– Hvorfor lage en ny generasjon programvare for seismisk tolkning, spurte Anders Kihlberg retorisk.
Nærmere 60 personer fra rundt 25 selskaper hadde møtt opp i restaurantlokalene i fasjonable Bygdøy Allé. De ville høre mer om det nyeste prosjektet som én av hjernene bak den anerkjente tolkningsplattformen Petrel har jobbet med å utvikle de seneste årene.
– I dag har vi tilgang på mye bedre seismiske data enn tidligere – det betyr at vi også kan hente ut mer informasjon fra dem for å bygge et bedre bilde av geologien.
Lanseringen av OpenMind 1.0 var en milepæl for teknologiselskapet Geomind, som er grunnlagt av Kihlberg. Kanskje blir det også en milepæl for geofysikkmiljøet og for leteselskapene.
Programvaren har selvfølgelig mange av funksjonene som vi også finner i eksisterende tolkningsverktøy. Men som representantene fra Geomind og fra flere selskaper som Geomind har samarbeidet med i utviklingsarbeidet kunne demonstrere, kan OpenMind tilby det lille ekstra.
– For hvert steg i prosesseringen har du mulighet til å velge ulike alternativer for hvordan dataene skal behandles. Alle egenskaper kan manipuleres slik at brukeren kan «leke med dataene». Og det hele er veldig visuelt og intuitivt.
Og dette er noe av OpenMinds styrke – plattformen lar brukeren gjøre tolkningsarbeidet i 3D visning der den visuelle fremstillingen er i fokus. Og en lang rekke egenskaper kan som nevnt justeres slik at tolkeren får lov til å fokusere på det han eller hun måtte ønske.
De innebygde verktøyene for automatisk tolkning, som auto-trackeren for å identifisere viktige horisonter (seismiske/geologiske lag) svært presist og den automatiske forkastningstolkeren, er i likhet med maskinlæringsalgoritmene, tilgjengelige som «one-click»-løsninger.
Kihlberg og hans team har imidlertid ikke forsøkt å implementere alt det nyeste av verktøy og KI-løsninger i OpenMind. De har forstått at utviklingen av nye algoritmer og løsninger foregår i et forrykende tempo som ingen leverandører av programvareplattformer kan holde tritt med.
I stedet har de gjort det enkelt for brukeren å bruke OpenMind som en «arena» for KI-produkter, som enten kan importeres inn i et prosjekt i plattformen, eller permanent kodes inn i OpenMind etter kundens ønske.
I den forbindelse kan det også nevnes at Geomind har valgt en salgsløsning der OpenMind er et produkt som kan leies på ubestemt tid til en konkurransedyktig pris, og de kompliserer ikke salget ved å tilby ekstra moduler – programvaren de har utviklet, er programvaren du får.
Det var ikke bare Geomind-teamet som stod på scenen under lanseringen. Også flere av selskapets samarbeidspartnere, som har testet programvaren og gitt verdifull input, var mer enn villige til å dele sine foreløpige erfaringer.
Representanter fra Lime Petroleum, Dig Science og EMGS kunne alle fortelle at OpenMind fungerte godt for deres respektive arbeidsprosesser og at visualiseringen og brukergrensesnittet var en klar styrke.
Noen påpekte også hvordan OpenMind var godt egnet for å «leke med» eller justere de ulike egenskapene i de seismiske dataene for å fremheve det de måtte ønske.
Geomind har også samarbeidet med Lundin Energy (nå en del av Aker BP), og «one-click»-løsningen for å identifisere forkastninger, ble utviklet av nettopp Lundin.
Erik Mårten Blixt, Chief Geophysicist i Geomind, avsluttet den formelle delen av lanseringen med en livedemonstrasjon. Blixt viste hvordan programvaren kan identifisere horisonter med ett enkelt klikk, og at brukeren deretter kan kvalitetskontrollere og gjøre endringer på horisontene etter eget ønske. Det samme gjaldt forkastninger.
Han fremholdt at OpenMind er bedre egnet enn tilsvarende løsninger for å flate ut horisonter, som for eksempel er viktig for å kunne visualisere utstrekningen av geologiske kropper som kanaler. Slike geologiske kropper kan hentes ut av seismikken og analyseres i et isolert vindu. Muligheten for å estimere volumet av slike kropper, er en funksjon som skal komme i nærmeste fremtid.
Både Blixt og Kihlberg var tydelige på at OpenMind er under utvikling, og de ønsker tilbakemeldinger fra brukerne for å kunne fortsette arbeidet med å utvikle «the best interpretation software in the world». Da er det nyttig at OpenMind kan testes gratis i en toukers prøveperiode.
1 kommentar
Spennende. Lykke til