Close Menu
    Facebook LinkedIn
    Geo365
    Facebook LinkedIn
    BESTILL Login
    • Hjem
    • Anlegg og infrastruktur
    • Aktuelt
    • Bergindustri
    • Dyphavsmineraler
    • Miljø
    • Olje og gass
    • Geofunn
    Geo365
    Du er her:Home » Vann som eksportvare
    Olje og gass

    Vann som eksportvare

    Av Halfdan Carstensjuli 10, 2014
    Del denne artikkelen Facebook Twitter LinkedIn Email
    Rent og krystallklart drikkevann er blitt eksportvare til tørste kunder over store deler av verden. I det nedbørrike landet vårt, med oppsprukket fjell og porøse morener, har vi mange friske kilder å ta av. I tillegg kan vi friste markedet med ren og vakker natur.
    Facebook Twitter LinkedIn Email

    Drikkevann på flasker koster flere ganger mer enn bensin. Drikkevann kan rett og slett selges for en god pris hvis bare innpakningen og markedsføringen er god nok. Kvalitet teller selvsagt også. Mineralfattig norsk vann har stor verdi på steder og i land der drikkevannet inneholder mye oppløste salter. Det er det enkle utgangspunktet for en voksende industri som flere norske firmaer har engasjert seg i. Rent vann fra Norge selger som varmt hvetebrød både her hjemme og i utlandet.

    Vi snakker imidlertid ikke om overflatevann. Maridalsvannet utenfor Oslo og Jonsvatnet utenfor Trondheim har ikke den rette klangen hos moderne mennesker med kresne ganer i deler av verden der pris ikke betyr noe. Derfor må det grunnvann til. Grunnvann som kommer fra ekte, underjordiske kilder der vannet strømmer naturlig ut fra sprekker i fjellet, og helst skal den selvsagt ligge under en isbre. For hva kan være renere og mer uskyldig enn en isgrønn bre?

    – Interessen for rent, norsk grunnvann skyldes nok også reell frykt i mange deler av verden, også i USA. Flere steder har bakteriologisk forurensing fra overflatevatn ført til dødsfall og satt støkken i både myndigheter og forbrukere, påpeker Odmund Soldal, hydrogeologi konsulentfirmaet COWI.

    Bærekraftig industri

    Inne i Sørfjorden, en sidefjord til Hardangerfjorden, har Hardanger Industripark startet med uttak av vann fra et par kildeområder oppe i dalsiden, rett under Folgefonna Nasjonalpark. Nedre grense for nasjonalparken ligger rett ovenfor inntakspunktet. Formålet er å produsere mineralvann for eksport, og målet er at produksjonskapasiteten etter hvert skal komme opp i omtrent 100.000 liter per time. I den første fasen vil produksjonskapasiteten vokse fra et nivå på rundt 100 millioner liter vann i året (tilsvarende drøyt 600.000 fat, hvis vi bruker en enhet fra oljeindustrien).

    – Kart og flybilder viser at fjellene inne i fjorden har markante lineamenter som er mulige strømningsveier for grunnvatnet fra innstrømnings- til utstrømningsområde, forklarer Soldal.

    Det er altså sprekkesystemene i fjellet som fører vannet fra breen og ned til der kildene er i dag.

    De mest markante løsmassene i området består av skredmateriale (ur) og morene. I en sone nordøst og sørvest for kildene er det breelvmateriale som består av sandavsetninger.

    – Uttaket av grunnvann fra området vil ikke medføre negative konsekvenser, verken for jordbruket, botaniske interesser, kulturhistoriske forhold eller landskapsestetiske forhold, forteller Soldal. Soldal har vært ansvarlig for kartlegging, testing av kildene og konsekvensutredningen i forkant av utbygningen av grunnvannskilden.

    Planen er at uttaket ikke skal overstige den mengden vann som i dag drenerer ut fra grunnen i området, i den hensikt at uttaket ikke skal kunne overbelaste grunnvassmagasinet. Produksjonen vil altså måtte tilpasses kapasiteten på vanntilførselen.

    – Det planlagte uttaket av kildevann i Sørfjorden må med andre ord betraktes som bærekraftig og en form for industri som en miljøvernnasjon kan være stolt av, sier Oddmund Soldal.

    Kildene ligger i en ur, derfra føres vannet til oppsamlingskum og videre ned en bratt li og over fjorden gjennom en seks km lang plastledning til fabrikken på østsiden (Hovland). Den gamle fabrikken er bygget om til et tappeanlegg hvor vannet blir tappet på flasker og nå selges til det europeiske markedet.

