I en felles pressemelding uttaler Oljedirektoratets (OD) oljedirektør Torgeir Stordal og direktør i Norges geologiske undersøkelse (NGU) May Britt Myhr at NRK har gitt en feilaktig fremstilling rundt hvorvidt NGU og OD har ulike syn på faktagrunnlaget vedrørende dyphavsmineraler.
27. januar slapp Oljedirektoratet den etterlengtede ressursvurderingen for mineraler i dyphavet.
En nøktern fremstilling til tross, anslagene viser at norsk sokkel har et stort potensial hva gjelder metallforekomster, hvorav mange av metallene vil spille en viktig rolle og kunne bli svært etterspurt i det grønne skiftet (fornybar energiproduksjon og elektrifisering av mobilitetsløsninger).
geo365.no: ODs unnlatelsessynd
NGU har i sitt høringssvar til konsekvensutredningen (Konsekvensutredning for mineralvirksomhet på norsk kontinentalsokkel, offentliggjort 27.10.22) påpekt at OD er dårlig egnet til å uttale seg om alt mineralrelatert fra leting og miljøovervåkning til oppredning og produksjon.
geo365.no: NGUs triste anslag
Licence to Operate – Securing Minerals for the Green Shift – Technology & Innovation
Bergen 5. – 7. desember 2023
Uenigheten har også kommet frem gjennom flere artikler publisert av NRK. De to direktørene mener imidlertid at NRKs dekning av saken ikke gir et fullstendig bilde:
«Vi trenger flere metaller og mineraler for å gjennomføre det grønne skiftet, og det haster. NGU og OD, som gjennomfører den offentlige ressurskartlegging på land og på havbunnen, må intensivere kartlegging og deling av data for å legge til rette for forsvarlig forvaltning av ressursene.»
Stordal og Myhr trekker frem det grønne skiftet og sårbare verdikjeder som gode grunner til at også Norge må satse på utvikling av mineralforekomster. Og begge er de enige i at Norges ressurspotensial er stort og at vi står godt rustet til:
«… å ta en større rolle innen bærekraftig mineralproduksjon basert på et betydelig ressurspotensial både på land og på havbunnen. Mer kartlegging og flere undersøkelser er nødvendig hvis potensialet skal konkretiseres og utnyttes på sikt. På havbunnen er det nødvendig at også private aktører tar del i undersøkelsene på samme vis som de gjør på land. For at det skal kunne skje må områder åpnes.”
Direktørene skriver avslutningsvis at økt mineralproduksjon er et premiss for det grønne skiftet, og at Norge ikke bare har et ressurspotensial, men også verktøyene som trengs for å sikre at utvinningen vil ta hensyn til miljø, samfunn og kultur.
«Intensivering av den offentlige og private kartleggingen er derfor avgjørende for å sikre Norge en større rolle som produsent av bærekraftige råvarer til fremtidens grønne industri.»