Close Menu
    Facebook LinkedIn
    Geo365
    Facebook LinkedIn
    BESTILL Login
    • Hjem
    • Anlegg og infrastruktur
    • Aktuelt
    • Bergindustri
    • Dyphavsmineraler
    • Miljø
    • Olje og gass
    • Geofunn
    Geo365
    Du er her:Home » Tolv kviger må reddes
    Anlegg og infrastruktur

    Tolv kviger må reddes

    Av Halfdan Carstensdesember 18, 2015
    Del denne artikkelen Facebook Twitter LinkedIn Email
    Det er ikke snakk om hvis, men når, og konsekvensene av «monsterbølgen» for folk, fe og infrastruktur er nå kartlagt.
    Hellesylt ligger idyllisk til i enden av Storfjorden. Men bølgen bruker bare fem minutter fra den er dannet til den når frem og knuser hele bebyggelsen nede ved vannflaten. Oppskyllingshøyden er beregnet til 85 meter. Foto: Halfdan Carstens

    Hellesylt ligger idyllisk til i enden av Storfjorden. Men bølgen bruker bare fem minutter fra den er dannet til den når frem og knuser hele bebyggelsen nede ved vannflaten. Oppskyllingshøyden er beregnet til 85 meter. Foto: Halfdan Carstens

    Facebook Twitter LinkedIn Email

    Geiranger og Hellesylt – ute av drift med omfattende skader (rasert). Det gjelder ferjeleiene på de sto stedene. De ligger begge midt i nedslagsfeltet for «monsterbølgen». Setningen stammer fra en nylig fremlagte konsekvensanalyse.
    Skredet vil komme – før eller senere. Det er opplest og vedtatt, og nå også gjentatt i den nylig fremlagte rapporten «Konsekvensanalyse. Fjellskred fra Åkneset» som Åknes/Tafjord Beredskap IKS har utarbeidet. Den diskuterer derfor ikke risikoen for at det skal komme et skred. Den tar i stedet for seg konsekvenser, sårbarhetsreduserende tiltak og beredskapsplaner som skal sikre liv og helse.
    I rapporten leser vi at til sammen 200 melkegeiter i Melchiorgarden ligger innenfor evakueringssonen, mens Oddrun Grønningsæter på Hauen har plikt til å sørge for at de 70 sauene hennes ikke kommer i fare i forbindelse med fjellskredet og den resulterende flodbølgen. Med kun 12 kviger har Pernille Finnes på Finnes det mye enklere.
    Vi har alle blitt kjent med at et fjellskred fra Åkneset i Storfjorden vil kunne ha enorme konsekvenser. Kinogjengere har vannmassene i Bølgen friskt i minne, og hvis vi har forstått ekspertene rett, er filmen på mange vis troverdig, og risikovurderingen i nevnte rapport har derfor oppskyllingssoner som en viktig ingrediens.

    Estimerte oppskyllingshøyder i Storfjordbassenget. Illustrasjon: Åknes/Tafjord Beredskap IK
    Estimerte oppskyllingshøyder i Storfjordbassenget.
    Illustrasjon: Åknes/Tafjord Beredskap IK

    For Åkneset er det er det utarbeidet seks scenario med skredvolum fra 6 til 54 millioner m3, og med en sannsynlighet fra 1/1000 til 1/5000 per år. Den nasjonale beredskapsplanen for fjellskred sier at beredskapsplanlegging skal ta utgangspunkt i scenario med årlig sannsynlighet på 1/5000. For Åkneset er dette på 54 millioner m3.
    Bølgen vil slå aller høyest i fjordarmene innenfor Åkneset. I Hellesylt vil vannet nå opp til 85 meter, mens det inne i Geiranger vil nå 70 meter. Utover Storfjorden, i retning Ålesund, og innover Tafjorden, er oppskyllingshøydene atskillig mindre, men store nok til å ha særdeles ubehagelige konsekvenser. Ålesund går fri, men innover Hjørundfjorden vil to meter oppskylling merkes svært godt. Men mens Bølgen bruker 5 minutter på å nå Hellesylt, 10 minutter på å nå Geiranger (slik det også ble sagt i katastrofefilmen), vil den bruke hele 26 minutter for å nå Urke i Hjørundfjorden. Informasjonen kommer frem av verktøyet gislink.no.
    Det er konsekvensene av en slik bølge rapporten har sett på. Analysen tar utgangspunkt i evakueringssonene som politiet har satt for området. Dette er oppskyllingshøydene med tillegg av trygghetssoner og ev andre taktiske vurderinger.
    Rapporten tar således for seg strømforsyning, telekommunikasjon, boliger og fritidseiendommer, vannforsyning, avløp, samferdsel, veger, diverse bygninger, bedrifter, gårdsbruk, oppdrettsnæringen og kulturminner.

    Grafisk fremstilling av oppskyllingshøyder i Storfjordbassenget etter et skred fra Åkneset. Rødt betyr ekstrem stor fare for lokalbefolkningen. Blått blir mer som en krusning. Illustrasjon: Åknes/Tafjord Beredskap IK

    RELATERTE SAKER

    Starter utbedring av Strindheimtunnelen

    mai 12, 2025

    Manglende helhetlig kontroll

    mai 9, 2025

    Veien til bedre masseforvaltning

    mars 24, 2025
    KOMMENTER DENNE SAKEN

    Comments are closed.

    NYHETSBREV
    Abonner på vårt nyhetsbrev
    geo365.no: ledende leverandør av nyheter og kunnskap som vedrører geofaget og geofaglige problemstillinger relatert til norsk samfunnsliv og næringsliv.
    KONFERANSER

    OLJEPRIS
    BCOUSD quotes by TradingView
    GULLPRIS
    GOLD quotes by TradingView
    KOBBERPRIS
    HG1! price by TradingView
    GeoPublishing AS

    GeoPublishing AS
    Trollkleiva 23
    N-1389 Heggedal

    Publisher & General Manager

    Ingvild Ryggen Carstens
    ingvild@geopublishing.no
    cell: +47 974 69 090

    Editor in Chief

    Ronny Setså
    ronny@geopublishing.no
    +47 901 08 659

    Media Guide

    Download Media Guide

    ABONNEMENT
    © 2025 GeoPublishing AS - All rights reserved.

    Trykk Enter for å søke. Trykk Esc for å avbryte.