Olje- og energidepartementet skriver i pressemeldingen at søknadsfristen for aktører som ønsker konsesjoner i de utlyste havvindområdene Sørlige Nordsjø II og Utsira Nord, utsettes. For Sørlige Nordsjø II er ny frist 15. november, og for Utsira Nord vil ny frist offentliggjøres på et senere tidspunkt.
Tildelingen av de første områdene i Sørlige Nordsjø II vil fortsatt skje på nyåret.
Utsettelsen kommer som følge av endringer i kriteriene for bærekraft. Aktørene som søker om arealer skal ikke lenger konkurrere om at ha det mest bærekraftige prosjektet – kriteriene til bærekraft fungerer nå som minimumskrav.
Regjeringen mener det vil være behov for statsstøtte til utbyggingen av de første norske havvindprosjektene. I juni ble det klart at regjeringen vil bidra med inntil 23 milliarder kroner i statsstøtte til Sørlige Nordsjø II.
geo365.no: Tar fordel av petroleumsindustrien
Det er etter samtaler med ESA nå i sommer tydelig at det vil ta noe lenger tid enn antatt å få ESAs godkjennelse, skrev departementet tidligere i høst. Statlige subsidier må godkjennes av ESA, organet som kontrollerer at EFTA-landene gjennomfører og følger reglene i EØS-avtalen. Denne godkjennelsen kom på plass i midten av august. I pressemeldingen datert 17. oktober påpeker departmentet at endringene i kriteriene skjer som følge av krav fra ESA.
NEXT 2024
New Energy X Subsurface
Offshore vind – CCS – geotermisk energi – hydrogen
Bergen, 23. – 25. januar 2024
Regjeringen meldte tidligere i høst at grunnundersøkelsene for Sørlige Nordsjø II er fullført og at data vil tilgjengeliggjøres så snart som mulig. Undersøkelsene på Utsira Nord startet i sommer, men er ikke ferdigstilte, og vil fullføres tidlig neste vår.
Sørlige Nordsjø II er åpnet for en kapasitet på 3 000 MW, Utsira Nord er åpnet for en kapasitet på 1 500 MW (fordelt på tre prosjektområder). Til sammenlikning har Fosen Vinds vindparker i Trøndelag en kapasitet på til sammen drøye 1 000 MW.
Ved Sørlige Nordsjø II vil vindturbinene kunne bygges som bunnfaste installasjoner (gjennomsnittsdybde 60 meter), mens ved Utsira Nord må turbinene være flytende (gjennomsnittlig dybde 267 meter).
For Sørlige Nordsjø II vil søkere som oppfyller visse minimumskriterier blir rangert og prekvalifisert. Aktøren med lavest budpris (NOK-øre/kWh) vinner auksjonen og kan søke om konsesjon. For Utsira Nord vil de tre aktørene som har oppfylt visse kriterier og som rangeres høyest, få hvert sitt prosjektområde.