Close Menu
    Facebook LinkedIn
    Geo365
    Facebook LinkedIn
    BESTILL Login
    • Hjem
    • Anlegg og infrastruktur
    • Aktuelt
    • Bergindustri
    • Dyphavsmineraler
    • Miljø
    • Olje og gass
    • Geofunn
    Geo365
    Du er her:Home » Vil løse store masse-utfordringer!
    Anlegg og infrastruktur

    Vil løse store masse-utfordringer!

    Av Njål Hagenseptember 7, 2021
    Del denne artikkelen Facebook Twitter LinkedIn Email
    Svelviksand AS har planer om å starte med foredling av rene overskuddsmasser fra de store utbyggingsprosjektene i Asker-, Bærum- og Oslo-området.
    Ledertrioen i Stange Gruppen lanserer nå planer for Svelviksand som kan løse deler av utfordringen med mangel på areal til overskuddsmasser fra de store utbyggingsprosjektene i Asker-, Bærum- og Oslo-området. Fra venstre: Økonomisjef Bernt Hellerud, styreleder Øyvind Kaspersen og konsernsjef Stig Skarbø. Foto: Stange Gruppen

    Ledertrioen i Stange Gruppen lanserer nå planer for Svelviksand som kan løse deler av utfordringen med mangel på areal til overskuddsmasser i Stor-Oslo-området. Fra venstre: Økonomisjef Bernt Hellerud, styreleder Øyvind Kaspersen og konsernsjef Stig Skarbø. Foto: Stange Gruppen

    Facebook Twitter LinkedIn Email

    – Massene skal fraktes sjøveien og vil spare veinett og miljø for enorme belastninger, uttaler Stig Skarbø, konsernsjef i Stange Gruppen AS.

    I en melding fra selskapet påpeker Skarbø at det er viktig for selskapet å utnytte ressursene best mulig slik at produktene kan være en del av et langt kretsløp, og at minst mulig skal ende opp som avfall.

    Svelviksand AS på Verket i Hurum i Asker kommune, er et selskap i konsernet Stange Gruppen AS. Konsernet har virksomheter innen masseuttak, industri, handel og eiendom, og omsetter årlig for rundt 350 millioner kroner.

    For å kunne fjerne dagens utskipningsanlegg og frigjøre området på sørsida av Verket, ønsker Stange Gruppen nå å bygge en ny, midlertidig kai, eller lekter, i Dramstadbukta som kan benyttes til å ta i mot rene overskuddsmasser fra utbyggingsprosjektene langs Oslofjorden. Illustrasjon: Asplan Viak

    – Stange Gruppen har alltid hatt fokus på å finne bruksområder for produkter som ellers ville gått til spille. Sand og stein fra Verket er en ikke fornybar samfunnsviktig ressurs som er godt egnet til betong, og ombruk og fordeling av overskuddsmasser vil forlenge levetiden for denne viktige næringsvirksomheten på Verket. Verkets beliggenhet er også svært gunstig i forhold til levering av råvarer til byggeaktiviteten rundt Oslofjorden ved bruk av miljøvennlig sjøtransport, og ligger derfor også perfekt til for å ta i mot rene overskuddsmasser fra det samme området. 100 års drift har fristilt enorme egnede arealer, påpeker Skarbø.

    Sparer miljøet

    Det blir stadig færre arealer som kan benyttes til ressursforvaltning i Asker-, Bærum- og Oslo-området, og utbyggerne mangler areal til å gjenbruke de store mengdene overskuddsmasse i forbindelse med store bygge- og samferdselsprosjektene ved Oslofjorden.

    Blant de forstående store prosjektene i regionen er E18 Vestkorridoren, Ringeriksbanen og E16, E16 Bjørum-Skaret, ny vannforsyning Oslo, Asker og Bærum vannverk og Fornebubanen. I tillegg kommer planlagte storutbygginger som Oslofjordtunnelen byggetrinn 2 og riksvei 23 Spikkestad-Lier.

    Stange Gruppens nye planer får støtte fra blant andre prosjektdirektør i Bærum Ressursbank, Tore Gulli (midten), som nylig var på en befaring i området. Her i samtale med styreformann Øyvind Kaspersen(t.h.) i Stange Gruppen. – Dette er et veldig spennende prosjekt som innebærer både gjenvinning av masser og viktig utnyttelse av eksisterende areal, sier Gulli. Foto: Stange Gruppen

    – Det betyr at bare de pågående prosjektene vil kunne medføre rundt 25 millioner kubikk med masse og minst to millioner lastebil-turer på veiene våre samt enorme miljøbelastninger, sier Skarbø.

