Close Menu
    Facebook LinkedIn
    Geo365
    Facebook LinkedIn
    BESTILL Login
    • Hjem
    • Anlegg og infrastruktur
    • Aktuelt
    • Bergindustri
    • Dyphavsmineraler
    • Miljø
    • Olje og gass
    • Geofunn
    Geo365
    Du er her:Home » Varig bruk – kontra varig vern
    Olje og gass

    Varig bruk – kontra varig vern

    Av Halfdan Carstensjuli 4, 2014
    Del denne artikkelen Facebook Twitter LinkedIn Email
    Statsråd Erik Solheim presiserer at vi i fremtiden må snakke om ”varig bruk” - og ikke ”varig vern” - når det gjelder havområdene utenfor Lofoten og Vesterålen.
    Facebook Twitter LinkedIn Email

    Fisken ser ut til å klare seg bra, men det er verre for sjøfuglene. Det er våre flygende venner som kanskje må lide mest, hvis det skjer et ukontrollert utslipp av olje utenfor Lofoten eller Vesterålen. Verdens største torskestamme vil kun påvirkes i ubetydelig grad.

    Konklusjonen er uansett at det er svært liten sjanse for at det skjer en ulykke med store miljøkonsekvenser hvis det åpnes for oljeleting i dette fiskerike området.

    – De faglige rapportene som er lagt frem i dag slår bein under de utallige skremmebildene som er forsøkt skapt av olje- og gassvirksomhet utenfor Lofoten og Vesterålen. Nå må kunnskapen brukes, slik at Regjeringen til høsten kan fatte beslutning om å sette i gang en konsekvensutredning, sier administrerende direktør Gro Brækken i Oljeindustriens Landsforening (OLF).

    Kontinentalsokkelen utenfor Lofoten - Vesterålen - Troms er Norges karakteriseres av dype renner og store bankområder. Vi kjenner igjen navn som Røstbanken (RB), Malangsgrunnen (MG) og Nordvestbanken (NB). Illustrasjon: NGU/MAREANO
    Kontinentalsokkelen utenfor Lofoten – Vesterålen – Troms er Norges karakteriseres av dype renner og store bankområder. Vi kjenner igjen navn som Røstbanken (RB), Malangsgrunnen (MG) og Nordvestbanken (NB).
    Illustrasjon: NGU/MAREANO

    Vil ha konsekvensutredning

    Dette går frem av det faglige grunnlaget for oppdateringen av forvaltningsplanen for Barentshavet – Lofoten som i april ble overlevert Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim og presentert på en pressekonferanse. Rapporten er laget av Faglig forum, Overvåkningsgruppen og Risikogruppen for Barentshavet – Lofoten. Den skal gå inn som en del av grunnlaget for oppdateringen av Forvaltningsplanen for Barentshavet og Lofoten som ventes å være ferdig innen utgangen av året.

    – Rapporten legger grunnlag for en kunnskapsbasert debatt om forvaltningen av havområdene, sa Solheim da han fikk rapporten.

    Akkurat det lover godt.

    Sannsynligheten for ulykker knyttet til skipstrafikk eller petroleumsvirksomhet blir vurdert som lav, men de miljø- og samfunnsmessige konsekvensene av slike hendelser kan være betydelige hvis det forekommer et utslipp av olje, blir det hevdet.

    – Fraktet tungolje har det største forurensningspotensialet, sa assisterende direktør Bjørn Fossli Johansen i Norsk Polarinstitutt som har ledet arbeidet.

    Det er interessant lesing for alle som ser på leting og utvinning som det store spøkelset.

    Gjennom fire år har regjeringens miljøeksperter samlet kunnskap om havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Den geologiske kunnskapen som gjelder havbunnen har kommet gjennom programmet MAREANO. Nå har vi altså endelig resultatet, og rapporten tar for seg alle sider ved forvaltningen av havområdene, blant annet tilstanden til livet i havet, forholdet til skipstrafikk og risikovurderinger ved evt. petroleumsvirksomhet. Meningen er å legge frem en stortingsmelding innen utgangen av 2010.

