Close Menu
    Facebook LinkedIn
    Geo365
    Facebook LinkedIn
    BESTILL Login
    • Hjem
    • Anlegg og infrastruktur
    • Aktuelt
    • Bergindustri
    • Dyphavsmineraler
    • Miljø
    • Olje og gass
    • Geofunn
    Geo365
    Du er her:Home » Tilstreber optimal utforskning
    Olje og gass

    Tilstreber optimal utforskning

    Av Halfdan Carstensjuli 8, 2014
    Del denne artikkelen Facebook Twitter LinkedIn Email
    Den seks år gamle ordningen med lisensiering i modne områder blir av Oljedirektoratet vurdert som svært vellykket. Mange nye små og store funn bekrefter dette.
    Facebook Twitter LinkedIn Email

    Søknadsfristen for to viktige konsesjonsrunder er nettopp gått ut. Først var det TFO («Tildelinger i forhåndsdefinerte områder») og deretter 20. runde. Begge var en suksess for norsk sokkel. I TFO søkte hele 47 selskaper, hvorav flere nye aktører, og i «20.-runde» søkte 46 selskaper. Det er nesten en fordobling fra «19.-runde» hvor 24 selskaper stod på listen.

    – Den store interessen viser at ordningen med TFO bidrar til en effektiv utforskning av sokkelen i tråd med myndighetenes hensikt, påpeker Sissel Eriksen, direktør i Oljedirektoratet med ansvar for leting.

    Hun slår fast at ordningen med TFO er svært vellykket. Den har gitt økt leteaktivitet og økt sirkulasjon av leteareal. De korte fristene bidrar til at selskapene ikke får anledning til å sitte lenge på et areal uten å gjøre noe. De må jobbe frem mot et beslutningspunkt.

    – Ordningen med TFO viser at selskapene mener at modne områder på norsk sokkel fortsatt er attraktive, legger hun til. Historien om StatoilHydros funn nord for Sleipner fortalt i denne utgaven av GEO bekrefter til fulle at det fortsatt kan gjøres store funn i modne områder.

    TFO

    TFO står for «Tildeling i forhåndsdefinerte områder» og representerer et forutsigbart lisensieringssystem der prekvalifiserte oljeselskaper hvert år kan søke på areal innenfor «forhåndsdefinerte områder» som ansees som modne. TFO-ordningen har vært benyttet siden 2003.

    Attraktiv arbeidsplass

    Selv mener Sissel det er svært attraktivt å jobbe i Oljedirektoratet. Derfor har hun hatt dette som sin arbeidsplass i mer enn 20 år uten å vurdere alternativer seriøst. Det startet med sommerjobb som student, og fortsatte med full jobb da hun var ferdig med studiet mot slutten av 80-tallet.

    – Først og fremst er det hele tiden en mengde nye utfordringer å bryne seg på. Det gir selvsagt mange varierte oppgaver. Derfor er det veldig morsomt å jobbe her, så jeg trives svært godt, poengterer hun.

    – Jeg begynte som geolog og jobbet lenge kun faglig. Jeg har fått drive med både leting og produksjon og på den måten vært innom det meste, og jeg har også fått erfaring fra hele sokkelen. Etter hvert ble jobben mer tverrfaglig og knyttet opp mot prosjektlederoppgaver.

    At det er attraktivt å jobbe i Oljedirektoratet, mener også en lang rekke geologer og geofysikere som har begynt i år. Her er det både nyutdannete og folk med erfaring. Til tross for at enkelt aktører på sokkelen overbyr hverandre i jakten på dyktige medarbeidere.

    – Til sammen er vi nå 54 geologer, da teller jeg også med de som sitter i ledelsen (3 stykker, inkludert Bente Nyland).

    – Det har ikke vært vanskelig å rekruttere nye fagfolk, hevder Sissel, og viser til at mange av «nykommerne» har 10-15 års erfaring.

