Med sikte på å redusere avgangsmassene og å skape verdiøkende produkter, samler gruveselskapet Nordic Mining og teknologiselskapet Saferock krefter.
Nordic Mining skriver i en pressemelding at de har inngått en intensjonsavtale med norske Saferock om et felles produktutviklingsprosjekt. De vil se om det er mulig å bruke restmassene fra den kommende gruvedriften ved Engebøfjellet i Sunnfjord kommune i Vestland til produksjon av sementbindemidler.
Saferock har gjennom flere år arbeidet med å realisere sitt konsept med bruk av geopolymerer som alternativ til sement i betong. Sementproduksjon er en vesentlig bidragsyter til de globale CO2-utslippene. Konseptet løser også et masseproblem ved at overskuddsmasser fra gruveindustri kan få et nytt bruksområde.
geo365.no: Gruveavgang skal bli betong
– Samarbeidet med Saferock er ett av flere initiativ som over tid blir tatt for å se etter muligheter for å utnytte restmineralavfallsstrømmer fra Engebø i nye verdikjeder, sier Nordic Mining-direktør Ivar S. Fossum.
– Samarbeidet med Nordic Minings Engebø Rutile and Garnet passer perfekt inn i Saferocks visjon om å produsere bærekraftig betong fra gjenværende mineralavfallsstrømmer. En vellykket produktutvikling kan muliggjøre sirkulær økonomi i praksis, uttaler Espen Lea, administrerende direktør i Saferock.
Nordic Mining har jobbet siden 2006 med å drive Engebøprosjektet frem mot utbygging. Anleggsarbeidet er godt i gang, gruva er fullfinansiert, og selskapet skal etter planen starte produksjon om ett års tid.
Engebøgruva, som skal drives både med dagbrudd og underjordisk, skal etter planen utvinne rutil- og granatholdig malm i 39 år. Kanskje lenger, om nye mineralressurser som utgjør bergarten eklogitt blir definert som økonomisk drivverdige gjennom nye borekampanjer.
Rutil brukes som råstoff til fremstilling av titan, samt som fargestoff til blant annet maling og papir. Granat brukes blant annet til vannrensing og slipe- og skjæreprosesser.
Saferock skal ferdigstille sitt første pilotanlegg innen slutten av 2023. Da skal anlegget ta i bruk gruvemasser fra Titanias gruve i Rogaland.