Oljedirektoratet (OD) har drevet mineralkartlegging i norske farvann i en årrekke. Dette arbeidet har blitt trappet opp etter at havbunnsmineralloven ble vedtatt i 2019 og den daværende regjeringen i 2020 satte i gang en åpningsprosess som kan lede til utlysning av arealer i Norskehavet i 2023 eller 2024.
OD bistår Olje- og energidepartementet med en konsekvensutredning, og førstnevnte gjør også en ressursevaluering av norske marine mineralforekomster.
Vi kjenner til to typer mineralforekomster i vår økonomiske sone – massive sulfider og manganskorper.
Tidligere i år meldte Oljedirektoratet at de frigir store mengder av de dyphavsdataene de har samlet inn fra toktene, både på egenhånd og fra tokt utført i samarbeid med universiteter.
Geo365.no: Tilgjengeliggjør data om dyphavsmineraler
Nå tilgjengeliggjør OD et nytt sett med data – analyseresultater av sulfidprøver de har samlet inn.
Datasettet består av tre regneark med lister over alle analyserte sulfidprøver fra henholdsvis 2018, 2019 og 2020.
Listene inneholder detaljert informasjon om hver analyserte prøve, deriblant stedsnavn (navn på sulfidforekomsten), nøyaktige posisjonsdata og dybde, kort beskrivelse av prøven og sist, men ikke minst, metall- og mineralinnholdet.
Dataene fra Oljedirektoratet kan hjelpe leteselskaper med å bedre forstå mineralressursene i dyphavet og hvordan gehaltene kan variere innad i en sulfidavsetning.
NCS Exploration – Deep Sea Minerals 2022
Årets dyphavsmineralkonferanse nærmer seg.
Deep Sea Minerals 2022 finner sted i Bergen 26. – 27. oktober.
Her vil du få møte de norske leteselskapene, høre mer om letestatus ellers i verden, hvordan og hvor dyphavsmineraler kan prosesseres og hvordan forskningsmiljøer og selskaper jobber for å skaffe til veie kunnskap om miljøkonsekvenser ved gruvedrift på havbunnen og hvordan disse kan minimeres.
En egen sesjon er viet til Cookøyene ettersom de allerede har utstedt letetillatelser til tre selskaper. Vi ser frem til å ta imot statsminister Mark Brown og hans delegasjon fra øynasjonen som ligger lengst frem i løypa når det kommer til utnyttelse av dyphavsmineraler.
Vi kan for eksempel se at prøve S88 ble hentet inn ved Mohnsskatten langs Mohnsryggen under et tokt i 2020. Den er beskrevet som et sulfidrikt fragment av en (hydrotermal) skorstein.
S88 viser svært høye kobbergehalter (14,3 prosent), og interessante gehalter av kobolt (0,1 prosent). Den har derimot et lavt innhold av andre metaller som for eksempel mangan, nikkel, sink og bly.
En annen prøve, S34, som også er et fragment av en skorstein ved Mohnsskatten, har betydelig lavere kobbergehalt (0,7 prosent), men derimot interessante gehalter av gull (11 gram per tonn) og sink (12,2 prosent).
Oljedirektoratet skriver i pressemeldingen av tilsvarende analysedata for manganskorper kan bestilles fra professor Rolf Birger Pedersen ved Senter for dyphavsforskning ved Universitetet i Bergen.