    «Her er det mye arbeid – og mye moro»

    Tilstreber optimal utforskning

    Arbeidsoppgaver mangler det heller ikke. I disse dager er store deler av staben involvert i å evaluere søknadene som kom i de to lisensrundene. Geologer, geofysikere, reservoaringeniører, teknologer og økonomer er med i et tverrfaglig team. Og helt siden i vår har det vært fullt trykk på å lage Oljedirektoratets egen «søknad» foran de to rundene. For å kunne evaluere selskapenes arbeid, er det nemlig helt nødvendig at de har sin egen geologiske tolkning og sin egen formening om prospektivitet i både bassenger og blokker.

    – Vi er de eneste som har tilgang til absolutt alle data på norsk sokkel, og vi gjør vårt beste ut fra dette. Men det betyr ikke at vi på noen som helst måte sitter på fasiten. Vi er svært ydmyke i forhold til at selskapene har stor kompetanse og mange dyktige geologer, fremholder Sissel.

    – Vår egen kartlegging gir et uhildet grunnlag for å vurdere hydrokarbonpotensialet og sannsynligheten for funn i de blokkene som blir utlyst. Den løfter kunnskapsnivået vårt og gjør oss kvalifisert til å vurdere de omfattende søknadene.

    Etter at søknadsfristene nå er gått ut, er bortimot 30 velkvalifiserte kvinner og menn fullt opptatt med å gjøre en faglig vurdering av søknadene som er kommet inn. Dette arbeidet munner ut i et forslag fra Oljedirektoratet til utvinningstillatelser og arbeidsprogram, hvorpå det blir innkalt til forhandlingsmøter hvor arealer og arbeidsforpliktelser diskuteres. Til slutt vil Oljedirektoratet i samarbeid med Olje- og energidepartementet sette sammen et forslag om hvilke selskaper som skal få lisens, og hvor.

    – Vi på vår side er opptatt av optimal utforskning av norsk sokkel, og dette ligger hele tiden til grunn når vi gjør våre vurderinger av søknader og forslagene til arbeidsprogram, fremhever Sissel.

    Trenger seismikk

    Arbeidet med rundene er en av de viktigste enkeltoppgavene Oljedirektoratet driver med. Den overordnete oppgaven er likevel å ha en god forståelse av olje- og gassressursene på norsk sokkel. I modne områder er det god tilgang på informasjon, men der hvor oljeselskapene ennå ikke har sluppet til, er det Oljedirektoratets oppgave å samle inn geofysiske data. Så også i Nordland VII og Troms II utenfor Vesterålen. Noe som ikke har gått upåaktet hen i miljøvernkretser (se også leder i GEO ExPro 05/2008).

    – For oss er det helt nødvendig å ha et godt datagrunnlag for å kunne gjøre en god vurdering av hydrokarbonpotensialet. Vår kartlegging og våre tolkninger vil være et beslutningsgrunnlag for Olje- og energidepartementet. Og det er Stortinget som bestiller våre tjenester, påpeker Sissel.

    Seismikk er det viktigste verktøyet for å tolke undergrunnen. Langt nord i Barentshavet, nord for Bjørnøya, er det likevel lite data tilgjengelig. Mer blir det heller ikke i den nærmeste fremtid. Det sterke påtrykket fra miljøvernbevegelsen har gjort seismisk datainnsamling svært sensitivt. Til tross for at det ikke er påvist at luftkanonene gir skader på fisk.

    – Nye data om dette området vil vi derfor kun få fra feltarbeid på Svalbard, fremholder Sissel (se artikkel om trias letemodell i Barentshavet i GEO 02/2008).

    Vil ha stratigrafisk boring

    Oljeproduksjonen på norsk sokkel går jevnt og trutt nedover, og arealet med «modne områder» øker for hvert år. Så hvordan står det til med olje- og gassressursene våre. Hvor ligger fremtiden?

    – Hvor fremtiden ligger er jo opp til politikerne, men langt frem i tid vil det jo være i de områdene som ikke er åpnet for oljevirksomhet, jeg tenker da på Nordland VII og Troms II, Barentshavet nord og Jan Mayen. I Nordland VII og Troms II er vi spente på om vår egen seismiske datainnsamling vil bekrefte forventningene til store strukturer og ressurser i området. Men for den nærmeste fremtid må vi konsentrere oss om de åpnede områdene i Barentshavet og Norskehavet som nå skal utforskes gjennom 20. konsesjonsrunde.

