Close Menu
    Facebook LinkedIn
    Geo365
    Facebook LinkedIn
    BESTILL Login
    • Hjem
    • Anlegg og infrastruktur
    • Aktuelt
    • Bergindustri
    • Dyphavsmineraler
    • Miljø
    • Olje og gass
    • Geofunn
    Geo365
    Du er her:Home » Veikart skal gi grønnere anleggssektor 
    Anlegg og infrastruktur

    Veikart skal gi grønnere anleggssektor 

    Av Njål Hagenjuni 28, 2021
    Del denne artikkelen Facebook Twitter LinkedIn Email
    Sintef og aktører innen bergindustrien har utarbeidet et strategisk dokument som skal bidra til reduserte klimagassutslipp. Optimalisering av ressursutnyttelsene og reduserte utslipp fra maskiner og utstyr er blant de viktigste tiltakene. 
    Facebook Twitter LinkedIn Email

    Innen 2030 skal Norge i henhold til Parisavtalen redusere de nasjonale klimagassutslippene med 50–55 prosent. For videre å kunne oppnå målene om et lavutslippssamfunn i 2050, må utslippene reduseres med 85–90 prosent sammenlignet med 1990-nivå. 

    Ifølge Sintef må anleggssektoren, som står for betydelig andel av de nasjonale klimagassutslippene, iverksette en rekke tiltak om sektoren skal nå klimamålene som har blitt satt.  

    Siden 2017 har Sintef og flere aktører innenfor bergindustrien arbeidet med utviklingen av “Veikart for Grønn anleggssektor”. Veikartet er ment som et strategisk dokument, og skal bidra til å redusere direkte og indirekte klimagassutslipp innen anleggssektoren. Det er ment for alle som jobber i sektoren, fra byggherrer og leverandører til entreprenører og konsulenter. Fokus er på klimagasser, men veikartet oppfordrer også til å hensynta andre miljøpåvirkninger. 

    Mål, tiltak og virkemidler for å nå målene som det vises til i veikartet.

    Må ta i bruk nye energibærere 

    Hrefna Rún Vignisdottir, forsker Sintef Community.

    Energi og energiforsyning, samt ressursutnyttelse, er også sentrale tema når det gjelder grønn omstilling i anleggsbransjen. Potensialet for reduksjon av direkte klimagassutslipp på selve anleggsplassen kommer i all hovedsak fra en overgang fra fossildrevne maskiner til fossilfri teknologi, og en forbedret logistikk og økt effektivisering i flyten av byggeråstoff og avfall. 

    – I veikartet har vi sett på potensialet for grønn omstilling gjennom å ta i bruk nye energibærere for drift av anleggsplasser, samt hvilke tiltak man kan gjøre på materialsiden for å optimalisere ressursutnyttelsen, uttaler Sintef-forsker Hrefna Rún Vignisdottir. 

    Ifølge Miljødirektoratet vil som regel bruk av gravemaskiner, hjullastere og dumpere på en anleggsplass stå for mer enn 80 prosent av CO2-utslippene fra maskinparken. Dette skal tilsvare rundt 650 000 tonn CO2-ekv. hvert år.  

    Volvo CE og Skanska har et forsøksprosjekt om utslippsfritt pukkverk. Autonome og elektriske dumpere, elektrisk gravemaskin, elektrisk knuseverk og hjullaster med diesel-elektrisk drift, skal gi en utslippsreduksjon på 98 prosent. (Illustrasjon: Volvo CE)

    For få utslippsfrie maskiner 

    I Klimakur 2030 (Miljødirektoratet, 2020) presenteres tiltak for å redusere klimagassutslipp, og et av tiltakene er at 70 prosent av nye ikke-veigående maskiner og kjøretøyer blir elektriske i 2030. DNV GL har anslått at nærmest alle anleggsmaskiner vil kunne elektrifiseres innen 2030, men forutsetter imidlertid at maskinprodusentene tilbyr utslippsfrie løsninger, og ikke minst at disse løsningene etterspørres.  

    Tempoet på elektrifisering av anleggsmaskiner vil i stor grad være avhengig av etterspørselen på det globale markedet. Det norske markedet utgjør kun en liten andel, og vil ikke alene kunne være stort nok til at globale teknologileverandører setter opp produksjonslinjer for helelektriske alternativer. I dag er nesten alle de helelektriske gravemaskiner som operer på det norske markedet ombygde dieselmaskiner. Med stor sannsynlighet vil det også være slik i de nærmeste årene. I veikartet beskrives en betydelig merkostnad for store elektriske maskiner, og begrenset tilgang på modeller med tilstrekkelig kapasitet, for å være de viktigste barrierene på veien til å nå klimamålene.  

    Grønn Anleggssektor 

    Nettverket «Grønn Anleggssektor» startet i 2017, og hadde økonomisk støtte fra Forskningsrådet fram til sommeren 2020. Nettverket videreføres fra 2021, og alle aktører tilknyttet anleggssektoren er velkommen til å delta i nettverket. Nettverket har som overordnet mål å øke grønn innovasjonshastigheten og verdiskapingen i sektoren ved å frambringe realistiske, gjennomførbare miljømål og -tiltak som gir målbar effekt. Hensikten med veikartet er å støtte opp under videre arbeid innen sektoren gjennom en felles forståelse og plattform. Veikartet inneholder derfor en oversikt over hvilke muligheter, krav og tiltak som vil kunne føre sektoren igjennom en grønn utvikling for å nå de mål som settes på nasjonalt, regionalt og internt i egne bedrifter. Veikartet er utarbeidet sammen med nettverkets medlemmer. SINTEF har hatt hovedansvaret for sammenstilling og utvikling av dokumentet.

    RELATERTE SAKER

    Manglende helhetlig kontroll

    mai 9, 2025

    Veien til bedre masseforvaltning

    mars 24, 2025

    Anbefaler sikringstiltak

    mars 17, 2025
    KOMMENTER DENNE SAKEN

    Comments are closed.

    NYHETSBREV
    Abonner på vårt nyhetsbrev
    geo365.no: ledende leverandør av nyheter og kunnskap som vedrører geofaget og geofaglige problemstillinger relatert til norsk samfunnsliv og næringsliv.
    KONFERANSER

    Tre uker gjenstår
    May 09, 2025

    Tre uker gjenstår

    En underkommunisert faktor for CCS
    May 07, 2025

    En underkommunisert faktor for CCS

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?
    May 06, 2025

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?

    Oppnådde gjev status
    May 05, 2025

    Oppnådde gjev status

    Gull: Bleka gullgruve
    May 02, 2025

    Gull: Bleka gullgruve

    OLJEPRIS
    BCOUSD quotes by TradingView
    GULLPRIS
    GOLD quotes by TradingView
    KOBBERPRIS
    HG1! price by TradingView
    GeoPublishing AS

    GeoPublishing AS
    Trollkleiva 23
    N-1389 Heggedal

    Publisher & General Manager

    Ingvild Ryggen Carstens
    ingvild@geopublishing.no
    cell: +47 974 69 090

    Editor in Chief

    Ronny Setså
    ronny@geopublishing.no
    +47 901 08 659

    Media Guide

    Download Media Guide

    ABONNEMENT
    © 2025 GeoPublishing AS - All rights reserved.

    Trykk Enter for å søke. Trykk Esc for å avbryte.