Det norske teknologiselskapet Saferock ønsker å realisere konseptet med bruk av geopolymer som alternativ til sement i betong. Dette kan kutte CO2-utslippene betydelig, i tillegg til at det kan gjøre gruveavfall til en ressurs.
Høsten 2022 fikk selskapet de tre industriaktørene Equinor Ventures, Awilco og GC Rieber med på laget og 37 millioner kroner i friske midler.
Disse midlene, sammen med støtten fra Enova på 11,5 millioner kroner Saferock fikk tidligere på året, skal brukes for å utvikle et pilotanlegg.
Saferock ble spunnet ut av Universitetet i Stavanger og jobber nå med å kommersialisere selskapets egenutviklede teknologi for produksjon av såkalt polymerbetong.
Betong er et av verdens mest anvendte materialer. Produksjonen av hovedbestanddelen sement, som er laget av kalkstein, antas å bidra til fire prosent av de globale klimagassutslippene.
Ifølge Det internasjonale energibyrået IEA har The Global Cement and Concrete Association, som representerer 40 prosent av den globale sementproduksjonen, uttalt at de sikter mot karbonnøytral produksjon innen 2050.
Målet kan til dels nås gjennom fangst og lagring av CO2, men IEA påpeker at produsentene også må utvikle mer energieffektiv produksjon og alternative materialer.
I vanlig sementproduksjon kommer størsteparten av CO2-utslippene fra brenning av kalkstein. Under høy temperatur drives CO2 ut av kalksteinen. Saferocks teknologi baserer seg heller på en blanding av knust stein og geopolymer, og unngår dermed både forbrenning og bruk av kalk.
De skriver at geopolymerbetong vil ha 70 – 80 prosent reduksjon i CO2-utslipp sammenliknet med dagens bransjestandard.
Løser også et masseproblem
Saferocks betong kan også løse en annen samfunnsutfordring – overskuddsmasser fra gruveindustrien. Ved å ta i bruk disse massene i produksjonen av betong, reduseres behovet for deponier på land eller i havet.
Det kommende pilotanlegget, som etter planen skal stå klart i år, skal ta i bruk gruvemasser fra Titania.
Titania driver på Tellnesforekomsten i Rogaland, som er verdens største forekomst av titanjernstein (ilmenitt) med reserver på 400 millioner tonn og gehalt i råmalmen på cirka 18 prosent titandioksid. Det ble i 2004 brutt cirka 8 millioner tonn malm og produsert nesten 1 million tonn malmkonsentrat. Selskapet er eid av det amerikanske konsernet Kronos Inc.
Ved full drift vil anlegget produsere opptil 17 tonn geopolymerbetong per dag. Produktkvaliteten skal testes ut i samarbeid med Universitetet i Stavanger.
Saferock sendte en søknad om midlertidig produksjon av geopolymer fra avgangsmasser til Statsforvalteren i Rogaland i fjor høst.