Close Menu
    Facebook LinkedIn
    Geo365
    Facebook LinkedIn
    BESTILL Login
    • Hjem
    • Anlegg og infrastruktur
    • Aktuelt
    • Bergindustri
    • Dyphavsmineraler
    • Miljø
    • Olje og gass
    • Geofunn
    Geo365
    Du er her:Home » Vi trenger (enda) en verdensarv
    Geoforskning

    Vi trenger (enda) en verdensarv

    Av Halfdan Carstensdesember 17, 2014
    Del denne artikkelen Facebook Twitter LinkedIn Email
    Stevns Klint har en naturlig plass på Naturarvlisten. Det tynne leirlaget – Fiskeleret mellom to kalksteinslag – blir regnet som det aller beste stedet for vitenskapelige studier av hva som skjedde da en asteroide traff Jorden for 66 millioner år siden
    Stevns Klint på Sjælland, en drøy times kjøring sør for København, har fått verdensarvstatus på grunn av et tynt lag med leire (Fiskeleret) som ble avsatt da en asteroide slo ned på Yucatanhalvøya i Mexico og forårsaket dinosaurenes endelikt. Foto: Halfdan Carstens

    Stevns Klint på Sjælland, en drøy times kjøring sør for København, har fått verdensarvstatus på grunn av et tynt lag med leire (Fiskeleret) som ble avsatt da en asteroide slo ned på Yucatanhalvøya i Mexico og forårsaket dinosaurenes endelikt. Foto: Halfdan Carstens

    Facebook Twitter LinkedIn Email

    Stevns Klint i Danmark har i år blitt innskrevet på Verdensarvlisten. Valget skyldes at lokaliteten er et «outstanding example representing major stages of earth’s history, including the record of life, significant ongoing geological processes in the development of landforms, or significant geomorphic or physiographic features» (kriterium nr. 8).

    Stevns Klint har en naturlig plass på Naturarvlisten. Verden over har mer enn 500 lokaliteter som eksponerer grensen mellom kritt og tertiær blitt vurdert. Det tynne leirlaget – Fiskeleret mellom to kalksteinslag – blir regnet som det aller beste stedet for vitenskapelige studier av hva som skjedde da en asteroide traff Jorden for 66 millioner år siden.

    I tillegg er Stevns Klint en sjelden flott geologisk lokalitet sett med allmennhetens øyne. Den er en reise (til Danmark) verdt.

    Norge har åtte steder på den ærverdige Verdensarvlisten. Røros (gruvedrift), Vegaøyene (Strandflaten) og Helleristningene i Alta (landhevning) har alle klare, geologiske komponenter, selv om de er innskrevet i Kulturarven (kriterium nr. 3, 4 og 5). Nærøyfjorden og Geirangerfjorden er derimot begge med i Naturarven etter kriterium nr. 7 («to contain superlative natural phenomena or areas of exceptional natural beauty and aesthetic importance») og nr. 8.

    Danmark har, etter årets runde med opptak, tre steder på Naturarvlisten (Stevns Klint, Vadehavet og Ilulissatfjorden på Grønland). Norge har fortsatt bare to, hvor begge representerer samme tema, Vestnorsk fjordlandskap (opptatt i 2005), og som av UNESCO blir regnet som ett sted.

    Det åpner for en interessant diskusjon. Er det faktisk så dårlig fatt med norsk geologi at vi ikke har flere enestående lokaliteter – «representing major stages of earth’s history» – som fortjener en plass på verdensarvlisten?

    Vi sender derfor en utfordring til professorene ved alle de norske universitetene (herunder Naturhistorisk museum) som underviser i geofag, samt Norges geologiske undersøkelse som forvalter kunnskap om norsk geologi, om å foreslå geologiske lokaliteter som fortjener en plass på den eksklusive listen.

    RELATERTE SAKER

    Vår første geofysiker

    juli 5, 2024

    Livsfarlig sørpe

    juni 20, 2023

    Strandflaten ble dannet i kvartær

    januar 24, 2023
    KOMMENTER DENNE SAKEN

    Comments are closed.

    NYHETSBREV
    Abonner på vårt nyhetsbrev
    geo365.no: ledende leverandør av nyheter og kunnskap som vedrører geofaget og geofaglige problemstillinger relatert til norsk samfunnsliv og næringsliv.
    KONFERANSER

    Tre uker gjenstår
    May 09, 2025

    Tre uker gjenstår

    En underkommunisert faktor for CCS
    May 07, 2025

    En underkommunisert faktor for CCS

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?
    May 06, 2025

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?

    Oppnådde gjev status
    May 05, 2025

    Oppnådde gjev status

    Gull: Bleka gullgruve
    May 02, 2025

    Gull: Bleka gullgruve

    OLJEPRIS
    BCOUSD quotes by TradingView
    GULLPRIS
    GOLD quotes by TradingView
    KOBBERPRIS
    HG1! price by TradingView
    GeoPublishing AS

    GeoPublishing AS
    Trollkleiva 23
    N-1389 Heggedal

    Publisher & General Manager

    Ingvild Ryggen Carstens
    ingvild@geopublishing.no
    cell: +47 974 69 090

    Editor in Chief

    Ronny Setså
    ronny@geopublishing.no
    +47 901 08 659

    Media Guide

    Download Media Guide

    ABONNEMENT
    © 2025 GeoPublishing AS - All rights reserved.

    Trykk Enter for å søke. Trykk Esc for å avbryte.