Planlagt produksjonskapasitet etter knusing og sikting er inntil 280000 tonn kvarts per år. Bergmasser som ikke fraktes ut av bruddet vil deponeres i en steintipp i planområdet i samsvar med den vedtatte reguleringsplan, skriver Fylkesmannen i Nordland.
I 2016 skrev Elkem at «Nasafjell regnes for å være et av Nord-Europas største og viktigste gangkvartsfelter. Elkem vil bruke kvartsforekomsten på Nasafjell i Rana for produksjon av silisiumprodukter ved Elkem Salten i Sørfold og til produksjon av solar silisium ved Elkem Solar i Kristiansand.».
Planen går ut på å bryte kvarts i to separate brudd, Vestbruddet og Østbruddet. Østbruddet skal ikke startes opp før Vestbruddet er tilnærmet ferdigdrevet. Virksomheten er sammenlignbar med drift av pukkverk.
Nasafjellet (svensk: Nasafjället, lulesamisk: Násávárre,[2] umesamisk: Nása) er et svensk–norsk fjell på grensen mellom Rana kommune på Helgeland i Nordland fylke og Arjeplog kommune i Norrbottens län. Fjellet ligger nær Ranelvas og Laisälvens kilder. Fjellets høyeste punkt ligger på norsk side av grensen, har en høyde på 1 211 meter over havet. Rundt 200 meter nordøst for toppunktet ligger riksrøys 227, som markerer grensen mellom de to landene.
Fjellet er særlig kjent for Nasafjälls silververk, en sølvgruve på svensk side av grensen som var i drift i periodene 1635–1659 og 1770–1810. Gruveanlegget ble ødelagt av norske styrker i august 1659 under Karl X Gustavs andre danske krig. I gruveområdet kan man forsatt se noen gruvehull og -ganger, enkelte ruiner og en kirkegård. En restaurert gruvehytte fra 1889 er åpen for fjellvandrere. (Wikidpedia.no)
Det skal ikke benyttes kjemikalier i produksjonen.
Aktiviteter i form av boring, sprengning, knusing, sikting og transport vil medføre støy i nærområdet til brudd og langs adkomstveien fra E6 til bruddet. Virksomheten vil også berøre nærliggende området i form av støvnedfall og noe tilførsel av partikler og nitrogenholdige rester fra sprengstoff via overvann til nærliggende bekkeløp.