    – I Barentshavet er det nå viktig å avklare ressursene i reservoarer av trias alder. Denne letemodellen har blitt testet i flere brønner det siste året, og det ser ut til at den fortsetter mot nord (GEO 02/2008). Videre er oljepotensialet langs kysten vest for Goliat og rundt Nukula uavklart, og vi er spente på hva vi kan finne langs Vestmarginen. Oljedirektoratet er også opptatt av å utforske reservoarer av en annen alder enn de vi hittil har hatt suksess i. Et gjennombrudd her hadde vært flott.

    – I Norskehavet er det nødvendig å gå videre vestover. Der treffer vi på tynne og tykke lag med basalt som gjør det vanskelig å samle inn gode geofysiske data. Utfordringen er knyttet til å se under basalten. Samtidig er det en fare for at basaltene har varmet opp bergartene og kanskje brent opp hydrokarbonene. Utfordringen her ligger derfor langt på vei i å skaffe til veie gode og relevante geofysiske data, og et samarbeidsprogram i regi av Force er opprettet for å oppnå nettopp dette. Gå vi enda lenger vest vet vi at bergartene av pre-kritt alder ligger mye grunnere enn i de sentrale deler av Vøringbassenget. En stratigrafisk brønn gjennom basalttaket vil være avgjørende for vurdering av petroleumspotensialet, sier Sissel Eriksen.

    Etterord

    Olje- og energidepartementet har bestemt at det skal gjennomføres en evaluering av ordningen med tildeling i forhåndsdefinerte områder (TFO-ordningen) på norsk sokkel. Oljebransjen, fiskeriorganisasjonene, miljøbevegelsen og statlige tilsyn er invitert til å komme med synspunkter på TFO-ordningen gjennom en bred offentlig høring. Høringsfristen er satt til 20. januar 2009.

    – Jeg følger med dette opp den varslede evalueringen av TFO-ordningen. Det er viktig ulike næringer og samfunnsinteresser blir hørt i et så viktig spørsmål. Denne høringen sikrer at jeg får et godt grunnlag når ordningen nå skal evalueres, sier Olje- og energiminister Terje Riis- Johansen.

    RELATERTE SAKER

    Kan bidra til økt leteaktivitet

    mai 7, 2025

    Unlocking Norway’s tight gas potential

    april 25, 2025

    Styrker Barentshavet som petroleumsprovins

    mars 31, 2025
    KOMMENTER DENNE SAKEN

    Comments are closed.

    NYHETSBREV
    Abonner på vårt nyhetsbrev
    geo365.no: ledende leverandør av nyheter og kunnskap som vedrører geofaget og geofaglige problemstillinger relatert til norsk samfunnsliv og næringsliv.
    KONFERANSER

    Grønland eller Grønnland: Hva skjer med innlandsisen under global oppvarming?
    May 16, 2025

    Grønland eller Grønnland: Hva skjer med innlandsisen under global oppvarming?

    Hva klimaendringene kan fortelle oss om istidene
    May 16, 2025

    Hva klimaendringene kan fortelle oss om istidene

    Kan hente mer metall ut av smelteovnene
    May 14, 2025

    Kan hente mer metall ut av smelteovnene

    Hefaistos og Psamathe – Kan de gamle greske gudene redde dagens klimatragedie?
    May 12, 2025

    Hefaistos og Psamathe – Kan de gamle greske gudene redde dagens klimatragedie?

    Tre uker gjenstår
    May 09, 2025

    Tre uker gjenstår

    OLJEPRIS
    BCOUSD quotes by TradingView
    GULLPRIS
    GOLD quotes by TradingView
    KOBBERPRIS
    HG1! price by TradingView
    GeoPublishing AS

    GeoPublishing AS
    Trollkleiva 23
    N-1389 Heggedal

    Publisher & General Manager

    Ingvild Ryggen Carstens
    ingvild@geopublishing.no
    cell: +47 974 69 090

    Editor in Chief

    Ronny Setså
    ronny@geopublishing.no
    +47 901 08 659

    Media Guide

    Download Media Guide

    ABONNEMENT
    © 2025 GeoPublishing AS - All rights reserved.

    Trykk Enter for å søke. Trykk Esc for å avbryte.