Close Menu
    Facebook LinkedIn
    Geo365
    Facebook LinkedIn
    BESTILL Login
    • Hjem
    • Anlegg og infrastruktur
    • Aktuelt
    • Bergindustri
    • Dyphavsmineraler
    • Miljø
    • Olje og gass
    • Geofunn
    Geo365
    Du er her:Home » Satte tall på det ukjente
    Dyphavsmineraler

    Satte tall på det ukjente

    Av Ronny Setsåjanuar 9, 2024
    Del denne artikkelen Facebook Twitter LinkedIn Email
    Sokkeldirektoratets ressursvurdering har indikert store mineralforekomster på norsk sokkel. Nå må mer detaljerte undersøkelser, også i privat regi, til.

    MYE MER DER DEN KOM FRA: Sokkeldirektoratet publiserte sin ressursvurdering i januar i fjor, og regnet seg frem til store kvanta metaller i både sulfider og skorper (avbildet). Foto: Sokkeldirektoratet

    Facebook Twitter LinkedIn Email

    Det har lenge vært kjent at geologien i våre havom­råder har lagt til rette for dannelsen av massive sulfidforekomster og manganskorper, og at dis­se forekomstene opptrer på norsk utvidet sokkel (sulfider ved spredningsryggen og skorper på sjøfjell). Om­fanget har derimot vært ukjent. Og det kan det fortsatt sies å være, all den tid de store dyphavsområdene i Norskehavet fortsatt kun i svært begrenset grad er kartlagt.

    Utfordringen med å estimere dyphavsmineralressursene kan oppsummeres med tre ord: Quantifying the Unknown (geo365.no: «Kvantifisering av det ukjente»), som var navnet på boka NTNU-forskerne ga ut i 2019. Ressursvurderingen som ble presentert i boka, bygget på metoder benyttet i en tid­ligere vurdering gjort av NTNU, og støttet av Nordic Mining og Statoil, i 2013.

    Sokkeldirektoratet, som publiserte sin ressursvurder­ing for havbunnsmineraler i januar 2023, var altså ikke først ute med å kvantifisere mineralpotensialet på norsk utvidet sokkel. Men deres vurdering er basert på mer og ferskere data. Og ressursestimatene har vokst siden 2013 og 2019.

    geo365.no: «Store tilstedeværende ressurser»

    38 millioner tonn kobber. 45 millioner tonn sink. 2 317 tonn gull. 85 000 tonn sølv. 1 million tonn kobolt.

    Dette er Sokkeldirektoratets forventede tilstedeværende ressurser av metaller i sulfider på norsk sokkel. Tilsynel­atende store tall. Men de krever perspektiv. Ta for eksem­pel kobber: Tallet over tilsvarer nesten to år av den globale produksjonen av det røde metallet. Se på kobolt: 1 million tonn av batterimetallet kan inngå i produksjonen av rundt 75 millioner elektriske biler. Eller gull: Norges siste gull­gruve Bidjovagge utvant til sammenlikning seks tonn gull før den ble nedlagt i 1991. Og dette er altså kun tallene for sulfidene. Manganskorpene, som blant annet har betydelige volumer av sjeldne jordartsmetaller, kommer i tillegg.

    De store tallene er høyst interessante i seg selv. Men rapporten var også svært betimelig. Det snakkes mye om mineralknapphet og forsyningsrisiko. Mange av metallene som vi nå kan forvente befinner seg på norsk sokkel i rikelig omfang er de samme som Det internasjonale energibyrået (IEA) og flere andre analysebyråer har fortalt oss at vi kan få knapphet på i fremtiden. Det er også mange av de samme som EU definerer som kritiske for unionen.

    Det grønne skiftet innebærer at vi skal ta i bruk langt mer og flere metaller de kommende årene og tiårene. Årsaken er kort fortalt at elbiler, batterier, solcellepaneler og vindturbiner er mye mer materialkrevende enn de fossile forgjengerne. Et konkret eksempel er biler. IEA forteller oss at en konvensjonell fossildrevet bil inneholder drøyt 30 kg metaller og mineraler (stål og aluminium ekskludert). For elbiler er tallet mer enn 200 kg. Når den globale bilparken skal elektrifiseres, vil det definitivt merkes i mineralmarkedet.

