I dag 15. juni er det 50 år siden testproduksjonen tok fatt ved Ekofisk-feltet. En knapp uke i forveien hadde daværende statsminister Trygve Bratteli offisielt åpnet produksjonen ved Gulftide-riggen.
– Åpningen av denne oljeproduksjonen kan bli en milepæl i vår økonomiske historie, uttalte Bratteli.
50 år senere kan vi skrive under på at Ekofisk-feltet i aller høyeste grad har levert. Per 2018 hadde Ekofisk og tilhørende felter skapt verdier for ca. 2 500 milliarder kroner, hvorav 1 200 milliarder kroner utgjorde skatt og avgifter til statskassen.
Feltet ble påvist 24. oktober 1969 da Phillips Petroleum boret inn i Ekofisk-reservoaret. Ordinær produksjon startet i 1972.
I forbindelse med 50-årsjubileet for den offisielle åpningen 9. juni, gratulerte Oljedirektoratet operatør ConocoPhillips og rettighetshaverne med milepælen og for å ha klart å utnytte ressursene maksimalt.
Da produksjonen først satte i gang, var det ventet at feltet skulle leve i 17 år og oppnå en utvinningsgrad på 17 – 18 prosent.
I dag forventer ConocoPhillips at mer enn 50 prosent av den opprinnelige oljen vil bli utvunnet.
LES OGSÅ: Ekofisk kunne vært dansk
Ekofisk befinner seg i den sørlige delen av norsk sektor i Nordsjøen der vanndybden er 70 meter. Reservoaret, som har en oljekolonne på 300 meter, ligger på om lag 3 000 meters dyp.
Reservoaret består av naturlig oppsprukket kritt av senkritt alder i Torformasjonen og tidligpaleocen alder i Ekofiskformasjonen.
Utvinnbare ressurser i Ekofiskområdet har økt betydelig siden 1969 gjennom en rekke små og større funn som gradvis har blitt bygget ut. Det største feltet i Ekofiskområdet ved siden av Ekofisk er Eldfisk som ble påvist i 1970. Opprinnelige utvinnbare reserver var 1,2 milliarder fat oljeekvivalenter, hvorav 160 millioner fat oljeekvivalenter gjenstår.
Vanninjeksjon har bidratt til å utvide levetiden for Ekofisk. Dette startet i 1987. Siden har området for vanninjeksjon blitt utvidet i flere faser, og erfaringer har ifølge norskpetroleum.no vist at vannet fortrenger oljen langt mer effektivt enn ventet.
Produksjonen opprettholdes på et høyt nivå gjennom stadig nye brønner for vanninjeksjon, samt nye produksjonsbrønner. Hovedutfordringer i dag er å identifisere gjenværende lommer av olje, samt håndtering av økende mengder produsert vann i produksjonsbrønnene.
Kompaksjon av det myke krittet bidrar også med trykkstøtte til feltet. Havbunnen har siden produksjonsstart sunket inn med mer enn 10 meter, men hastigheten er avtakende.
Gjenværende utvinnbare reserver på Ekofisk er ifølge norskpetroleum.no 400 millioner fat oljeekvivalenter. De øvrige feltene i Ekofiskområdet kommer i tillegg.