Raise mining kalles det relativt nye konseptet for undergrunns gruvedrift som lover lavere kostnader og mer fleksibilitet for dype, store gruveoperasjoner.
Metoden er utviklet av det svenske gruveselskapet LKAB og det østerrikske universitetet Montanuniversität Leoben (MUL).
Nå har det norske leteselskapet Rare Earths Norway (REN) inngått en avtale med MUL om teknologisk utvikling av gruvekonseptet for fremtidig utnyttelse av ressursene ved Fensfeltet i Telemark.
Fensfeltet er sannsynligvis Europas største forekomst av sjeldne jordartsmetaller, en gruppe metaller med en lang rekke bruksområder som vårt moderne liv er avhengig av.
Geoforskning.no: Vulkan dannet Europas kanskje største forekomst
– Raise mining er en ny metode for gruvedrift med en rekke nye løsninger som tilfredsstiller miljømessige og tekniske utfordringer, uttaler Michael Tost, professor i bærekraftig gruvedrift ved MUL i en pressemelding fra REN.
Bedre kontroll på malmkroppen
Metoden er egnet for forekomster i undergrunnen som har store tonnasjer (volumer). Den gir mer fleksibilitet og kortere utviklingstid sammenliknet med andre metoder ved at utvinningen skjer fra toppen av malmkroppen og nedover.
Gjennom raise mining tar operatøren ut sylindriske deler av malmkroppen ved å først bore et lite borehull fra toppen og ned i malmkroppen, og deretter bore utover i malmkroppen i en vifteform. Metoden gir mulighet for tilbakefylling av avgangsmasser i «sylinderne» etter utvinning.
Raise mining bygger på de samme prinsippene som raise caving, men skiller seg ved at det ikke skal gjøres kontrollert kollaps (caving), som kan gi innsynkning og kollaps av landoverflaten.
Raise caving testes for tiden ved LKABs jernmalmgruve i Kiruna og i videoen under forklarer LKAB konseptet:
Rare Earths Norway ble etablert i 2016 med formål om å starte utvinning av forekomsten på Fen. I 2021 gjennomførte de detaljerte prøveboringer.
Selskapet har tidligere bedt myndighetene om risikoavlastende tiltak i en kritisk tidligfase, og har også uttalt at de ser for seg en komplett verdikjede i Telemark med mineralutvinning på Ulefoss til produksjon av permanentmagneter på Herøya.
Ifølge Rare Earths Norway er det spesielt REE-metallene neodym og praseodym som er av interesse fordi disse har høyest verdi og fordi de kan spille en nøkkelrolle i det grønne skiftet for deres anvendelse til permanentmagneter.
Slike magneter er blant annet nødvendige for å konvertere elektrisk kraft til mekanisk energi og vice versa. Noe som for eksempel trengs for å drive en elektrisk bil eller generere kraft i en vindturbin.
RENs arbeid på Fensfeltet er støttet av EU gjennom ERMA, European Raw Materials Alliance (https://erma.eu) og EIT RawMaterials – European Institute of Innovation and Technology Raw Materials.
I 2017/2018 boret Norges geologiske undersøkelse (NGU) to dype borehull og hentet opp verdifulle kjerneprøver. I 2019 publiserte regiongeolog Sven Dahlgren et oppdatert kart over bergartene i området. I 2022 besøkte Bernd Schäfer, lederen for Europas råvareallianse, Næringsdepartementet for å lære mer om forekomsten.
Senere samme år gikk fem store organisasjoner sammen om å lansere en felles strategi for industriell satsing på utvinning og prosessering av REE ved Fensfeltet.
NGU rapporterte i 2022 om en in-situ verdi på hele 1 103 mrd. kroner for Fensfeltet basert på nåværende kjente ressurser.