Close Menu
    Facebook LinkedIn
    Geo365
    Facebook LinkedIn
    BESTILL Login
    • Hjem
    • Anlegg og infrastruktur
    • Aktuelt
    • Bergindustri
    • Dyphavsmineraler
    • Miljø
    • Olje og gass
    • Geofunn
    Geo365
    Du er her:Home » Villmarka forsvinner – vi må bry oss
    Ytring

    Villmarka forsvinner – vi må bry oss

    Av Halfdan Carstensjuli 10, 2020
    Del denne artikkelen Facebook Twitter LinkedIn Email
    Den aller største utfordringen med landbasert vindkraft på norsk jord er beslaglegningen av arealer.

    Forbruket av areal er én viktig parameter som hører med i diskusjonen om fremtidens energiforsyning. Dessverre har den fått liten gjennomslagskraft her til lands.

    Facebook Twitter LinkedIn Email

    Vindmøllene tar i seg selv stor plass, men enda større plass tar veisystemene som er nødvendige både for bygging og vedlikehold. Vi har sett skremmende bilder fra tidligere uberørte fjellområder som nå er gjennomskåret av veier.

    Resultatet er at norsk villmark (per definisjon områder som ligger mer enn fem kilometer fra tyngre, tekniske inngrep) bygges ned i et høyt tempo. I løpet av de siste drøyt hundre årene har villmarka blitt redusert fra 48 til 12 prosent (2018), ifølge Miljødirektoratets rapport om «Inngrepsfri natur», og i Sør-Norge er det kommet så langt at i januar 2018 var mindre enn fem prosent av naturen villmarkspreget. Den gjenværende, inngrepsfrie naturen finner vi i dag stort sett i avsidesliggende skogsområder, samt i bre- og fjellområder.

    Først og fremst skogsbilveier, men også kraftlinjer, vannkraft og vindkraft er å laste for reduksjonen i villmarks-arealet.

    Dessverre er ikke reduksjonen i villmarks-areal et moment som i tilstrekkelig grad tas med i den pågående debatten om framtidens energiforsyning. Det er synd, for samtidig som vi angivelig skal redde verden fra å bli overopphetet, er vi av flere grunner i full sving med å ødelegge naturen.

    Landbasert vindkraft er arealkrevende. I stedet for å beslaglegge landarealer, med de skadevirkningene det også har på det biologiske mangfoldet, kunne vi i stedet med fordel tatt i bruk havrommet. Da vil vi samtidig langt på vei utnytte de teknologiske fordelene vi har tilegnet oss gjennom oljevirksomheten.

    Det interessante spørsmålet i denne sammenheng blir da hva slags energiforsyning som krever minst areal per kW generert. Jonny Hesthammer har adressert dette spørsmålet i Teknisk Ukeblad, og fremhever at kjernekraft er svært lite arealkrevende per energienhet generert. Kjernekraft har i tillegg den fordelen, påpeker han, at teknologien krever et lite volum kritiske metaller per energienhet, sett i forhold til andre energikilder, slik det fremgår av en publikasjon om amerikanske forhold i tidsskriftet Energy Policy. Problemet er selvsagt at ingen her i landet, uansett hvor fornuftig det måtte være, vil ha kjernekraft.

    Energibærere som olje og gass er også lite arealkrevende, like lite som kjernekraft, og spesielt i Norge hvor virksomheten utelukkende foregår utaskjærs og ikke spiser seg inn på verken villmark eller jordbruksarealer. Enda viktigere, fossile energikilder betydelig (!) mindre arealkrevende enn fornybare energikilder som sol-, vind- og vannkraft, for ikke å si biomasse.

    Vi må tenke helhetlig når vi snakker om fremtidens energiforsyning. Forbruket av areal er én viktig parameter som hører med i diskusjonen. Dessverre har den fått liten gjennomslagskraft her til lands. Så langt.

    HALFDAN CARSTENS

    halfdan@geo365-no.stackstaging.com

    (Innlegget som som leder i GEO 04/2020)

    RELATERTE SAKER

    Om gull og sølv på havbunnen

    april 29, 2025

    Sherlock Holmes on Continental Rifting and Mid-Ocean Ridges

    april 25, 2025

    Selvangivelse for bærekraft

    februar 6, 2025
    Vis 1 kommentar(er)

    1 kommentar

    1. Andreas Meyer on juli 13, 2020 12:09

      Dersom tempoen av ødeleggelse fortsetter blir det ingen villmark igjen innen veldig kort tid. Vindkraftselskapene slår seg konkurs kort tid før konsesjonen utløper for å unngå ryddejobben og grunneieren eller kommunen står igjen med kostnadene. Det som er ødelagt for en gangs skyld kan aldri settes tilbake i sin opprinnelige naturlige stand. Hvem forklarer det til de neste generasjonene?

    NYHETSBREV
    Abonner på vårt nyhetsbrev
    geo365.no: ledende leverandør av nyheter og kunnskap som vedrører geofaget og geofaglige problemstillinger relatert til norsk samfunnsliv og næringsliv.
    KONFERANSER

    OLJEPRIS
    BCOUSD quotes by TradingView
    GULLPRIS
    GOLD quotes by TradingView
    KOBBERPRIS
    HG1! price by TradingView
    GeoPublishing AS

    GeoPublishing AS
    Trollkleiva 23
    N-1389 Heggedal

    Publisher & General Manager

    Ingvild Ryggen Carstens
    ingvild@geopublishing.no
    cell: +47 974 69 090

    Editor in Chief

    Ronny Setså
    ronny@geopublishing.no
    +47 901 08 659

    Media Guide

    Download Media Guide

    ABONNEMENT
    © 2025 GeoPublishing AS - All rights reserved.

    Trykk Enter for å søke. Trykk Esc for å avbryte.