    I forbindelse med rulleringen av kommuneplanene i fjor høst så sendte Stange Gruppen inn forslag til Asker kommune om en ny kai i Dramstadbukta. Dette for å kunne frakte massene inn og ut sjøveien. Det kan også være aktuelt med en midlertidig lekter som kai-løsning som vil fjernes når bruksperioden er over.

    Selskapet opplyser at en ny kai, eller lekter, i Dramstadbukta vil bety at dagens utskipningsanlegg kan fjernes, og at dette området på sørsiden av Verket kan frigjøres til for eksempel friluftformål.

    Dersom de nye planen blir godkjent kan område selskapet disponerer på sørsiden av Verket frigjøres til friluftformål eller til de formål som måtte være ønsket lokalt. Tegning: Asplan Viak

    Fra vei til sjø

    Konsernsjef Stig Skarbø legger til at planene også er helt i tråd med myndighetenes strategi for økt nærskipsfart der man skal flytte betydelig mengder tungtransport fra vei over på sjø.

    – I tillegg sammenfaller forslaget med strategien i Viken og Asker kommunes egen masseforvaltningsplan der de ønsker å legge til rette for å ivareta eksisterende råstoffkilder for fremtiden, påpeker Skarbø.

    Ifølge selskapet får prosjektet sterk støtte fra blant andre Bærum Ressursbank, Oslo Havn og flere av de største massetransportørene i regionen.

     

     

    Svelviksand AS

    Svelviksand har i over 100 år vært en betydelig leverandør av sand- og singelprodukter til asfalt- og betongindustrien, og det er benyttet råvarer fra Svelviksand i betongen til de fleste bygg og anlegg i Oslo-området.
    Svelviksand selger årlig ca. 800 000 tonn sand og singel, og uttaket på Verket er et av landets største.

     

    Hurumlandet

    Berggrunnen i Hurum består av Oslofeltets permiske magmabergarter i størstedelen av den tidligere kommunen, hovedsakelig drammensgranitt. Det går en stripe grunnfjellsgneis i øst langs Oslofjorden, og en stripe kambrosilur langs kysten i sørvest. Landet hever seg nokså bratt fra sjøen til 150 meter over havet, og nesten 75 prosent av arealet ligger mellom 150 og 300 meter over havet.

    Tvers over Hurumlandet, mellom Drammensfjorden og Oslofjorden, ligger restene av en stor endemorene som ble dannet etter siste istid. Morenen stenger nesten Drammensfjorden ved Svelvik/Verket (Svelvikmorenen) og er fremtredende ved Oslofjorden i Storsand vis-à-vis Drøbak. Endemorenen har demt opp Sandungen i innlandet. Kilde: snl.no

    RELATERTE SAKER

    Manglende helhetlig kontroll

    mai 9, 2025

    Veien til bedre masseforvaltning

    mars 24, 2025

    Anbefaler sikringstiltak

    mars 17, 2025
    KOMMENTER DENNE SAKEN

    Comments are closed.

    NYHETSBREV
    Abonner på vårt nyhetsbrev
    geo365.no: ledende leverandør av nyheter og kunnskap som vedrører geofaget og geofaglige problemstillinger relatert til norsk samfunnsliv og næringsliv.
    KONFERANSER

    Tre uker gjenstår
    May 09, 2025

    Tre uker gjenstår

    En underkommunisert faktor for CCS
    May 07, 2025

    En underkommunisert faktor for CCS

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?
    May 06, 2025

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?

    Oppnådde gjev status
    May 05, 2025

    Oppnådde gjev status

    Gull: Bleka gullgruve
    May 02, 2025

    Gull: Bleka gullgruve

    OLJEPRIS
    BCOUSD quotes by TradingView
    GULLPRIS
    GOLD quotes by TradingView
    KOBBERPRIS
    HG1! price by TradingView
    GeoPublishing AS

    GeoPublishing AS
    Trollkleiva 23
    N-1389 Heggedal

    Publisher & General Manager

    Ingvild Ryggen Carstens
    ingvild@geopublishing.no
    cell: +47 974 69 090

    Editor in Chief

    Ronny Setså
    ronny@geopublishing.no
    +47 901 08 659

    Media Guide

    Download Media Guide

    ABONNEMENT
    © 2025 GeoPublishing AS - All rights reserved.

    Trykk Enter for å søke. Trykk Esc for å avbryte.