    Det er usikkert om eksisterende gruver på land og kom­mende gruveprosjekter kan holde tritt med den forvent­ede økningen i etterspørsel. Noen sier ja, andre nei. Dy­phavsmineraler kan bli en nødvendig kilde.

    La det være sagt – Sokkeldirektoratet opererer ikke med godt definerte og veldokumenterte ressurser som tilfredss­tiller anerkjente rapporteringskoder i vurderingen sin. Ei var det forventet. De har benyttet tilgjengelige data basert på egne tokt, tokt i samarbeid med universitetene i Bergen og Tromsø, samt relevante vitenskapelige data fra andre deler av verden for å gjøre et grovt anslag av statistisk sannsynlige tilstedeværende ressurser.

    Likevel – den nyeste ressursvurderingen er et stort skritt fremover for den gryende havbunnsmineralindustrien, da den er med på å bekrefte at ressursene er til stede, og sann­synligvis i et betydelig omfang.

    Men nærmere undersøkelser må til for å få bekreftet omfanget av ressursene, og stadfeste hvorvidt de faktisk vil være økonomisk og teknologisk drivverdige med akseptabel grad av miljøpåvirkning.

    Ved å gjøre det mulig for kommersielle aktører å lete, vil en gjennom arbeidsprogrammene som blir fastsatt og den tilhørende leteaktiviteten, få mer datainnsamling og mer omfattende kunnskapsinnhenting. Som er nettopp hva vi trenger.

    RELATERTE SAKER

    Lokes stillehavslisenser på auksjon

    mai 6, 2025

    A blueprint for Norwegian sulfide exploration

    mai 2, 2025

    Om gull og sølv på havbunnen

    april 29, 2025
    Vis 2 kommentar(er)

    2 kommentarer

    1. Tor Harald Hanssen on januar 10, 2024 11:43

      Fastlands-Norge er fullt av mineralforekomster fra nord til sør som er gamle og kjente, og kanskje litt ukjente. Her er det potensiale til å hente ut mer, men ikke så spektakulært riktignok som havmineralene. Gjør heller en god jobb hjemme og på Svalbard.

    2. Odleiv Olesen on januar 13, 2024 19:56

      Hva sier malmgeologene:
      https://www.ngu.no/publikasjon/sms-resources-norwegian-mid-atlantic-ridge-n-mar-predicted-using-cyprus-type-vms

    NYHETSBREV
    Abonner på vårt nyhetsbrev
    geo365.no: ledende leverandør av nyheter og kunnskap som vedrører geofaget og geofaglige problemstillinger relatert til norsk samfunnsliv og næringsliv.
    KONFERANSER

    Tre uker gjenstår
    May 09, 2025

    Tre uker gjenstår

    En underkommunisert faktor for CCS
    May 07, 2025

    En underkommunisert faktor for CCS

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?
    May 06, 2025

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?

    Oppnådde gjev status
    May 05, 2025

    Oppnådde gjev status

    Gull: Bleka gullgruve
    May 02, 2025

    Gull: Bleka gullgruve

    OLJEPRIS
    BCOUSD quotes by TradingView
    GULLPRIS
    GOLD quotes by TradingView
    KOBBERPRIS
    HG1! price by TradingView
    GeoPublishing AS

    GeoPublishing AS
    Trollkleiva 23
    N-1389 Heggedal

    Publisher & General Manager

    Ingvild Ryggen Carstens
    ingvild@geopublishing.no
    cell: +47 974 69 090

    Editor in Chief

    Ronny Setså
    ronny@geopublishing.no
    +47 901 08 659

    Media Guide

    Download Media Guide

    ABONNEMENT
    © 2025 GeoPublishing AS - All rights reserved.

    Trykk Enter for å søke. Trykk Esc for å avbryte.