontsedal, Ishan Raina, Mohamed Amine Mahha og Cyril Guipet

    Facebook Twitter LinkedIn Email

    Aker BP og Schlumberger har sammen utviklet en ny applikasjon kalt DELFI Wellbore Interpretation Insights app. Den er skybasert og har som mål å samle, tilgjengeliggjøre og analysere data fra tidligere eksperttolkninger og metodevalg av brønner.

    – Appens viktigste funksjon er at dataene blir mye lettere å få tak i, få innsikt i og analysere når de er samlet på ett sted, forteller Yngve Bolstad Johansen, chief petrophysicist i Aker BP.

    Trapped knowledge – bortgjemt kunnskap – er motivasjonen. Tradisjonelt sett har de viktige tolkningene av brønner blitt lagret hver for seg i sine respektive «prosjektmapper».

    Metodevalg og parameterisering har tidligere blitt brukt til kontroll av tolkede resultater. Nå er målet å også ta vare på valgene til ekspertene slik at man senere kan hente ut dataene knyttet til hva de har gjort for å produsere gode tolkninger i regioner.

    Dette følger prinsippene til det som kalles Augmented Learning (AL). Ved å tillate maskinen å lære hvordan eksperten løste en oppgave, kan en automatisk initialisere tolkningsarbeid.

    Ifølge Johansen vil dataene kunne analyseres ved hjelp av kraftige datamaskiner og vitenskapelig baserte algoritmer som tar i bruk kunstig intelligens (AI, Artificial Intellligence) til å velge gode beslektede brønner å lære fra.

    Med dette for øyet har Aker BP sett viktigheten av å forene dataene i én database slik at de lett kan hentes frem når de for eksempel undersøker et nytt prospekt der de sitter på relevant geologisk eller teknisk kunnskap i form av historiske borehullsdata og tolkninger.

    Brukergrensesnittet er designet slik at petrofysikerne som gjør formasjonsevaluering i Aker BP raskt kan hente ut den informasjonen de ønsker, som så kan visualiseres og analyseres. Én av appens styrker er at den kan presentere statistikk på en oversiktlig måte og også finne vektede gjennomsnittstall fra de mest relevante brønnene.

    Dette skal kunne gi bedre resultater enn den tradisjonelle metoden der en manuelt henter ut den informasjonen fra prosjektdatabasene en selv anser som mest relevant.

    Appen har så langt blitt testet i utvalgte sedimentære lagrekker tilknyttet olje- og gassfeltene Ivar Aasen og Hanz i Nordsjøen.

    Ett av målene var å undersøke hvorvidt Aker BP og Schlumbergers AL-baserte løsning kunne levere bedre resultater enn de som er basert på maskinlæring og nevrale nettverk. Den sistnevnte løsningen går kort fortalt ut på å bygge fungerende algoritmer for analyser ved å mate dem med store mengder data.

    Når det kommer til tolkningsdata av brønner, mener de to selskapene at AL-løsningen kan være optimal på grunn av begrenset mengde tilgjengelig data – maskinlæring krever gjerne en database med flere, større datasett for å kunne peke på unike løsninger.

    – Resultatene av dette prosjektet er så langt lovende. Kvaliteten på tolkningene gjort av appen oversteg kvaliteten på tilsvarende resultater fra modeller som benytter nevrale nettverk, fremholder Johansen.

    Schlumberger skal videreutvikle programvaren i tiden som kommer, og tilbakemeldinger og ønsker fra brukerne står sentralt i dette arbeidet, ikke minst fra Johansen og hans kolleger i Aker BP. Appen skal blant annet bli integrert i hele rekken av DELFI-produkter (en serie programvareprodukter for E&P-industrien). Det skal også utvikles nye verktøy som blant annet gir bedre innsikt i parametere tilknyttet formasjoner og reservoartyper, væsker med mer.

    Yngve Bolstad Johansen vil fortelle mer om appen og en case study fra Ivar Aasen og Hanz-feltene under DigEx 2020-konferansen i Oslo 29. januar 2020.

    PROGRAM OG REGISTRERING

    RELATERTE SAKER

    Kan bidra til økt leteaktivitet

    mai 7, 2025

    Unlocking Norway’s tight gas potential

    april 25, 2025

    Styrker Barentshavet som petroleumsprovins

    mars 31, 2025
    KOMMENTER DENNE SAKEN

    Comments are closed.

    NYHETSBREV
    Abonner på vårt nyhetsbrev
    geo365.no: ledende leverandør av nyheter og kunnskap som vedrører geofaget og geofaglige problemstillinger relatert til norsk samfunnsliv og næringsliv.
    KONFERANSER

    A blueprint for Norwegian sulfide exploration
    May 23, 2025

    A blueprint for Norwegian sulfide exploration

    Advarer om vårflom
    May 21, 2025

    Advarer om vårflom

    Elektrisitet kan bekjempe kysterosjon 
    May 20, 2025

    Elektrisitet kan bekjempe kysterosjon 

    Grønland eller Grønnland: Hva skjer med innlandsisen under global oppvarming?
    May 16, 2025

    Grønland eller Grønnland: Hva skjer med innlandsisen under global oppvarming?

    Hva klimaendringene kan fortelle oss om istidene
    May 16, 2025

    Hva klimaendringene kan fortelle oss om istidene

    OLJEPRIS
    BCOUSD quotes by TradingView
    GULLPRIS
    GOLD quotes by TradingView
    KOBBERPRIS
    Track all markets on TradingView
    GeoPublishing AS

    GeoPublishing AS
    Trollkleiva 23
    N-1389 Heggedal

    Publisher & General Manager

    Ingvild Ryggen Carstens
    ingvild@geopublishing.no
    cell: +47 974 69 090

    Editor in Chief

    Ronny Setså
    ronny@geopublishing.no
    +47 901 08 659

    Media Guide

    Download Media Guide

    ABONNEMENT
    © 2025 GeoPublishing AS - All rights reserved.

    Trykk Enter for å søke. Trykk Esc for å avbryte.