Mandag morgen begynner arbeidene i Strindheimtunnelen i Trondheim, opplyser Statens vegvesen (SVV).
Det var i januar at SVV først meldte at den 2,6 km lange toløpstunnelen som strekker seg fra Nyhavna til Strindheim må utbedres. I forbindelse med en rutinemessig 5-års inspeksjon hadde de oppdaget sprekker og deformasjoner i berget og sprøytebetongen.
Tunnelen har blitt omtalt som Nord-Europas dyreste tunnel, og de høye kostnadene per meter tunnel kunne blant annet tilskrives utfordringer med kvikkleire. Om lag 0,4 km av tunnelen går gjennom denne leira (se figur under).
Det er imidlertid ikke kvikkleire, men kleberstein, som er årsaken til uregelmessighetene som nå må utbedres. Innslaget av kleberstein viste seg å være større enn tidligere antatt.
Kleberstein har lavere styrke og deformerer lettere enn andre bergarter, noe som innebærer at opprinnelig sikring må forsterkes.

SVV opplyser at tunnelens tilstand har blitt overvåket ved hjelp av rystelses- og prismemålinger i påvente av sikringsarbeidene. Problemområdene har også blitt 3D-skannet med drone med LiDAR.
I vestgående løp skal rundt 15 meter med fjell sikres med sprøytebetongbuer. I østgående løp skal om lag 40 meter med fjell sikres med sprøytebetongbuer. I tverrforbindelsen mellom tunnelløpene skal fjellet forsterkes med sprøytebetongbuer, og det skal suppleres med sikringsbolter i tunnelen og tverrforbindelsen.
Kostnadsestimatet for utbedringene er ca. 30 millioner kroner, og kontraktsfristen for ferdigstilling er 20. juni 2025.
Kleberstein er en omdannet bergart som består av talk, kloritt, serpentin og magnesitt, vanligvis med grønnlig eller grå farge. Den er bløt og lett å risse i, og omtales passende nok som soapstone på engelsk.