På lageret til steinhuggerne i Nidarosdomen er det kun igjen stein til en vinters forbruk.
– Steinen må ikke være for porøs, da tåler den ikke tiden. Men samtidig vil den være umulig å jobbe med hvis den er for hard, forklarer NGU-forsker Gurli Meyer.
– Vi har også hatt dårlig erfaring med stein som forvitrer, eller sementblanding som ikke slipper ut fukt og som gjør at dårlig stein blir stående og «sprenge» mot resten av murkonstruksjonen. Sånt blir det sprekker av, forklarer Rune Langås, som er fagleder ved Nidraos Domkirkes Restaureringsarbeider (NDR).
Sammen med noen av NDRs steinhoggere, har forskere fra NGU vært på befaring ved klebersteinsbruddet i Mosjøen. Når hoggerne peker ut stein som er perfekt, er det geologenes jobb å finne ut hva det er ved de naturlige omgivelsene som gjør akkurat den steinen anvendelig. Vet man egenskapene, er det mulig å «gjenskape» funnet.
I laboratoriet på NGU studerer han en skisse over steinbruddet i Mosjøen. Nå handler det om å finne ut hvor stort og dypt bruddet kan være. Hvis steinkvaliteten viser seg å være bra nok, kan det vise seg å være redningen. Iallfall for noen år framover.
Les hele saken på ngu.no
KOMMENTER DENNE SAKEN