Norske turistattraksjoner er ikke nødvendigvis ufarlige. Vi har tidligere omtalt Rødsliane på Rv. 13 sør for Sand i Rogaland. Rv. 13 hører med til Nasjonale turistveger (Ryfylke). Like fullt er veistrekningen svært rasutsatt (GEO 06/2020: «Rogalands dødsfelle»).
13 skarpe
En annen populær turistattraksjon, om enn ikke tilhørende nettet av nasjonale turistveger, er Stalheimskleivi i Vestland, en knapp halvtimes kjøring på E16 fra Flåm i retning Voss. Den 1,5 km lange strekningen er en eldgammel ferdselsvei mellom Nærøydalen og Voss og har en stigning på 200 meter fordelt på 13 hårnålssvinger.
I 2009 fredet Riksantikvaren Stalheimskleivi sammen med 39 andre veier omtalt i Nasjonal verneplan for veger, bruer og vegrelaterte kulturminner. Vegen ligger i Nærøyfjorden landskapsvernområde og ble oppført på Unescos verdensarvliste som del av Vestnorsk fjordlandskap i 2005 (geo365.no: «Det norske fjordlandskapet: Transportåre, matfat og turistmagnet«)
Den opprinnelige veien var så bratt og svingete at den i 1843-44 ble utbedret med opp til 1000 mann i arbeid. I årene 1934-1937 ble veien utvidet til bilvei med solide rekkverk i betong, og i 1980 ble den erstattet av to tunneler.
Gammelveien er imidlertid åpen for turister om sommeren. Det er kun tillatt å kjøre ned, og turistene kan nyte utsikten til både Stalheimsfossen og Sivlefossen.
Fare for ras
I juni i fjor ble veien stengt ut året. «Stengt på grunn av fare for ras,» skriver Statens vegvesen på sine nettsider. Noen uker tidligere hadde to par englevakt da et stort steinras stoppet bare noen få meter fra teltene deres som var satt opp på veien inn mot Stalheimsfossen.
I september raste en gravemaskin utfor da grunnen sviktet. Det kan bety at vegen vil bli stengt for turistbusser.
Svenn Egil Finden, avdelingsdirektør i Statens vegvesen, innrømmer villig at veien ikke tåler trafikk med tunge kjøretøy. Vi som kommer med bil, får imidlertid lov til å sette livet på spill i en av Norges mest severdige turistattraksjoner.
Tunnelene er heller ikke ufarlige
Vi kan legge til at det i de senere årene har vært flere branner i den 11,4 km lange Gudvangentunnelen mellom Flåm og Nærøydalen på E16. Ketil Molvær ved Vegtrafikksentralen i Lærdal beskrev hendelsen i 2015, da en buss med 40 mennesker om bord kom i brann, som «et skrekkscenario». Det samme må vi vel si om brannen i 2019 da et vogntog kom i brann.
Nå er det snart tid for å planlegge årets sommerferie. Å styre unna vestlandsveiene er et valg vi kan ta.
1 kommentar
Jeg er en tunnelunngående person, særlig Gudvangentunnelen, Flåm-Gudvangen eller omvendt betyr for meg: fra Flåm over fjellet til Lærdal, ferge Fodnes-Mannheller, dagen etter turistferge Kaupanger (som har 2 herlige museer og en stavkirke) Gudvangen. En herlig opplevelse!! God tur ønsker dere GerdaT