Close Menu
    Facebook LinkedIn
    Geo365
    Facebook LinkedIn
    BESTILL Login
    • Hjem
    • Anlegg og infrastruktur
    • Aktuelt
    • Bergindustri
    • Dyphavsmineraler
    • Miljø
    • Olje og gass
    • Geofunn
    Geo365
    Du er her:Home » Satellittdata muliggjør nøyaktig posisjonering
    Anlegg og infrastruktur

    Satellittdata muliggjør nøyaktig posisjonering

    Av Njål Hagennovember 2, 2021
    Del denne artikkelen Facebook Twitter LinkedIn Email
    Grunnundersøkelser med geoteknisk borerigg gjør at Statens vegvesen kan jobbe både raskere og bedre. 
    Svein Olav Hovdekleiv og Tor Kringlåk i Statens vegvesen, ute i felt i Porsgrunn i forbindelse med planarbeider for ny rv. 36. Foto: Asbjørn Eilefsen

    Svein Olav Hovdekleiv og Tor Kringlåk i Statens vegvesen, ute i felt i Porsgrunn i forbindelse med planarbeider for ny rv. 36. Foto: Asbjørn Eilefsen

    Facebook Twitter LinkedIn Email

    Statens vegvesen gjennomfører et testprosjekt der to grunnboringslag bruker GNSS (Global Navigation Satellite Systems) for posisjonering av grunnboringsriggen. Avansert oppmålingsutstyr er montert på boreriggen og integrert med boreprogramvaren.

    – GNSS på riggen gjør at posisjonen til borepunktet med tilhørende boreinformasjonen automatisk blir knyttet til tredimensjonale GNSS-koordinater (x, y, h), sier Asbjørn Eilefsen, sjefingeniør i Statens vegvesen. Eilefsen forteller at grunnforholdene avgjør hvor dypt det bores.

    – Vanligvis bores det ned til dybder på 60 – 70 meter. Det er blitt boret ned til om lag 100 meter, men det er unntagelsesvis og da kun i bløte masser. Når de støter på fjell bores det tre meter ned i dette for å være sikker på at det ikke bare er en stor stein, sier Eilefsen. Han opplyser at ved brofundamentering bores det ytterligere to meter når de møter på fjell.

    Detaljert og viktig informasjon 

    Ifølge veivesenet kan etaten, gjennom grundige grunnundersøkelser med de geotekniske boreriggene, få detaljert informasjon om hva som skjuler seg under jordskorpa, informasjon som er viktig ved planlegging av et veiprosjekt.   

    – Vi benytter avansert geodetisk GNSS-utstyr som består en mottaker/sensor, antenne og et robust nettbrett. Utstyret kan gi en nøyaktighet på noen få centimeter, sier Eilefsen. 

    GNSS er en fellesbetegnelse for satellittbaserte systemer for navigasjon og posisjonering. GNSS’en på riggen i testprosjektet benytter satellitter fra satellittsystemene GPS (amerikansk), Glonass (russisk), Galileo (europeisk) og eventuelt BeiDou (kinesisk).

    – Det gjør at dataene vi får er mer nøyaktige, og at vi får en posisjon på flere steder enn om vi hadde benyttet GPS alene. I tillegg mottar vi korreksjonsdata fra Kartverket (CPOS) via GSM-nettet. Håndholdt GNSS, som benyttes for utstikking er mer kompakt, men har lignende spesifikasjoner, sier Eilefsen.

    Det benyttes avansert geodetisk GNSS-utstyr som består en mottaker/sensor, antenne og et robust nettbrett. Foto: Asbjørn Eilefsen

    Rask overføring av data 

    Bruk av grunnboring med GNSS på riggen, og bruk av håndholdt GNSS for å stikke ut grunnboringspunkter før boring, gjør at man kan jobbe både raskere og bedre, ifølge en pressemelding fra Statens vegvesen. Tidligere måtte etaten bestille landmålingsressurser fra landmålere i etaten, eller fra eksterne landmålingsfirmaer og vente på at landmålerne skulle komme.

    – Straks boringen er utført kan boreinformasjon sendes direkte fra boreriggen i felt til geoteknikeren inne på kontoret. Ofte haster det for geoteknikeren å få denne informasjonen, sier Eilefsen. 

    Samarbeid mellom divisjonene  

    Løsningen har blitt til etter samarbeid mellom flere divisjoner i Statens vegvesen – grunnboringsmiljøet i divisjon Drift og vedlikehold, geoteknikkmiljøet i divisjon Utbygging og GNSS/geodesigruppen i divisjonen Transport og samfunn. I tillegg har veivesenet samarbeidet tett med leverandøren av programvaren til boreriggen, Environmental Mechanics AB. 

    RELATERTE SAKER

    Manglende helhetlig kontroll

    mai 9, 2025

    Veien til bedre masseforvaltning

    mars 24, 2025

    Anbefaler sikringstiltak

    mars 17, 2025
    KOMMENTER DENNE SAKEN

    Comments are closed.

    NYHETSBREV
    Abonner på vårt nyhetsbrev
    geo365.no: ledende leverandør av nyheter og kunnskap som vedrører geofaget og geofaglige problemstillinger relatert til norsk samfunnsliv og næringsliv.
    KONFERANSER

    Tre uker gjenstår
    May 09, 2025

    Tre uker gjenstår

    En underkommunisert faktor for CCS
    May 07, 2025

    En underkommunisert faktor for CCS

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?
    May 06, 2025

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?

    Oppnådde gjev status
    May 05, 2025

    Oppnådde gjev status

    Gull: Bleka gullgruve
    May 02, 2025

    Gull: Bleka gullgruve

    OLJEPRIS
    BCOUSD quotes by TradingView
    GULLPRIS
    GOLD quotes by TradingView
    KOBBERPRIS
    HG1! price by TradingView
    GeoPublishing AS

    GeoPublishing AS
    Trollkleiva 23
    N-1389 Heggedal

    Publisher & General Manager

    Ingvild Ryggen Carstens
    ingvild@geopublishing.no
    cell: +47 974 69 090

    Editor in Chief

    Ronny Setså
    ronny@geopublishing.no
    +47 901 08 659

    Media Guide

    Download Media Guide

    ABONNEMENT
    © 2025 GeoPublishing AS - All rights reserved.

    Trykk Enter for å søke. Trykk Esc for å avbryte.