    – Den første lasten med vann på flasker fra firmaet Isklar AS har allerede gått til England, opplyser adm. direktør Peter Krogh. Krogh tror ikke på leveranser i bulk, så firmaet satser kun på flaskevann med lekker utforming.

    Dette har allerede gitt bortimot 25 nye arbeidsplasser i en region som har stort behov for nye industriarbeidsplasser, etter at store bedrifter er lagt ned de senere årene. Tiltaket har derfor fått bred politisk støtte fra både kommunalt (Ullensvang herad) og fylkeskommunalt hold (Hordaland).

    – Vi har allerede avtale om leveranser til to av de største dagligvarekjedene i England, og vi er i samtaler flere andre, så dette ser lovende ut.

    – Vår fokus er på kvalitet, design, effektiv og sikker produksjon, samt god markedsføring, sier Krogh. Den som tar seg tid til å gå inn på firmaets nettside vil fort forstå at markedsføring er viktig. Presentasjonen av flaskevannet i lyd og bilder er ganske unik, og i følge Krogh har selskapet mottatt mange positive tilbakemeldinger.

    Geologiske ressurser

    Det er altså ikke bare mineraler, stein, olje og gass vi eksporterer av våre geologiske ressurser. Vann er på fremmarsj. Vi er unektelig i en gunstig posisjon med hensyn til naturressurser i dette landet.

    God markedsføring med norsk natur

    “Isklar is a glacial natural mineral water of exceptional purity. It is filtered and purified by strata of glacier strata and hard aquifer rock, a hydrogeological process that produces a glacial mineral water of exceptional mineral content. The result is a naturally invigorating water with an unusually crisp taste. Isklar is ice-clearly one of the purest natural mineral waters on Earth.”

    Illustrasjon: Isklar vannflaske.jpg
    Illustrasjon: Isklar vannflaske.jpg

    Fra www.isklar.no. (Nettstedet er verdt et besøk.)

    Isbre Europa produserer fra løsmasser

    Firmaet Isbre Europa AS i Osa i Ulvik kommune skal produsere fra dype brønner i løsmasser. Deres metode er derfor litt annerledes enn den Isklar benytter. Brønnkapasiteten er svært stor fordi vannet skal fylles på tankbåter i løpet av kort tid. Utbyggingen av tappeanlegget er nylig fullfinansiert ved hjelp av amerikanske investorer og starter i disse dager. Den første tankbåten forventes å gå en gang i løpet av året og vil bli brakt til et mottaksanlegg i Pennsylvania. I tillegg har bedriften et tradisjonelt tappeanlegg for vann på flasker. De har vært på markedet i flere år og leverer hovedsakelig til USA.

    RELATERTE SAKER

    Kan bidra til økt leteaktivitet

    mai 7, 2025

    Unlocking Norway’s tight gas potential

    april 25, 2025

    Styrker Barentshavet som petroleumsprovins

    mars 31, 2025
    KOMMENTER DENNE SAKEN

    Comments are closed.

    NYHETSBREV
    Abonner på vårt nyhetsbrev
    geo365.no: ledende leverandør av nyheter og kunnskap som vedrører geofaget og geofaglige problemstillinger relatert til norsk samfunnsliv og næringsliv.
    KONFERANSER

    Grønland eller Grønnland: Hva skjer med innlandsisen under global oppvarming?
    May 16, 2025

    Grønland eller Grønnland: Hva skjer med innlandsisen under global oppvarming?

    Hva klimaendringene kan fortelle oss om istidene
    May 16, 2025

    Hva klimaendringene kan fortelle oss om istidene

    Kan hente mer metall ut av smelteovnene
    May 14, 2025

    Kan hente mer metall ut av smelteovnene

    Hefaistos og Psamathe – Kan de gamle greske gudene redde dagens klimatragedie?
    May 12, 2025

    Hefaistos og Psamathe – Kan de gamle greske gudene redde dagens klimatragedie?

    Tre uker gjenstår
    May 09, 2025

    Tre uker gjenstår

    OLJEPRIS
    BCOUSD quotes by TradingView
    GULLPRIS
    GOLD quotes by TradingView
    KOBBERPRIS
    HG1! price by TradingView
    GeoPublishing AS

    GeoPublishing AS
    Trollkleiva 23
    N-1389 Heggedal

    Publisher & General Manager

    Ingvild Ryggen Carstens
    ingvild@geopublishing.no
    cell: +47 974 69 090

    Editor in Chief

    Ronny Setså
    ronny@geopublishing.no
    +47 901 08 659

    Media Guide

    Download Media Guide

    ABONNEMENT
    © 2025 GeoPublishing AS - All rights reserved.

    Trykk Enter for å søke. Trykk Esc for å avbryte.