Close Menu
    Facebook LinkedIn
    Geo365
    Facebook LinkedIn
    BESTILL Login
    • Hjem
    • Anlegg og infrastruktur
    • Aktuelt
    • Bergindustri
    • Dyphavsmineraler
    • Miljø
    • Olje og gass
    • Geofunn
    Geo365
    Du er her:Home » Vil lete etter gass – for første gang
    Olje og gass

    Vil lete etter gass – for første gang

    Av Ronny Setsåmai 21, 2024
    Del denne artikkelen Facebook Twitter LinkedIn Email
    Tre selskaper går sammen for å løse en av Barentshavets største utfordringer – begrenset eksportkapasitet for gass. For å forsvare en eventuell investering i ny kapasitet, har de satt seg fore å finne nye gassforekomster.
    *** Local Caption *** Alle bildene finnes også i RAW versjon hos fotograf HH dersom noen skulle ønske filer i størrelse rundt 40 Mb.

    FULL GASS: Hammerfest LNG-anlegg mottar naturgass fra Snøhvit og opererer på full kapasitet. Om Norge skal utvinne mer gass fra Barentshavet, må derfor eksportkapasiteten økes. Den mest samfunnsøkonomiske løsningen regnes å være en rørledning som kan kobles mot Polarled i Norskehavet. Foto: Helge Hansen / ©Equinor

    Facebook Twitter LinkedIn Email

    – Vi har praktisk talt aldri lett etter gass i Barentshavet. Alle letebrønner har hatt olje som mål, og alle funn av gass har vært tilfeldige, sa Dag Mustad, Asset Manager i Aker BP da han holdt foredrag under konferansen NCS Exploration – Recent Discoveries på Fornebu i mai.

    Snøhvit er det eneste gassfeltet i drift i Barentshavet, men også oljefeltene Goliat, Johan Castberg og Wisting har tilstedeværelse av gass i reservoarene. Goliat er i drift, Johan Castberg skal etter planen starte utvinning i fjerde kvartal 2024, og Wisting kan bli den neste store utbyggingen. Partnerne bak det store oljefunnet jobber mot en investeringsbeslutning innen utgangen av 2026.

    Med unntak av Snøhvit, regnes gassressursene som til nå har blitt påvist i Barentshavet som verdiløse. Årsaken er mangelen på eksportinfrastruktur. For der vi i Nordsjøen og Norskehavet har et utstrakt nettverk av gassrør (8 600 km!) som kobler feltene til Storbritannia og det europeiske fastlandet, finnes det i Barentshavet kun én rørledning. Den går fra Snøhvit til Hammerfest LNG-anlegg på Melkøya. Fra anlegget eksporteres gassen i flytende form via tankskip.

    Det er ventet at gassen fra Snøhvit alene vil dekke LNG-anleggets kapasitet frem til 2040. Om Goliat-partnerne går videre med planene om en gassrørledning fra Goliatfeltet, kan kapasiteten forbli full ytterligere noen år.

    Mustad forklarte at dagens begrensninger i gasskapasitet ikke bare bidrar til å gjøre eksisterende gassfunn til stranded assets – manglende infrastruktur avskrekker også selskapene fra å lete etter gass.

    Dagens situasjon representerer dårlig ressursforvaltning all den tid Sokkeldirektoratet mener at halvparten av de uoppdagede gassressursene på norsk sokkel befinner seg nettopp i Barentshavet. Sokkeldirektoratet har gjentatte ganger mant til mer leting og utvikling i vår nordligste petroleumsprovins.

    Sokkeldirektoratet forventer store uoppdagede gass- (og olje-) -ressurser i Barentshavet. Mange av disse ligger riktignok i Barentshavet nord som ikke er åpnet for petroleumsvirksomhet. Kilde: Sokkeldirektoratets ressursregnskap 2023

    Skal lete etter gass fra 2025/2026

    Den åpenbare løsningen på problemet er å øke eksportkapasiteten, og selv om dette har vært diskutert over flere år, har lite blitt gjort. Inntil nylig.

    – I 2023 ble industrien utfordret av energiminister Terje Aasland til å begynne å lete etter gass, og også jobbe med å modne en løsning for økt eksportkapasitet, sa Mustad.

    Dette var kanskje det nødvendige sparket bak som selskapene trengte. De hadde stått fast i en høna eller egget-situasjon. For samtidig som mer eksportkapasitet er nødvendig for å utvikle gassressursene i Barentshavet, må vi også finne mer gass før investeringene kan gjøres.

    Løsningen vil bli å jobbe med utfordringene parallelt.

    – For første gang skal vi begynne å lete etter gass, slo Mustad fast.

    Aker BP-representanten kunne fortelle at de største aktørene i Barentshavet nå har gått sammen i et trilateralt samarbeid der målet er å påvise nye gassforekomster for å kunne forsvare potensielle fremtidige investeringer i økt eksportkapasitet. De tre selskapene er Equinor, Vår Energi og Aker BP.

    Under TFO-runden (Tildeling i forhåndsdefinerte områder) i 2023 samarbeidet de tre selskapene om å sikre seg nye utvinningstillatelser i Barentshavet, og de sitter nå kollektivt på fire lisenser med utelukkende gassprospektivitet.

    Mustad forventet at selskapene vil starte boringer på disse lisensene i 2025 eller 2026. Høsten 2023 meldte Vår Energi at de sammen med Equinor hadde sikret seg en borerigg som øremerkes boringer i Barentshavet i perioden 2024 – 2026. Avtalen inkluderte en opsjon for ytterligere tre år, slik at de i beste fall kan drive leteboringer frem til 2029 (geo365.no: «Øker tilstedeværelsen i Barentshavet»).

