Close Menu
    Facebook LinkedIn
    Geo365
    Facebook LinkedIn
    BESTILL Login
    • Hjem
    • Anlegg og infrastruktur
    • Aktuelt
    • Bergindustri
    • Dyphavsmineraler
    • Miljø
    • Olje og gass
    • Geofunn
    Geo365
    Du er her:Home » Valgets kval?
    Bergindustri

    Valgets kval?

    Av Guest Authoraugust 31, 2017
    Del denne artikkelen Facebook Twitter LinkedIn Email
    Satsing på mineralnæringen er god politikk nær sagt uansett hvilke partier som havner i posisjon.
    Elisabeth Gammelsæter var generalsekretær i Norsk Bergindustri gjennom ti år og og hadde en sentral rolle med å bygge opp organisasjonen.

    Elisabeth Gammelsæter var generalsekretær i Norsk Bergindustri gjennom ti år og og hadde en sentral rolle med å bygge opp organisasjonen.

    Facebook Twitter LinkedIn Email

    Uansett hvem som skal befolke regjeringen de neste fire årene er det viktig at de har et avklart forhold til mineralnæringen. Det er helt nødvendig for politikere med mål om å bygge infrastruktur, skape arbeidsplasser i hele landet og bevare en troverdig miljøprofil. Med andre ord er satsing på mineralnæringen god politikk nær sagt uansett hvilke partier som havner i posisjon.
    Vi legger bak oss fire år med uttalt mineralsatsing. Det har gitt en del resultater; tre (!) positive vedtak til nye gruveprosjekter, en viss effektivisering av planprosessene i plan- og bygningsloven, forslag til ny lov om mineralutvinning til havs og igangsatt evaluering av mineralloven, for å nevne noe. Det er vi tilfreds med. Arbeiderpartiet har gått høyt i banen og ønsket seg en enda tydeligere satsing enn den vi har sett i denne stortingsperioden. De har blant annet lagt frem ei liste med åtte tiltak for økt mineralsatsing. Supert!
    Norsk Bergindustri er ikke opptatt av hvem som styrer landet. Vi er opptatt av at de som gjør det legger til rette for at mineralnæringen til enhver tid skal ha gode vilkår for vekst og utvikling. Særlig tre elementer må på plass om det skal skje:
    Incentiver for økt letevirksomhet. Uten leting og prospektering, ingen mineralnæring. I dag ser vi at leteaktiviteten er svært lav.  Støtten til NGUs geofysiske letevirksomhet må gjeninnføres, dessuten bør årsavgiften som betales for leterettigheter etter mineraler (undersøkelsesavgiften) motregnes mot faktiske kostnader for leteaktivitet. For å likestille egenkapitalfinansierte selskaper som ikke er i skatteposisjon med selskaper som er i det, bør det i tillegg gis et 25 % letetilskudd fra staten, tilsvarende det system som er etablert i petroleumssektoren. Leteselskaper som ikke har inntekter bør gis mulighet til å registreres i merverdiavgiftregisteret.
    Prosessforutsigbarheten må styrkes. Det bør komme tydelige avklaringer om grensegangene mellom lovverk forvaltet av Direktoratet for mineralforvaltning, Miljødirektoratet og kommunene. Ressurstilgangen trenger langt sterkere beskyttelse enn tilfellet er i dag. Det er i samfunnets interesse at mineralske råstoffer er tilgjengelig for utvinning, men i dag stopper mange initiativ uten at prosjektets faktiske samfunnsnytte blir vektlagt. Vi ønsker oss en helhetlig gjennomgang av prosesser på tvers av lovverk og forvaltningsnivåer som møter aktører som vil starte ny eller utvide eksisterende mineralvirksomhet. Samtidig er det viktig å huske at forutsigbarhet og samfunnsansvar går begge veier. I dag er det et problem at det er mulig for aktører å tøye eller ikke forholde seg til lovverk. For eksempel, «midlertidige» pukkverk som utfordrer seriøsiteten i den etablerte delen av bransjen er en utfordring vi som bransje må ta ansvar for.
    Ventetiden for behandling av konsesjonssøknader hos Direktoratet for mineralforvaltning har bikket seks år, noe som naturligvis er helt uholdbart. Vi etterlyser en reell tiltakspakke for å redusere ventetiden. Dette er noe våre medlemsbedrifter er svært opptatt av, og vi vil fortsette den jevnlige dialogen vi har hatt med direktoratet om temaet.
    Vi håper det neste Stortinget og regjeringen konsentrerer seg om disse tre temaene i neste fireårsperiode. Det vil gagne våre medlemsbedrifter, men også innbyggerne i Norge og politikerne som er satt til å representere deres interesser.
    ELISABETH GAMMELSÆTER
    Generalsekretær i Norsk Bergindustri

    RELATERTE SAKER

    Ny giv for Nussir

    mai 13, 2025

    Gull: Bleka gullgruve

    mai 5, 2025

    Støtter oppheving av uranforbud

    april 30, 2025
    KOMMENTER DENNE SAKEN

    Comments are closed.

    NYHETSBREV
    Abonner på vårt nyhetsbrev
    geo365.no: ledende leverandør av nyheter og kunnskap som vedrører geofaget og geofaglige problemstillinger relatert til norsk samfunnsliv og næringsliv.
    KONFERANSER

    Hefaistos og Psamathe – Kan de gamle greske gudene redde dagens klimatragedie?
    May 12, 2025

    Hefaistos og Psamathe – Kan de gamle greske gudene redde dagens klimatragedie?

    Tre uker gjenstår
    May 09, 2025

    Tre uker gjenstår

    En underkommunisert faktor for CCS
    May 07, 2025

    En underkommunisert faktor for CCS

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?
    May 06, 2025

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?

    Oppnådde gjev status
    May 05, 2025

    Oppnådde gjev status

    OLJEPRIS
    BCOUSD quotes by TradingView
    GULLPRIS
    GOLD quotes by TradingView
    KOBBERPRIS
    HG1! price by TradingView
    GeoPublishing AS

    GeoPublishing AS
    Trollkleiva 23
    N-1389 Heggedal

    Publisher & General Manager

    Ingvild Ryggen Carstens
    ingvild@geopublishing.no
    cell: +47 974 69 090

    Editor in Chief

    Ronny Setså
    ronny@geopublishing.no
    +47 901 08 659

    Media Guide

    Download Media Guide

    ABONNEMENT
    © 2025 GeoPublishing AS - All rights reserved.

    Trykk Enter for å søke. Trykk Esc for å avbryte.