Close Menu
    Facebook LinkedIn
    Geo365
    Facebook LinkedIn
    BESTILL Login
    • Hjem
    • Anlegg og infrastruktur
    • Aktuelt
    • Bergindustri
    • Dyphavsmineraler
    • Miljø
    • Olje og gass
    • Geofunn
    Geo365
    Du er her:Home » Tiden er nå
    Bergindustri

    Tiden er nå

    ANNONSØRINNHOLD: Fagskolen i Finnmark er den eneste i landet som tilbyr utdanning innen bergverk. I lys av økt oppmerksomhet rundt mineraler, har studietilbudet sjelden vært mer aktuelt.
    Av Ronny Setsåapril 8, 2025
    Del denne artikkelen Facebook Twitter LinkedIn Email
    ANNONSØRINNHOLD

    Førsteårsstudenter på befaring i Sydvarangers dagbrudd. Foto: FiF

    Facebook Twitter LinkedIn Email

    – For de som vurderer en inngang i mineralbransjen, eller ønsker et kunnskapsløft, er tiden nå, sier Arve Hjulstad Johansen, bergingeniør og lektor ved Fagskolen i Finnmark.

    Bergskolelektoren viser til regjeringens forslag til en ny minerallov, som ble lagt frem 28. mars.

    – Forslaget inkluderer flere grep for å sørge for mer effektive og koordinerte søknadsprosesser for mineralbransjen. Implisitt kan vi vente at prosessene vil gå raskere og at regjeringen med dette legger opp til økt mineralaktivitet i Norge.

    Johansen tror bestemt at dette på sikt kan lede til økt etterspørsel etter bergkyndige, og i denne sammenheng er det verdt å nevne at Fagskolen i Finnmark er den eneste tilbyderen av en fagskolestudie rettet mot bergverk.

    Han håper at de som vurderer studiet ved fagskolen sender inn en søknad via Samordna opptak innen ordinær søknadsfrist som er 15. april kl. 23:59.

    – Men løpet er ikke nødvendigvis kjørt etter fristen. Vi har forståelse for at flere av våre potensielle studenter må sikre seg godkjennelse fra arbeidsgiver for å få delta i samlings- og deltidsbaserte studier. Derfor vil jeg understreke at – gitt at ikke alle plassene fylles opp 15. april – det også vil være mulig å søke på restplasser i ettertid, informerer Johansen.

    Arve Hjulstad Johansen. Foto: Privat

    Studiestedet i Kirkenes er lokalisert nært sentrum i Kirkenes, og har rimelige studenthybler i umiddelbar nærhet. Studiet er en høyere yrkesfaglig utdanning og gir teoretisk og praktisk kompetanse innen anlegg og bergverk over tre år. De to første årene har studentene samme studietilbud, og på det tredje året velger de retningene anlegg eller bergverk.

    Utdanningen kvalifiserer studentene til å kunne påta seg ansvarsrett i henhold til Plan- og bygningsloven, og studenter med fordypning berg kvalifiserer også til bergteknisk ansvarlig for dagbruddsuttak inntil 500 000 kubikk.

    Fra og med høsten 2024 har fagskolen utvidet bredden i undervisningen ved å styrke den delen som er rettet mot mineralseparasjon (oppredning). Dette gjør studietilbudet relevant for en større andel av de som jobber innen mineralbransjen og bidrar til et sterkere kompetanseløft.

    Studiet er altså ikke lagt opp som en fulltidsstudie. I stedet arrangeres det seks ukesamlinger i løpet av et studieår, og det treårige utdanningsløpet gir 120 studiepoeng, tilsvarende to fulltidsår. De fleste studentene er nemlig allerede i jobb, og benytter studietilbudet for å heve kompetansen.

    I forbindelse med samlingene arrangeres tidvis også bedriftsbesøk. Mange av besøkene har naturligvis blitt lagt til «naboene» – Sydvaranger gruve og Elkem Tana, men fagskolen har et mål om også å legge opp til besøk ved andre mineralbedrifter i Finnmark og ellers i landet.

    Førsteårsstudenter i Sydvarangers oppredningsverk. Foto: FiF

    Johansen mener den økte aktiviteten ved Sydvaranger (svenske Grangex jobber mot en ny oppstart av gruva i 2027) reflekterer en mulig ny renessanse for norsk mineralvirksomhet: det letes mer, flere gruveprosjekter er under planlegging, og viktigheten av å sikre tilførselen av mineraler står høyere på den politiske agendaen enn tidligere.

    Regjeringen var i mineralstrategien fra 2023 tydelige på at de vil legge til rette for økt produksjon av mineraler i Norge, og den ser ikke ut til å ha lagt disse ambisjonene til side i forslaget til den nye mineralloven. Også internasjonalt, som i EU og USA, har sikker tilgang til mineraler og metaller fått økt oppmerksomhet.

    I lys av dette skulle det være klart at bergverksnæringen vil trenge flere kompetente folk i årene som kommer. I Kirkenes står fagskolen klar til å møte behovet.

    Les mer om studietilbudet her

    RELATERTE SAKER

    Løfter grafittsatsning på Grønland og i Norge

    juni 20, 2025

    Oppkalt etter industrimineral

    juni 19, 2025

    Nussir får EUs strategiske anerkjennelse

    juni 11, 2025
    KOMMENTER DENNE SAKEN

    Comments are closed.

    NYHETSBREV
    Abonner på vårt nyhetsbrev
    geo365.no: ledende leverandør av nyheter og kunnskap som vedrører geofaget og geofaglige problemstillinger relatert til norsk samfunnsliv og næringsliv.
    KONFERANSER

    Ildhøyden i Norskehavet
    Jun 27, 2025

    Ildhøyden i Norskehavet

    Forskere til fjells
    Jun 27, 2025

    Forskere til fjells

    The future of deep-sea mining
    Jun 26, 2025

    The future of deep-sea mining

    Et hav av data
    Jun 26, 2025

    Et hav av data

    Vinneren er kåret
    Jun 24, 2025

    Vinneren er kåret

    OLJEPRIS
    BCOUSD quotes by TradingView
    GULLPRIS
    GOLD quotes by TradingView
    KOBBERPRIS
    Track all markets on TradingView
    GeoPublishing AS

    GeoPublishing AS
    Trollkleiva 23
    N-1389 Heggedal

    Publisher & General Manager

    Ingvild Ryggen Carstens
    ingvild@geopublishing.no
    cell: +47 974 69 090

    Editor in Chief

    Ronny Setså
    ronny@geopublishing.no
    +47 901 08 659

    Media Guide

    Download Media Guide

    ABONNEMENT
    © 2025 GeoPublishing AS - All rights reserved.

    Trykk Enter for å søke. Trykk Esc for å avbryte.