Close Menu
    Facebook LinkedIn
    Geo365
    Facebook LinkedIn
    BESTILL Login
    • Hjem
    • Anlegg og infrastruktur
    • Aktuelt
    • Bergindustri
    • Dyphavsmineraler
    • Miljø
    • Olje og gass
    • Geofunn
    Geo365
    Du er her:Home » «Store tilstedeværende ressurser»
    Dyphavsmineraler

    «Store tilstedeværende ressurser»

    Av Ronny Setsåjanuar 30, 2023
    Del denne artikkelen Facebook Twitter LinkedIn Email
    Oljedirektoratet har sluppet den etterlengtede ressursvurderingen for mineraler i dyphavet. De melder om betydelige mengder av kobber, kobolt, gull og en lang rekke flere metaller.

    MYE MER DER DEN KOM FRA: Oljedirektoratet har publisert sin ressursvurdering vedrørende dyphavsmineraler, og har regnet seg frem til store kvanta metaller i både sulfider og skorper (avbildet). Foto: Oljedirektoratet

    Facebook Twitter LinkedIn Email

    38 millioner tonn kobber. 45 millioner tonn sink. 2 317 tonn gull. 85 000 tonn sølv. 1 million tonn kobolt.

    Dette er Oljedirektoratets forventede tilstedeværende ressurser av metaller i sulfider på norsk sokkel.

    Se også forventede ressurser i manganskorper lenger ned i saken.

    Oljedirektoratet slapp 27. januar sin ressursvurdering for havbunnsmineraler på norsk sokkel. Rapporten, som konkluderer med at norske farvann holder store tilstedeværende ressurser, har vært etterlengtet og kommer betimelig.

    I fjor høst la Olje- og energidepartementet frem konsekvensutredningen vedrørende undersøkelse og utvinning av dyphavsmineraler. Den er for tiden ute på høring, og utredningen vil være et viktig beslutningsgrunnlag for den videre åpningsprosessen.

    Det er ventet at OED vil legge frem en stortingsproposisjon senere denne våren. Det kan åpne for at Norge allerede i år eller neste år tildeler lisenser for leting.

    ODs ressursvurdering er i seg selv et stort skritt fremover for den gryende havbunnsmineralindustrien, da den bekrefter at ressursene er til stede, og i et betydelig omfang – for flere av metallene tilsvarer ressursene flere år med globalt forbruk.

    Kartet viser området som er foreslått for åpning i konsekvensutredningen og påviste sulfid- og skorpeforekomster. Kilde: Oljedirektoratet

    Det er gledelig nytt for både leteselskaper og serviceselskaper som forbereder seg på en eventuell åpning slik at de kan gjøre sine egne kartlegginger og ressursvurderinger og utvikle verdikjeder.

    Oljedirektoratet har drevet mineralkartlegging i norske farvann i en årrekke. Arbeidet ble trappet opp etter at havbunnsmineralloven ble vedtatt i 2019 og da den daværende regjeringen i 2020 satte i gang åpningsprosessen.

    OD bistår OED med konsekvensutredningen, og har parallelt jobbet med ressursevalueringen. I fjor tilgjengeliggjorde de store mengder data de hadde samlet inn under egne tokt og tokt i samarbeid med Universitetene i Bergen og Tromsø.

    Det finnes to typer mineralforekomster på norsk sokkel – massive sulfider og manganrike skorper. Førstnevnte opptrer langs spredningsryggen (primært langs Mohns- og Knipovichryggen), mens skorpene finnes langs skråningene av undersjøiske fjell som ikke er dekket av sedimenter.

    Deep Sea Minerals 2023

    Med tanke på hvilke nyheter som vi kan vente oss videre i 2023, er den kommende Deep Sea Minerals 2023-konferansen svært betimelig.

    Når den holdes 5. – 7. desember i år, kan åpningsprosessen tilknyttet havbunnsmineraler ha tatt et stort steg fremover med mulighet for at en lisensrunde allerede er utlyst.

