– We love this part of the world!
Det var Eric Jensen, general manager exploration i amerikanske EMX Royalty Corp, som med henvisning til Fennoskandia (hovedsakelig Norge og Sverige) uttalte dette da han holdt foredrag under Bergindustridagene ved Gardermoen tidligere i april.
Temaet for sesjonen var mineralleting og muligheter i Norge, og foredraget etterfulgte flere foredrag som tok for seg EUs ønske om å bli mer selvforsynt av kritiske råmaterialer.
geo365.no: EU skal bli mer selvforsynte
geo365.no: 34 kritiske råmaterialer

Ifølge Jensen er EMX et svært aktivt leteselskap. De sitter på mer enn 250 prosjekter (letelisenser, eierandeler i andre selskaper og royalties) over hele verden, men med en tydelig konsentrasjon i Norge, Sverige og til en viss grad Finland.
– Vi har positive erfaringer med Norge. Vi har gjennomført mange leteprogrammer og har samarbeidet med et tosifret antall industripartnere.
Jensen påpekte at det er en relativt enkel øvelse å skaffe letetillatelser i Norge sammenliknet med mange andre land (måneder i stedet for år). God infrastruktur og rimelige kraftpriser (i hvertfall inntil nylig) ble også trukket frem som positivt.
Aller mest skryt fikk kanskje Norges geologiske undersøkelse (NGU).
– Datasettene og støtten fra den geologiske undersøkelsen er GREAT! Ikke minst har vi hatt god nytte av det nasjonale kjernelageret (Nasjonalt Borkjerne- og Prøvesenter på Løkken).

Samtidig støter leteselskaper også på utfordringer. Også i Norge. Jensen påpekte for eksempel at Norge er et land med høye lønninger og kostnader generelt, men at dette i stor grad veies opp av høy produktivitet blant de ansatte.
Han nevnte også utfordringer knyttet til å skaffe tillatelser. Letetillatelser har ikke vært et problem for EMX, men det kan være langt mer tid- og arbeidskrevende å skaffe tillatelser knyttet til utbygging og drift.
Mange i salen var kjent med denne utfordringen. Det finnes mange eksempler på at søknadsprosesser og saksbehandling i den norske mineralforvaltningen har tatt tid – og vært uforutsigbar.
geo365.no: Frustrert over lang behandlingstid
geo365.no: Mineralprosjekt i skjærsilden
Dette ble ikke minst påpekt av Nordic Mining-sjef Ivar Fossum under en debatt samme dag.
Næringsminister Jan Christian Vestre, som også holdt et foredrag, har lovet at den nye mineralloven, som skal komme «veldig snart», skal sørge for fjerning av regulatorisk flaskehalser, kortere behandlingstid og mer fortgang på store prosjekter og prosjekter tilknyttet kritiske mineraler.
Eric Jensen brukte også litt av tiden sin på å snakke om viktigheten av de små leteselskapene – juniorselskapene.
Han viste til flere diagrammer som forteller oss at juniorselskapene de siste par tiårene har blitt dominerende på verdensbasis når det kommer til å gjøre nye funn. Ett diagram viste at i Australia ble samtlige store mineralfunn i 2021 gjort av de små selskapene (diagrammene finner du i lenken nederst i saken).
– Vi har gjort oss helt avhengige av juniorene for nye mineralfunn. Da er det et tankekors at dette er selskaper som har små økonomiske muskler og hele tiden er avhengig av tilgang til finansiering fra kapitalmarkedene for å overleve. Kanskje burde de få mer offentlig støtte?
Bergindustridagene ble arrangert av Norsk Bergindustri. Jensens presentasjon er offentliggjort her. Der finner du mer statistikk og flere av EMX’ synspunkter som et leteselskap i Norge.
EMX i Norge
Norway is EMX’s latest exploration jurisdiction. Through near-mine, open-ground staking, EMX has secured over a dozen exploration assets and is the largest mineral-rights holder in Norway. Acquisitions included gold-rich VMS, IOCG, and replacement-style and carbonate-dominant mineralization styles. Prospects are located with the world-class Røros, Kongsberg, and Kåfjord mining districts.
Norway boasts low energy costs, low corporate tax rates, a predictable and efficient administration, no withholding tax on royalty payments, no government royalty, and an experienced work force. There are 6 smelters in the region, deep water ports, and excellent nationwide rail. Most roads are accessible year-round and are paved.
Although historically mining-friendly, the oil economy has been a boon to Norway. However, in the face of shifting economic focus, the minerals industry is roaring back to Norway such that it is experiencing a renaissance of mineral exploration and mining. EMX is well-positioned as a first mover in Norway controlling vast tracts of highly prospective ground since 2014. Norway is an ideal locality to explore for mineral opportunities.
Kilde: EMX Royalty Corp