    Krever tid – og letesuksess

    Det er et ambisiøst mål selskapene har satt seg. For de må finne store gassressurser for å muliggjøre utbygging av transportinfrastruktur.

    Mustad fremholdt også at avstand til infrastruktur er avgjørende for lønnsomhet – nye gassfunn bør gjøres i nærheten av utbygde felter eller kommende utbygginger («hubs»). Gassfunnet Lupa, gjort av Vår Energi og partner Aker BP i 2022, er et godt bidrag i så måte.

    Forekomsten ble påvist på Finnmarksplattformen nær Goliat, og var det største funnet på norsk sokkel i 2022 med 9 – 21 milliarder standard kubikkmeter (Sm3) utvinnbar gass, tilsvarende 57 – 132 millioner fat oljeekvivalenter.

    Mustad kunne ikke gi et konkret tall på hvor mange og hvor store funn som må gjøres, men var tydelig på at dagens kjente gassressurser (ca. 70 milliarder Sm3 i betingede/ikke utbygde ressurser i funn/felter) langt ifra er tilstrekkelig.

    Vi må altså finne flere «Lupaer» de kommende årene.

    På spørsmål om hvor lang tid det tar fra et gassfunn kan settes i produksjon (med forbehold om tilstrekkelig kapasitet for eksport), mente Mustad at vi minimum må regne tre-fire år for avgrensning/detaljstudier og deretter ytterligere tre-fire år fra investeringsbeslutning til produksjonsstart.

    Det nye trekløveret er også i dialog med den statlige gasstransportøren Gassco for å legge planer og premisser for å modne frem ny infrastruktur.

    I 2023 la Gassco frem en rapport som undersøkte ulike alternativer for økt gasstransport fra Barentshavet. Konklusjonen var at en gassrørledning i kombinasjon med en mindre kapasitetsøkning på LNG-anlegget på Melkøya var den beste områdeløsningen med høyest samfunnsøkonomisk lønnsomhet. En eventuell gassrørledning er tenkt å være en forlengelse av Polarled som går mellom Aasta Hansteen-feltet i Norskehavet vest for Sandnessjøen og Nyhamna utenfor Kristiansund.

    Tydelig behov for norsk gass

    Norsk gasseksport stod høyt på agendaen da politikere, næringsliv og forskningsmiljøer samlet seg under OG21-forum høsten 2023 (geo365.no: «Nå er det gass som gjelder»).

    For i kjølvannet av Russlands invasjon av Ukraina har Norge tatt rollen som Europas største leverandør av gass, og vi dekker om lag 25 – 30 prosent av EU og Storbritannias etterspørsel.

    Sokkeldirektoratet-direktør Torgeir Stordal minte oss om at gassen fra norsk sokkel er konkurransedyktig med lave utslipp og kostnader, samtidig som Norge regnes som en pålitelig leverandør med stabile rammebetingelser og en betydelig eksportinfrastruktur.

    Han mente bestemt at det er plass til mer norsk gass i den europeiske energimiksen i årene som kommer fordi Europas egenproduksjon synker, samtidig som de i dag importerer mye gass i flytende form (LNG). LNG er dyrt og forbundet med høyere klimagassutslipp. Eventuell økt fremtidig norsk gasseksport kan fortrenge noe av denne gassen, med positivt utfall for både europeiske lommebøker og klimaet.

     Stordal forventet at produksjonen ville ligge på 2022-nivået (ca. 120 milliarder standard kubikkmeter) for de neste fire-fem årene, og deretter avta. Avhengig av nivået av leting og utbyggingsaktivitet, kan produksjonen (av både olje og gass) på norsk sokkel falle raskt mellom 2030 og 2040.

     Rystad Energy presenterte en studie om energisikkerhet som de hadde gjennomført i samarbeid med OG21. Rapporten bekreftet at norsk gass vil spille en viktig rolle gjennom energiomstillingen i Europa, og at det er rom for mer norsk gass blant Europas importvolumer.

    RELATERTE SAKER

    Kan bidra til økt leteaktivitet

    mai 7, 2025

    Unlocking Norway’s tight gas potential

    april 25, 2025

    Styrker Barentshavet som petroleumsprovins

    mars 31, 2025
    KOMMENTER DENNE SAKEN

    Comments are closed.

    NYHETSBREV
    Abonner på vårt nyhetsbrev
    geo365.no: ledende leverandør av nyheter og kunnskap som vedrører geofaget og geofaglige problemstillinger relatert til norsk samfunnsliv og næringsliv.
    KONFERANSER

    Tre uker gjenstår
    May 09, 2025

    Tre uker gjenstår

    En underkommunisert faktor for CCS
    May 07, 2025

    En underkommunisert faktor for CCS

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?
    May 06, 2025

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?

    Oppnådde gjev status
    May 05, 2025

    Oppnådde gjev status

    Gull: Bleka gullgruve
    May 02, 2025

    Gull: Bleka gullgruve

    OLJEPRIS
    BCOUSD quotes by TradingView
    GULLPRIS
    GOLD quotes by TradingView
    KOBBERPRIS
    HG1! price by TradingView
    GeoPublishing AS

    GeoPublishing AS
    Trollkleiva 23
    N-1389 Heggedal

    Publisher & General Manager

    Ingvild Ryggen Carstens
    ingvild@geopublishing.no
    cell: +47 974 69 090

    Editor in Chief

    Ronny Setså
    ronny@geopublishing.no
    +47 901 08 659

    Media Guide

    Download Media Guide

    ABONNEMENT
    © 2025 GeoPublishing AS - All rights reserved.

    Trykk Enter for å søke. Trykk Esc for å avbryte.