– Med PGNiG Upstream Norway (PUN) på plass som operatør og partner i Polaris, så har vi et sterkt fundament for å realisere det potensialet Polaris har til å redusere utslipp i industriell skala, sier Bjørgulf Haukelidsæter Eidesen, administrerende direktør i Horisont Energi.
Det er Horisont Energi som melder at Energidepartementet har godkjent PGNiG som operatør og partner i CO2-lagringsprosjektet Polaris i Barentshavet.
De to partnerne har begge 50 prosent andel i prosjektet, som skal lagre CO2 for Barents Blue-prosjektet og andre kunder. Barents Blue skal bli et anlegg for produksjon av karbonnøytral blå ammoniakk basert på naturgass på Markoppneset i Hammerfest. Ambisjonen er å i første omgang produsere én million tonn ammoniakk i året.
Polaris-lageret ligger ca. 100 km utenfor kysten av Finnmark, og har en kapasitet på rundt 100 millioner tonn CO2. Det er sannsynligvis det nordligste CCS-prosjektet i verden.
Horisont Energi er også involvert i et annet CO2-lagringsprosjekt – Errai. Den landbaserte terminalen er planlagt å legges til Haugesund, og reservoaret blir sannsynligvis innenfor en lisens i Egersundbassenget. I første fase vil Errai kunne lagre mellom fire og åtte millioner tonn CO2 årlig, med mulighet for utvidelse i senere faser.
Begge av Horisonts CCS-prosjekter er oppkalt etter de to nordligste stjernene på himmelen.
PGNiG utgjør en del av Orlen-gruppen, og Orlen har utarbeidet en strategi om lagring av CO2. De har et mål om å lagre 3 millioner tonn CO2 årlig innen 2030, og Polaris utgjør deres første CCS-lisens.
Horisont Energi har inngått en intensjonsavtale med tyske E.ON som forplikter seg til å lagre én million tonn CO2 fra europeiske kunder.