    Regjeringen vil i forvaltningsplanen blant annet ta stilling til spørsmålet om det skal gjennomføres en konsekvensutredning for petroleumsvirksomhet i områdene utenfor Lofoten og Vesterålen, slik som forutsatt i regjeringens politiske plattform. Oljeindustrien har talt varmt for dette. Solheim uttalte imidlertid på pressekonferansen at det etter denne rapporten ikke var nødvendig med en konsekvensutredning.

    Aktiv skråning

    – Dette er et av Norges mest spennende undersjøiske landskap, sier Terje Thorsnes som er NGUs representant i Faglig Forum.

    – Kontinentalsokkelen utenfor Lofoten-Vesterålen-Troms er variert, med dype renner som er gravet ut av isbreer, i veksling med store bankområder. I noen av rennene finnes rike forekomster av korallrev, som i Hola hvor Havforskningsinstituttet har gjort grundige studier. På de store bankområdene finner vi et landskap med blokkrike morenerygger i veksling med sand- og slamdominerte sletter, forklarer han

    I overgangen mellom kontinentalskråningen og dyphavssletten utenfor kontinentalskråningen er det funnet spor etter store utrasninger. Opptil 100 meter høye blokker, som strekker seg over flere kvadratkilometer, forteller i et tydelig språk at det har skjedd flere store ras.

    Debatten er ikke over

    Mens OLF presser på for en konsekvensutredning, mener naturvernorganisasjonene at rapporten gir drahjelp til oljemotstanderne.

    Det siste ordet er ikke sagt. Det hadde vel heller ingen trodd. Men det kan unektelig virke som motstanderne av oljevirksomhet utenfor Lofoten og Vesterålen nå har mistet noen av grunnlaget for sin argumentasjon. Ordbruken fra aktivistene tyder ikke på det, men Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim virker litt spakere enn før. Og nå snakker han om ”varig bruk” av området, og da tolker vi det slik at han mener Lofoten og Vesterålen skal utnyttes for sitt potensial innen primærnæringene (jordbruk, fiske), sekundærnæringene (industri) og tertiærnærningene (turisme, herunder geoturisme).

    RELATERTE SAKER

    Kan bidra til økt leteaktivitet

    mai 7, 2025

    Unlocking Norway’s tight gas potential

    april 25, 2025

    Styrker Barentshavet som petroleumsprovins

    mars 31, 2025
    KOMMENTER DENNE SAKEN

    Comments are closed.

    NYHETSBREV
    Abonner på vårt nyhetsbrev
    geo365.no: ledende leverandør av nyheter og kunnskap som vedrører geofaget og geofaglige problemstillinger relatert til norsk samfunnsliv og næringsliv.
    KONFERANSER

    Grønland eller Grønnland: Hva skjer med innlandsisen under global oppvarming?
    May 16, 2025

    Grønland eller Grønnland: Hva skjer med innlandsisen under global oppvarming?

    Hva klimaendringene kan fortelle oss om istidene
    May 16, 2025

    Hva klimaendringene kan fortelle oss om istidene

    Kan hente mer metall ut av smelteovnene
    May 14, 2025

    Kan hente mer metall ut av smelteovnene

    Hefaistos og Psamathe – Kan de gamle greske gudene redde dagens klimatragedie?
    May 12, 2025

    Hefaistos og Psamathe – Kan de gamle greske gudene redde dagens klimatragedie?

    Tre uker gjenstår
    May 09, 2025

    Tre uker gjenstår

    OLJEPRIS
    BCOUSD quotes by TradingView
    GULLPRIS
    GOLD quotes by TradingView
    KOBBERPRIS
    HG1! price by TradingView
    GeoPublishing AS

    GeoPublishing AS
    Trollkleiva 23
    N-1389 Heggedal

    Publisher & General Manager

    Ingvild Ryggen Carstens
    ingvild@geopublishing.no
    cell: +47 974 69 090

    Editor in Chief

    Ronny Setså
    ronny@geopublishing.no
    +47 901 08 659

    Media Guide

    Download Media Guide

    ABONNEMENT
    © 2025 GeoPublishing AS - All rights reserved.

    Trykk Enter for å søke. Trykk Esc for å avbryte.