Close Menu
    Facebook LinkedIn
    Geo365
    Facebook LinkedIn
    BESTILL Login
    • Hjem
    • Anlegg og infrastruktur
    • Aktuelt
    • Bergindustri
    • Dyphavsmineraler
    • Miljø
    • Olje og gass
    • Geofunn
    Geo365
    Du er her:Home » Silur 444 – 416 millioner år
    Geoforskning

    Silur 444 – 416 millioner år

    Av Guest Authorjuni 11, 2015
    Del denne artikkelen Facebook Twitter LinkedIn Email
    Livets mangfold eksploderte tidlig i kambrium, og de viktigste dyre- og plantegruppene utviklet seg videre i ordovicium inntil en dramatisk utdøing fant sted helt i slutten av ordovicium. Geologene antar at klimaendringer og omfattende istider var de utløsende faktorene.
    Facebook Twitter LinkedIn Email

    Klimaet endret seg ved overgangen til silur, det ble varmere, iskappene smeltet, og havnivået sted igjen. De tørrlagte soklene ble igjen områder for et rikt marint liv. Gondwana-kontinentet lå fortsatt rundt datidens sørpol, mens de andre kontinentene mer eller mindre lå rundt ekvator innenfor 30°S – 30°N (jfr. Geokalenderen for 2008).

    I det tropiske, stort sett grunnmarine miljøet som oppsto, utviklet det seg en rekke varmtvannsorganismer, og vi finner tropiske korall- og svamprev langs alle kontinentalsoklene. Karbonatproduksjonen økte, riktignok avbrutt av erosjon fra Den kaledonske fjellkjeden, og silur er karakterisert av enorme karbonatavsetninger.

    Brachiopodene og graptolittene viser en ny diversitsøkning i silur, men sistnevnte gruppe gjennomgår en stadig nedgang i slutten av silur før de til slutt dør ut tidlig i devon. Trilobittene gjennomgikk en dramatisk reduksjon i slutten av ordovicium, og de klarte heller ikke å gjenvinne gruppens tidligere status i silur.

    Vi kjenner fossiliserte sporer av sopp og primitive planter fra ordovicium, men det er først i silur at plantene virkelig koloniserer jordoverflata. Kloden gjennomgikk på denne tiden en fargeforandring – kontinentene ble grønne! De første landplantene var små sporeplanter, mange manglet ledningsnett, og planten var ikke organisert i rot, stengel og blader slik dagens høyere planter er bygget opp. Landplantene ble fulgt av landdyr. Det er kjent fossile edderkopper og tusenbein fra silur, men virveldyrene fantes kun i vann.

    Fiskene, som også eksisterte i kambrium og ordovicium, utviklet seg videre i silur, og mot slutten av perioden er det kjent en rekke former. Disse fiskene er bl.a. kjennetegnet med at de ikke har utviklet kjever. Det er mangel på ekte kjever som har gitt den eldste virveldyr-klassen navnet Agnatha – kjeveløse fisk eller urfisk. Dagens niøye (Petromyzontidae) og slimål (Myxinidae) hører begge til kjeveløse virveldyr, men er en fåtallig gruppe i forhold til hva som fantes i silur og devon.

    Oslofeltets silur er dominert av kalksteiner med en rik fossilfauna av marine dyr og alger. Brachiopoder, koraller og kalksvamper er de vanligste fossilene, men i den øvre delen er det lokale alge- og bryozolag. Den øvre delen av silurlagrekka består av røde sandsteiner – erosjonsprodukter av den Kaledonske fjellkjeden.

    Agnater er godt kjent fra de yngre siluravsetningene på Ringerike – disse fiskene svømte rundt i kystnære eller brakkvannsområder, kanskje også i mer eller mindre ferskvannsdominerte laguner. I dette miljøet fantes også datidens største rovdyr – sjøskorpionene.

    Skrevet av Hans Arne Nakrem

    RELATERTE SAKER

    Vår første geofysiker

    juli 5, 2024

    Livsfarlig sørpe

    juni 20, 2023

    Strandflaten ble dannet i kvartær

    januar 24, 2023
    KOMMENTER DENNE SAKEN

    Comments are closed.

    NYHETSBREV
    Abonner på vårt nyhetsbrev
    geo365.no: ledende leverandør av nyheter og kunnskap som vedrører geofaget og geofaglige problemstillinger relatert til norsk samfunnsliv og næringsliv.
    KONFERANSER

    Tre uker gjenstår
    May 09, 2025

    Tre uker gjenstår

    En underkommunisert faktor for CCS
    May 07, 2025

    En underkommunisert faktor for CCS

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?
    May 06, 2025

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?

    Oppnådde gjev status
    May 05, 2025

    Oppnådde gjev status

    Gull: Bleka gullgruve
    May 02, 2025

    Gull: Bleka gullgruve

    OLJEPRIS
    BCOUSD quotes by TradingView
    GULLPRIS
    GOLD quotes by TradingView
    KOBBERPRIS
    HG1! price by TradingView
    GeoPublishing AS

    GeoPublishing AS
    Trollkleiva 23
    N-1389 Heggedal

    Publisher & General Manager

    Ingvild Ryggen Carstens
    ingvild@geopublishing.no
    cell: +47 974 69 090

    Editor in Chief

    Ronny Setså
    ronny@geopublishing.no
    +47 901 08 659

    Media Guide

    Download Media Guide

    ABONNEMENT
    © 2025 GeoPublishing AS - All rights reserved.

    Trykk Enter for å søke. Trykk Esc for å avbryte.