    Les mer om konferansen her

    Prospektivt areal for manganskorper er anslått å dekke i overkant av 8 500 kvadratkilometer av utredningsområdet, med en forventningsverdi for samlede tilstedeværende ressurser på:

    • 3,1 millioner tonn kobolt
    • 230 000 tonn litium
    • 24 millioner tonn magnesium
    • 8,4 millioner tonn titan
    • 1,9 millioner tonn vanadium
    • 185 millioner tonn mangan
    • 19 000 tonn gallium
    • 73 000 tonn niob
    • 15 000 tonn hafnium
    • 80 000 tonn wolfram

    og videre betydelige volumer av sjeldne jordartsmetaller (REE) i form av

    • 56 000 tonn scandium
    • 300 000 tonn yttrium
    • 370 000 tonn lantan
    • 1,7 millioner tonn cerium
    • 100 000 tonn praseodym
    • 420 000 tonn neodym
    • 23 000 tonn europium
    • 100 000 tonn gadolinium
    • 15 000 tonn terbium
    • 86 000 tonn dysprosium

    Kritiske metaller

    En rekke av metallene i sulfidene og skorpene spiller en viktig rolle i det grønne skiftet og overgangen fra fossil til fornybar energiproduksjon og elektrisk mobilitet. Mange av de inngår også i EUs liste over kritiske metaller, der all ny produksjon fra Norge og andre europeiske land, ønskes svært velkomment.

    Geo365.no: 30 kritiske råstoffer

    Det internasjonale energibyrået (IEA) har gjentatte ganger påpekt at den forventede økningen i produksjonen av elbiler, batterier, solcellepaneler, vindturbiner, infrastruktur for kraftoverføring med mer, vil betydelig øke metallbehovet utover den forventede økningen som følger med befolkningsvekst og økonomisk vekst.

    Diagrammet viser at grønn teknologi krever mye mer metaller og mineraler enn fossilbasert teknologi. Illustrasjon: IEA

    Dette ble blant annet poengtert i rapporten The Role of Critical Minerals in Clean Green Energy Transition. Eksempelvis forteller IEA at en elbil krever mer enn 200 kg metaller og mineraler, sammenliknet med drøyt 30 kg for en konvensjonell fossildrevet bil. Metallbehovet for grønn energiproduksjon viser det samme. Vind- og solkraft krever langt flere kg metaller og mineraler per produksjonskapasitet (MW) enn fossil energiproduksjon.

    De har advart om at verdens eksisterende gruver og planlagte gruveprosjekter trolig ikke vil klare å holde tritt med etterspørselsøkningen. Dette utgjør et sterkt argument for utvinning av dyphavsmineraler som en ny og nødvendig kilde av råstoffer til det grønne skiftet.

    Andre argumenter er bedre malmkvalitet (høyere gehalter som innebærer mindre avgangsmasser), mindre arealbruk (en gruveoperasjon på havbunnen kan foregå over et areal tilsvarende noen få fotballbaner) og et lavere miljøavtrykk all den tid dyphavene i mange tilfeller har et mye mer begrenset plante- og dyreliv enn hva som er tilfellet for mange gruver på land.

    I geopolitisk øyemed kan dyphavsmineraler bidra til å redusere den geografiske konsentrerte produksjonen og prosesseringen som er tilfellet for flere metaller i dag, og kanskje spesielt for kobolt og sjeldne jordartsmetaller.

    Krever mer detaljerte undersøkelser

    Oljedirektoratet presiserer at ressursvurderingen deres ikke bekrefter at ressursene er økonomisk og teknisk utvinnbare med akseptabel grad av miljøpåvirkning. Det vil kreve videre utforskning av havbunnen og teknologiutvikling rundt utvinningsmetoder.

    «Teknologiutvikling, sammen med mer og bedre data, vil forbedre forståelsen av ressurspotensialet og dermed også kvantifiseringen av usikkerheten i ressursanslagene, og gi mulighet for å flytte ressurser til mer modne ressursklasser.»

    Mer spesifikt trekker Oljedirektoratet frem følgende bidrag som kan gi bedre ressursanslag: Innsamling av mer batymetriske data, leteboringer på sulfidforekomstene for å bedre forstå tykkelse og utbredelse, høyfrekvent seismikk for å avbilde utdødde sulfidforekomster dekket av sedimenter, målinger av skorpetykkelser og mer effektive metoder for prøvetaking av skorper (frem til nå har de brukt motorsag og vinkelsliper!)

