Close Menu
    Facebook LinkedIn
    Geo365
    Facebook LinkedIn
    BESTILL Login
    • Hjem
    • Anlegg og infrastruktur
    • Aktuelt
    • Bergindustri
    • Dyphavsmineraler
    • Miljø
    • Olje og gass
    • Geofunn
    Geo365
    Du er her:Home » Staten må med
    Olje og gass

    Staten må med

    Av Halfdan Carstensjuni 2, 2019
    Del denne artikkelen Facebook Twitter LinkedIn Email
    Norges unike ressurser av sjeldne jordartsmetaller i Fensfeltet bør snarest utvikles basert på statlige insentiver.

    I rauhaugitt er mineralene med REE-metallene (representert ved brune flekker) fordelt på en annen måte enn i de andre bergartene i Fensfeltet. Det betyr at malmen kan oppkonsentreres på en enklere måte. Gjennomsnittlig innhold av REE-oksider i den delen av Fensfeltet som REE Minerals har undersøkt gjennom boring er 1,08 prosent. Konsentrasjoner opp mot fem prosent forekommer over kortere intervaller. Foto: Halfdan Carstens

    Facebook Twitter LinkedIn Email

    Amerikanerne trapper opp handelskrigen med kineserne. I potten ligger store forekomster med sjeldne jordartsmetaller som verden er helt avhengig av for å gjennomføre det grønne skiftet, for ikke å snakke om nødvendigheter som smarttelefoner, fjernsyn og lyspærer. Samt militærteknologi.

    Utfordringen er at Kina står for minst 70 prosent av produksjonen, og 80 prosent av amerikanernes forbruk (bloomberg.com). Nå truer landet med å bruke ressursene som en joker i det pågående, politiske spillet («China’s threat to curb rare earths is a lot of bark but might not bite»).

    Mye brukt

    Rare earth elements play an essential role in our national defense. The military uses night-vision goggles, precision-guided weapons, communications equipment, GPS equipment, batteries, and other defense electronics. These give the United States military an enormous advantage. Rare earth metals are key ingredients for making the very hard alloys used in armored vehicles and projectiles that shatter upon impact.

    geology.com

    – En faktor som bidrar til ekstra bekymring er kinesiske myndigheters trusler om å begrense eksporten av såkalte sjeldne jordarter som et ledd i handelskonflikten, skriver rente og valutastrateg Ingvild Borgen Gjerde i DNB, ifølge no.

    Problemet er at mye av eksporten ikke går direkte til USA, men indirekte via prosessering i andre land, som for eksempel Japan. Det er dermed vanskelig å hindre amerikanerens tilgang helt uten å også ramme andre.

    – Disse sjeldne jordartene er viktige i produksjon av høyteknologisk utstyr, og er eneste råvare hvor Kina dominerer tilbudssiden, ettersom de står for rundt 70 prosent av samlet produksjon på verdensbasis, sier Gjerde.

    Gjerde opplyser at Kina – på tross av dominerende maredesdominans – kun kontrollerer 35 prosent av verdens reserver. Likevel står landet altså for minst 70 prosent av produksjonen. Det er her Norge kommer inn i bildet.

    This chart shows a history of rare earth element production, in metric tons of rare earth oxide equivalent, between 1950 and 2017. It clearly shows the United States’ entry into the market in the mid-1960s when color television exploded demand. When China began selling rare earths at very low prices in the late 1980s and early 1990s, mines in the United States were forced to close because they could no longer make a profit. When China cut exports in 2010, rare earth prices skyrocketed. That motivated new production in the United States, Australia, Russia, Thailand, Malaysia, and other countries. In 2016, rare earth production in the United States stopped as the only remaining mine was put on care and maintenance.
    geology.com

    Forekomsten av sjeldne jordartsmetaller i Fensfeltet i Telemark er Europas største, og en av dem som ligger fremst i løypa for å komme i produksjon. Men det er et lite selskap som sitter på rettighetene til den beste delen av forekomsten, og det har ikke ressurser til å utvikle den alene. Det er her Norge som selvstendig nasjon, men også som en del av det europeiske fellesskapet, for ikke å si en del av verdenssamfunnet, burde se sin besøkelsestid.

    Det tar tid å utvikle en ressurs til gruve. Norge bør derfor snarest ta grep og sørge for at det blir fortgang i utviklingen av ny gruve ved Ulefoss.

    Dette er for viktig til at et lite, norsk selskap skal holde på alene med et så komplisert prosjekt.

    Tatt i betraktning av at Norges geologiske undesøkelse allerede har brukt åtte millioner kroner av Statens midler på et forskningsprosjekt med boring av to dype hull, bør en mulig gruve snarest utredes basert på sterke insentiver fra Staten.

    RELATERTE SAKER

    Kan bidra til økt leteaktivitet

    mai 7, 2025

    Unlocking Norway’s tight gas potential

    april 25, 2025

    Styrker Barentshavet som petroleumsprovins

    mars 31, 2025
    KOMMENTER DENNE SAKEN

    Comments are closed.

    NYHETSBREV
    Abonner på vårt nyhetsbrev
    geo365.no: ledende leverandør av nyheter og kunnskap som vedrører geofaget og geofaglige problemstillinger relatert til norsk samfunnsliv og næringsliv.
    KONFERANSER

    A blueprint for Norwegian sulfide exploration
    May 23, 2025

    A blueprint for Norwegian sulfide exploration

    Advarer om vårflom
    May 21, 2025

    Advarer om vårflom

    Elektrisitet kan bekjempe kysterosjon 
    May 20, 2025

    Elektrisitet kan bekjempe kysterosjon 

    Grønland eller Grønnland: Hva skjer med innlandsisen under global oppvarming?
    May 16, 2025

    Grønland eller Grønnland: Hva skjer med innlandsisen under global oppvarming?

    Hva klimaendringene kan fortelle oss om istidene
    May 16, 2025

    Hva klimaendringene kan fortelle oss om istidene

    OLJEPRIS
    BCOUSD quotes by TradingView
    GULLPRIS
    GOLD quotes by TradingView
    KOBBERPRIS
    Track all markets on TradingView
    GeoPublishing AS

    GeoPublishing AS
    Trollkleiva 23
    N-1389 Heggedal

    Publisher & General Manager

    Ingvild Ryggen Carstens
    ingvild@geopublishing.no
    cell: +47 974 69 090

    Editor in Chief

    Ronny Setså
    ronny@geopublishing.no
    +47 901 08 659

    Media Guide

    Download Media Guide

    ABONNEMENT
    © 2025 GeoPublishing AS - All rights reserved.

    Trykk Enter for å søke. Trykk Esc for å avbryte.