Tunnelboremaskinen Betzy (navngitt etter Betzy Kjelsberg, politiker og kvinnesaksforkjemper) ble døpt og startet opp med pomp og prakt 9. januar.
Betzy skal spise seg innover i fjellet fra Vefsrud ved Holsfjorden østover i retning Huseby i Oslo. I mars skal ytterligere en tunnelboremaskin settes i gang ved Huseby og drive vestover. Totalt skal det drives 19 km tunnel mellom Holsfjorden og Huseby.
Det melder Vann- og avløpsetaten.
Per i dag forsyner én drikkevannskilde (Maridalsvannet) og ett vannrenseanlegg 90 prosent av Oslos innbyggere med drikkevann.
For å redusere sårbarheten har Oslo kommune valgt å bygge en reservevannforsyning (prosjektet Ny vannforsyning Oslo) og samtidig nye vannforsyningstunneler (Stamnettprosjektet).
geo365.no: Prosjekterer Oslos nye vanntunneler
Sikringen av en fullgod reservevannforsyning skal altså skje ved å tilføre vann fra Holsfjorden i Viken til et nytt vannrenseanlegg ved Huseby.
Fra Huseby føres vannet i tunnel til Sagene bydel. Deretter starter Stamnettprosjektet, som skal føre vann fra Sagene til Disen og Trosterud, og samtidig fra Oset vannbehandlingsanlegg (Kjelsås) til Disen.
Tunnelen mellom Disen og Stubberud vil også drives ved hjelp av tunnelboremaskin, noe AF Gruppen påbegynte i fjor høst.

Den nye reservevannforsyningen skal etter planen stå klar 1. januar 2028.
Overflatevann for nordmenn flest
Oslos vannforsyning er i dag basert på overflatevann, og det vil altså også den kommende reservevannforsyningen bli. Men bruken av overflatevann er på ingen måte et hovedstadsfenomen.
Ifølge Folkehelseinstituttet får 90 prosent av Norges befolkning drikkevannet sitt fra overflatevann, og de resterende fra grunnvann (en svært beskjeden andel bruker avsaltet sjøvann).
I en artikkel i GEO 2023 (kan bestilles her), forteller hydrogeolog i Norges geologiske undersøkelse Atle Dagestad at det er lite som slår grunnvann fra løsmasser som kilde til drikkevann, både med hensyn på kvalitet og forsyningssikkerhet.
I artikkelen kan du også lese:
– Hva er forskjellen på grunnvann i løsmasser og grunnvann i fast fjell?
– Hvor ligger de beste grunnvannsressursene?
– Hvorfor har Danmark hatt langt færre utbrudd av vannbårne sykdommer enn Norge?
– Hva gjør vannverket ved Tynset så unikt?