    Figuren viser en av Oljedirektoratets modeller for Mohnsskattens oppbygning. Mohnsskatten er en aktiv sulfidforekomst. Kobberrike soner markert i mørk oransje farge, sinkrike soner i lys oransje farge. Slike modeller er med på å gi et estimat av mulige ressurser, men nærmere undersøkelser og boringer må til for å få bedre estimater. Kilde: Oljedirektoratet

    Teknologiutvikling er noe norske (og internasjonale) interessenter allerede har jobbet med over flere år, både med hensyn på leting, utvinning og for å minimere miljøpåvirkning. Noen eksempler kan leses i GEO 2023 (kan bestilles her).

    Når det gjelder videre utforskning, er dette noe leteselskapene klør i fingrene etter å kunne gjøre i mer detalj. De har samarbeidet med akademia og skaffet og analysert alle tilgjengelige data for å få et bedre bilde av ressursgrunnlaget.

    Men lisensiert leting på detaljert skala innenfor utvalgte, prospektive områder, det må de pent vente med til Norge eventuelt om noen måneder vedtar en åpning av norsk sokkel for undersøkelser og utvinning.

    Vi venter på våren.

    Letemodeller

    OD har definert to hovedletemodeller for hydrotermale sulfidforekomster ut fra
    forekomstenes tektoniske posisjon i spredningsryggens aksedal: Aksialmodellen og
    flankemodellen.

    Aksialforekomstene opptrer på vulkanryggene, flankeforekomstene opptrer langs de store hovedforkastningene som utgjør flankene av aksedalen.

    Beregningen av mengden sulfid i hver letemodell er gitt ved:

    (Antatt tonn sulfid pr forekomst) x (Antatt antall forekomster) = Tonn sulfid i letemodell

    Alternativt kan man beregne antatt tonn malm pr forekomst ved å bruke volum og
    tetthet:

    (Volum1 sulfid pr forekomst) x (Tetthet sulfid pr forekomst) x (Antall forekomster) = Tonn sulfid i letemodell

    For ressursvurdering av manganskorper er utredningsområdet delt inn i fire regionale
    områder. Inndelingen er basert på sammenlignbare geologiske og topografiske
    hovedtrekk. De regionale områdene er delt inn i subområder for å speile variasjoner i
    tykkelse på skorpene.

    Beregningen av mengden ressurser i hvert område er gitt ved:

    (Volum1 ressurser) x (Tetthet tørr bergart) = Tonn tørre ressurser i området

    1 Volumer beregnes ved hjelp av areal og tykkelse.

    Kilde: Oljedirektoratet

    RELATERTE SAKER

    Lokes stillehavslisenser på auksjon

    mai 6, 2025

    A blueprint for Norwegian sulfide exploration

    mai 2, 2025

    Om gull og sølv på havbunnen

    april 29, 2025
    KOMMENTER DENNE SAKEN

    Comments are closed.

    NYHETSBREV
    Abonner på vårt nyhetsbrev
    geo365.no: ledende leverandør av nyheter og kunnskap som vedrører geofaget og geofaglige problemstillinger relatert til norsk samfunnsliv og næringsliv.
    KONFERANSER

    Tre uker gjenstår
    May 09, 2025

    Tre uker gjenstår

    En underkommunisert faktor for CCS
    May 07, 2025

    En underkommunisert faktor for CCS

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?
    May 06, 2025

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?

    Oppnådde gjev status
    May 05, 2025

    Oppnådde gjev status

    Gull: Bleka gullgruve
    May 02, 2025

    Gull: Bleka gullgruve

    OLJEPRIS
    BCOUSD quotes by TradingView
    GULLPRIS
    GOLD quotes by TradingView
    KOBBERPRIS
    HG1! price by TradingView
    GeoPublishing AS

    GeoPublishing AS
    Trollkleiva 23
    N-1389 Heggedal

    Publisher & General Manager

    Ingvild Ryggen Carstens
    ingvild@geopublishing.no
    cell: +47 974 69 090

    Editor in Chief

    Ronny Setså
    ronny@geopublishing.no
    +47 901 08 659

    Media Guide

    Download Media Guide

    ABONNEMENT
    © 2025 GeoPublishing AS - All rights reserved.

    Trykk Enter for å søke. Trykk Esc for å avbryte.