I 2022 meddelte Sokkeldirektoratet at de slapp det meste av dyphavsdataene de så langt hadde samlet inn fra egne tokt, og en del av dataene de hadde samlet inn i samarbeid med universitetene i Bergen og Tromsø.
geo365.no: Tilgjengeliggjør data om dyphavsmineraler
Nå har de frigitt data som de har samlet i perioden 2022 – 2024. I tillegg har de sluppet data fra det NTNU-ledede forskningsprosjektet MarMine (2015 – 2021). Prosjektet hadde som mål å se nærmere på det teknologiske potensialet for havbunnsmineraler i norske farvann, og primært langs den midtatlantiske ryggen.
Det er enorme mengder data Sokkeldirektoratet tilbyr. Torgeir Stordal, daværende direktør for teknologi, analyse og sameksistens, hevdet at datasettene var et av de mest omfattende på havbunnsmineraler globalt. Dataene er ikke publisert på nett, men kan bestilles fra Sokkeldirektoratet her.
Direktoratet tilbyr imidlertid også en kartløsning på nett for havbunnsmineraler – Deep Sea Surveys – som blant annet viser åpningsområdet, kjente forekomster og hvilke tokt og områder det nå er mulig å etterspørre data fra.
Flere nyhetssaker om dyphavsmineraler finner du her